AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, October 29, 2013

Π. Λαφαζάνης: Η Λύση Δεν θα προκύψει από Διαπραγμάτευση

0 comments
ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Η Iskra αναδημοσιεύει τη συνέντευξη που έδωσε στην Αυγή (26/10) και στο δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει ότι η λύση στην ελληνική τραγωδίαδεν θα προκύψει μέσα από «διαπργαματεύσεις» αλλά μέσα από τηνισχυρή βούληση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση στην εφαρμογή του ριζοσπαστικού προοδευτικού της προγράμματος, σε σύγκρουση με την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων, έκανε λόγο για διπλό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, λάθος ουσίας και λάθος το ότι ψήφισε υπέρ και από κοινού με το μνημονιακό μπλοκ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι έδωσε θετική ψήφο, παρά τη ριζική διαφωνία του, στην τροπολογία, μόνο και μόνο για να μην κάνει και «δεύτερη ζημιά» στο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν από εκείνη που υπέστη με το διπλό λάθος της επιλογής του.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ουσιαστικά συμπεράσματα από τη στάση του, γιατί«αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά».
Μετά τη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην "Αυγή", η Iskra παραθέτει τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην εημερίδα "Ελλάδα" (25/10) και στον δημοσιογράφο Γιώργο Πετρόπουλο.
Ολόκληρη η συνέντευξη στην "Αυγή" έχει ως εξής:
Ερ: Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες να επιδιώκει "πολιτική διαπραγμάτευση" με τους δανειστές. Πιστεύετε ότι μπορεί να του βγει το πολιτικό σχέδιο;
Πρέπει να έχει κανείς «διεστραμμένη» φαντασία για να θεωρεί ότι ο Α. Σαμαράς επιδιώκει πολιτική διαπραγμάτευση με τη Γερμανία και την ΕΕ. Η πολιτική «διαπραγμάτευση» , άλλωστε, έχει γίνει και έχει καταλήξει σε πλήρη «παράδοση» με ένα μνημονιακό πρόγραμμα , το οποίο προβλέπει νέα σκληρά μέτρα. Τέλος, για να λέμε τα σύκα-σύκα, η λύση στην ελληνική τραγωδία δεν θα έλθει μέσα από «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αλλά μέσα από την ισχυρή βούληση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς να προχωρήσει αποφασιστικά, έτσι κι αλλοιώς, σε ένα νέο ριζοσπαστικό δρόμο διαγραφής του χρέους, ακύρωσης των μνημονίων, εθνικοποίησης των τραπεζών, στοχευμένης σεισάχθειας στα ιδιωτικά δάνεια και σύγκρουσης με τις επιλογές της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ.
Ερ: Όλοι προεξοφλούν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα γίνει η συνολική συζήτηση για το χρέος, η κατάληξη της οποίας θα έχει και νέο Μνημόνιο. Αυτή η κυβέρνηση είναι σε θέση να φέρει νέο Μνημόνιο στη Βουλή ή θα προσφύγει σε εκλογές νωρίτερα;

Το νέο μνημόνιο θα έρθει ως οδυνηρή συνέπεια της νέας χρηματοδότησης της τρόικας για την κάλυψη του βέβαιου «χρηματοδοτικού κενού», ενώ τα νέα σκληρά μέτρα, που άρχισαν να ανακοινώνονται ως καταιγίδα , θα καλύψουν το πανθομολογούμενο «δημοσιονομικό κενό». Αυτά δείχνουν την απόλυτη αποτυχία και το εφιαλτικό αδιέξοδο των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Όσο για τη συζήτηση σχετικά με το χρέος, δεν θα αφορά «κούρεμά» του ούτε κατά ένα ευρώ αλλά κυρίως την επιμήκυνσή του , προκειμένου η χώρα και οι γενιές που έρχονται να είναι αιχμάλωτες σε όλη τη διάρκεια του αιώνα. Με ρωτάτε, αν μπορούν αυτές οι πολιτικές να περάσουν στη Βουλή. Το πραγματικό ερώτημα για μένα είναι θα ξεσηκωθεί ο λαός για να τις ανατρέψει και μαζί τους να ανατρέψει και την κυβέρνηση. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Αριστερά και η ευθύνη των πολιτών.
 
