AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, November 15, 2013

ΔΙΠΛΟ ΤΟ "ΧΑΡΑΤΣΙ" ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

0 comments
Πηγή: iskra.gr
500 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο "ΝΕΟΣ" ΦΟΡΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΦΟΡΟ-ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Σχέδιο επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου για να μπορέσει να συγκεράσει τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών με αυτές που έχουν υποβάλλει οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.
O νέος φόρος , πάντως, για μια ακόμη φορά , παρά τις όποιες αλλαγές, γίνεται θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων , τα οποία έχουν υποστεί τα τελευταία τέσσερα μνημονιακά χρόνια μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των εισοδημάτων τους!
Οι έντονοι, δήθεν, ενδοκυβερνητικοί διαξιφισμοί για τον ενιαίο φόρο ακινήτων καταδεικνύουν μια εικόνα φαρσοκωμωδίας, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να διαφωνούν στο ποιες κοινωνικές ομάδες θα εξοντωθούν πρώτες.
Αδιαφορούν για το ότι το φορολογικό σύστημα των χαρατσιών συνιστά μια άνευ προηγουμένου δήμευση της περιουσίας και λεηλασίας των εισοδημάτων των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων.
Ο στόχος ,σχετικά με τον φόρο ακινήτων,ανυψώνεται τώρα στα 3,4 δισ. , αυξημένος δηλαδή κατά 500 εκατομμύρια σε σχέση με τα έσοδα από το χαράτσι της ΔΕΗ.
Η νέα λογική που φαίνεται να επικρατεί στο σχέδιο για τον φόρο ακινήτων είναι η λογική του και μαζί και χώρια.
Συκεκριμένα, δύο φόρους -έναν για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και έναν πρόσθετο φόρο για τις μεγάλες περιουσίες- φέρνει η απόσυρση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ).
Ο πρώτος φόρος δεν θα προβλέπει αφορολόγητο όριο και θα επιβάλλεται με βάση κλίμακες για κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ.
Ο δεύτερος θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και εκτιμάται ότι θα αποδώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ και θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 300.000ευρώ.
Πάντως, όπως τονίστηκε και παραπάνω, ο εισπρακτικός στόχος των 3,4 δισ. ευρώ αυξάνεται, και για να «χρυσώσει το χάπι» η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 8% και το 10% που είναι σήμερα στο 3%-5%.
Θα υπάρχει ένας συνδυασμός ελαχίστου φόρου ανά τετραγωνικό, για κάθε κτίσμα , αλλά καιπροοδευτικότητα στη φορολόγηση., προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο εισπρακτικός στόχος.
Ο φόρος θα αφορά, δε, κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Η αξία της περισουσίας θα αθροίζεται για να υπολογίζεται , έτσι, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος καταβολής Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στην περίπτωση που ξεπερνάει το αφορολόγητο όριο θα επιβάλλεται και ο δεύτερος φόρος, για τον οποίο η συγκυβέρνηση έχει θέσει εισπρακτικό στόχο 500 εκατ. ευρώ.
Πρωτίστως για επικοινωνιακούς λόγους, το όνομα "ΕΝΦΑ" (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) αποσύρεται, με την συγυβέρνηση να εφαρμόζει τη γνωστή τακτική της. Έβαλε ο Μανωλιός τα ρούχα του αλλιώς!
Η ΔΕΗ δεν θα εμπλέκεται στην είσπραξη του φόρου, καθώς κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική καταστροφή από τα ανεξόφλητα χαράτσια των προηγουμένων ετών, που την κατέστησαν εύκολη λεία για τα ιδιωτικά αρπακτικά!
Η συγκυβέρνηση με τις αλλαγές που διαρρέει για τον "νέο" φόρο ακινήτων φαίνεται πως προσπαθεί νααμβλύνει τις εντυπώσεις διατηρώντας τον ΦΑΠ για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των300.000 ευρώ.
Η εθελόδουλη και παραδομένη στην τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) συγκυβέρνηση, δεν έχει να επιδείξει τίποτα άλλο, παρά διαρκή πισωγυρίσματα ανέξοδου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.
Η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη από τα περί "διαπραγμάτευσης" με την τρόικα στην άνευ όρων παράδοση στην τρόικα και από το success story στα νέα μνημονιακά μέτρα.
Στο μόνο που δεν κάνει πισωγυρίσματα είναι το εξής:η απαρέγκλιτη και πιστή τήρηση του μνημονίου!
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+