AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, October 27, 2013

Οι Εξελίξεις σε ΔΕΣΦΑ

0 comments
ΡΕΥΣΤΟ ΤΟΠΙΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ

Όπως γνωρίζουμε, από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ξηλώθηκε η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ κ. Μαυροκέφαλος αντικαταστάθηκε την Παρασκευή από τον Α.Νάτσικα, πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ και υποψήφιο της Ν.Δ. στις νομαρχιακές εκλογές, ενώ ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Παπαρσένος αντικαταστάθηκε από τον μηχανικό Μιχάλη Ξιφαρά.

Έχουμε μια απόφαση που έλαβε το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας αργά το απόγευμα της Παρασκευής, (18/10) για ξήλωμα όλης της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, με εξαίρεση τα δύο μέλη που εκπροσωπούν τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

-Στα ίδια δημοσιεύματα, γίνεται σαφές πως η απροσδόκητη αυτή «πρωτοβουλία» έχει στενά κομματικά κίνητρα, καθώς τα στελέχη που απομακρύνονται, είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ και αντικαθίστανται από δύο πρόσωπα που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.

Αν και ο λόγος της ξαφνικής απομάκρυνσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ δεν έχει γίνει γνωστός στο σύνολο, οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι οι εξής:

-Βασική εκτίμηση, είναι, η αναβάθμιση της συμμετοχής της ΝΔ στον ΔΕΣΦΑ που γίνεται ενόψει πιθανών επικείμενων εκλογών. Όπως είναι γνωστό, στον ΔΕΣΦΑ, τις σημαίνουσες θέσεις κατέχουν ως σήμερα, στελέχη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Εκτός όμως από τα πρώτα στελέχη με βάση την ισχύουσα οργάνωση έχουμε διευθυντές δραστηριότητας, συντονιστές διευθυντές και απλά διευθυντές που είναι πάνω από 50 και όλοι αυτοί θα αντικατασταθούν από ανθρώπους της Ν.Δ.

Θα ακολουθήσουν δηλαδή ευρύτερες ανακατατάξεις με στόχο την πλήρη άλωση του ΔΕΣΦΑ από προσκείμενους στη ΝΔ.

Τα «δικά μας παιδιά» και οι πελατειακές σχέσεις καλά κρατούν παρά την αντίθετη περί αυτού ρητορεία..

Βλέπουμε επίσης την πρόθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε συμβαίνει ευρύτερα, να καταργηθεί η εκπροσώπηση εργαζομένων στο ΔΣ του ΔΕΣΦΑ. Πρώτη φορά η αλλαγή διοίκησης δεν προβλέπει εκπρόσωπο του σωματείου Βεβαίως θα ήταν εκτός πραγματικότητας να ισχυριστεί κάποιος ότι ο θεσμός αυτός λειτούργησε υποδειγματικά. Όμως για πρώτη φορά μετά 25 χρόνια λειτουργίας του καταργείται. Βλέπουμε και εδώ μια κατάκτηση να καταργείται ενώ λογικά θα έπρεπε να επιδιωχτεί η βελτίωση του θεσμού. Καμία πλέον συμμετοχή εκπροσώπου εργαζομένων στη διοίκηση.

Όσον αφορά τέλος την πώληση του ΔΕΣΦΑ είναι αναγκαίο να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και κυρίως να επιδιώκουμε παρέμβαση

-Είναι γνωστό ότι πάρθηκε η απόφαση για παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Socar με τη στήριξη των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή.

-Είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης μας να προωθήσει την όποια ιδιωτικοποίηση μπορεί, αδιαφορώντας για τα εθνικά συμφέροντα

-Έχουμε τέλος τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή σκηνή μετά τις εκλογές στη Γερμανία και την προώθηση του μεγάλου Συνασπισμού που δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις σχέσεις Γερμανίας Ρωσίας και πιθανά να επιδράσει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Οι Αζέροι και οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αναφέρεται μάλιστα πως η έγκριση της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ, εφόσον τελικά εγκριθεί, θα τραβήξει πολύ περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης για περάτωση του ελέγχου εντός του πρώτου ή και του δεύτερου τριμήνου του 2014.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καταστάσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα γιατί υπερβαίνουν τα εθνικά όρια. Αυτό όμως που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι η απραξία των κυβερνήσεων, πως η χώρα μας και οι κυβερνήσεις μας δεν σχεδιάζουν και δρουν με βάση το εθνικό συμφέρον, αλλά με βάση και την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, απλά παρακολουθούν ως παρατηρητές τις εξελίξεις και αποτυπώνουν ως διαχειριστές τους εκάστοτε ισχύοντες συσχετισμούς.*(Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου)

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+