Ερ: Στην εκλογική σας περιφέρεια, την Β' Πειραιώς, η Χρυσή Αυγή κατέγραψε μεγάλη επιρροή και μεγάλη ικανότητα εγκληματικής και άλλης δραστηριότητας. Αιφνιδιαστήκατε; Πώς εξηγείτε το φαινόμενο; Οι οργανώσεις της Αριστέρας και οι κοινωνικοί φορείς είχαν εντοπίσει το γεγονός και ποιες πρωτοβουλίες είχαν αναλάβει;

Στις πιο φτωχές , εργατικές και λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως στη Β Πειραιά, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά σε όλη την Ελλάδα. Το τραγικό είναι ότι στις ίδιες περιοχές σημειώνει υψηλή επιρροή και παρουσιάζει ισχυρή απεχθή εγκληματική δράση και η Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η Αριστερά ανάπτυξαν σε αυτές τις συνοικίες μεγάλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της. Η πρόκληση για την περιθωριοποίηση του νεοφασισμού απαντάται με μια μεγάλη ιδεολογική, πολιτική, εκπαιδευτική και πολιτιστική λαϊκή προσπάθεια , στη διεξαγωγή της οποίας υστερούμε συνολικά ως Αριστερά. Και κυρίως απαντάται με την ένταση των προσπαθειών για γρήγορη ανατροπή και μια νέα προοδευτική πορεία ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα.

Ερ: Εισηγηθήκατε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ "παρών" και όχι "υπέρ" στην τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων. Ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα θα είχε αυτή η στάση; Τι σταθμίσατε τελικώς για τη δική σας ψήφο στη Βουλή;

Η τροπολογία αυτή θέτει δύο όρους για την αναστολή χρηματοδότησης ενός κόμματος, που σχετίζονται με δικαστικές διώξεις αναφορικά με τα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο 187 αφορά τις «εγκληματικές οργανώσεις», το οποίο, αν και απαράδεκτο, θα μπορούσε να γίνει «ανεκτό», μόνο και μόνο γιατί πράγματι «φωτογραφίζει», χωρίς να αναφέρει, τη «Χρυσή Αυγή» που διώκεται ως εγκληματική οργάνωση και στοχεύει στην αναστολή χρηματοδότησής της. Το απαράδεκτο άρθρο 187Α , όμως, αφορά «τρομοκρατικές ενέργειες» και «τρομοκρατικές οργανώσεις» και δεν έχει σχέση με τη δίωξή της Χρυσής Αυγής. Και το ερώτημα είναι γιατί προσετέθη αυτό το άρθρο 187Α , αφού η «Χρυσή Αυγή» δεν διώκεται με αυτή τη διάταξη και επομένως δεν αναστέλλεται με αυτήν η χρηματοδότησή της; Ποιόν ή ποιους φωτογραφίζει η διάταξη περί «τρομοκρατικής οργάνωσης»; Γιατί αυτή η προληπτική νομοθεσία; Τι σκοτεινό έχει κατά νου η κυβέρνηση;
Ήταν λάθος και ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ που απεδέχθη να συμπεριληφθεί στην τροπολογία και το άρθρο 187Α και να το ψηφίσει μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και αυτό το είπα, μαζί με άλλους συντρόφους/ισσες , από την πρώτη στιγμή στα όργανα του κόμματος. Και ήταν λάθος διότι από τη μια εισάγεται προληπτικά(!) μια διάταξη που «προβλέπει» αυθαίρετα τη δυνατότητα ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να διωχθεί στο μέλλον ως «τρομοκρατική οργάνωση» , ενώ από την άλλη η ίδια απαράδεκτη διάταξη του 187 Α δίνει τη δυνατότητα , με τις ρυθμίσεις που περιέχει, να διωχθούν όχι μόνο πράξεις αλλά και προθέσεις και επιδιώξεις, ακόμα και αγωνιστικές διαμαρτυρίες.
Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει μια τέτοια διάταξη και μάλιστα μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΝΔ , φάνηκε πιο καθαρά από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ενώ υποστήριζε την τροπολογία, έσπευσε ευτελώς και πρωτοφανώς, να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επ' αυτής για να περιορίσει , ενδεχομένως , το εύρος της ψήφισής της, με μοναδικό στόχο να αξιοποιήσει εσωτερικές αντιρρήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και για τίποτα άλλο.
Η επιλογή μου να ψηφίσω τελικά την τροπολογία, παρά τη ριζική μου διαφωνία, έγινε μόνο και μόνο για να μην κάνω και δεύτερη ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της ψήφου του στην τροπολογία και να δόσω τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ και στο μνημονιακό μπλοκ να μιλάει για διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ και να βλέπουν τον τελευταίο να δοκιμάζεται. Νομίζω δεν θα υπήρχε κανένα όφελος για την Αριστερά από μια τέτοια εξέλιξη και ιδιαίτερα τούτη τη στιγμή και γι' αυτό το θέμα.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα πρέπει να βγάλει κάποια γενικότερα συμπεράσματα από τη στάση του στην τροπολογία, γιατί αύριο φοβούμαι ότι μπορεί να είναι πολύ αργά.

Ερ: Είχατε εισηγηθεί και είχε γίνει δεκτό από την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση ενωτικών λαϊκών επιτροπών για την κυβερνητική ανατροπή, στις γειτονιές. Ποια τα πρώτα συμπέρασματα και ποιες οι άμεσες δυνατότητες;
Η προοδευτική ανατροπή , για να μην μείνει απλώς μια επικοινωνιακή εκφώνηση ή μια φαντασίωση και ευχάριστη επιθυμία, απαιτεί να εργασθούμε για τις προϋποθέσεις της.
Προοδευτική ανατροπή δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς ισχυρό κόμμα δραστήριων μελών, με παρουσία στους χώρους και τους αγώνες. Όπως προοδευτική ανατροπή δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ένα τέτοιο ισχυρό ριζοσπαστικό κόμμα να συμβάλλει αποφασιστικά στην πολιτική οργάνωση και κινητοποίηση ευρύτερα του λαού. Αυτόν τον ρόλο καλούνται να παίξουν οι ενωτικές ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ παντού, στους χώρους δουλιάς και στις συνοικίες. Λαϊκές επιτροπές αγώνα για τα λαϊκά προβλήματα και την προοδευτική αλλαγή. Έχουμε καθυστερήσει αφάνταστα σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να κινηθούμε να συμβάλλουμε ταχύτατα στη συγκρότηση τέτοιων αυτόνομων λαϊκών επιτροπών με φαντασία και πρωτοτυπία, χωρίς καπελώματα, προκατασκευασμένες συνταγές και στεγνές ομοιομορφίες.

Ερ: Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ενότητα της Αριστεράς;
Δεν νομίζω ότι η αρνητική στάση του ΚΚΕ στην υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν είναι το καταλληλότερο θέμα προκειμένου να μιλήσουμε για χαμένες ευκαιρίες στην υπόθεση της σύμπραξης της Αριστεράς.
Πέραν αυτού, σήμερα όσο ποτέ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, χρειάζεται να δούμε όχι χαμένες ευκαιρίες αλλά θετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες για μια όσο το δυνατόν πιο μεγάλη και συμπαραταγμένη Αριστερά.

Δημοσιεύθηκε στην "Αυγή" το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντεξη του Π. Λαφαζάνη στην "Ελλάδα" (25/10):
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ  ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ
ΕΡ:  Κύριε Λαφαζάνη, μετά από πέντε και πλέον χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως φτάνουμε στην άκρη του τούνελ. Με βάση τους υπολογισμούς της στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα- έστω και μικρό- και από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα μπούμε στη φάση της ανάπτυξης. Έτσι έχουν τα πράγματα; Ποια είναι η δική σας γνώμη;
ΑΠ: Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία συνεχώς επιχειρεί, με τη βοήθεια των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, να διαμορφώνει «μαγικές εικόνες» για να συγκαλύψει την εφιαλτική πραγματικότητα. Δεν νομίζω, όμως, ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραπλανήσει αλλά μάλλον εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους πολίτες με την κακόγουστη προπαγάνδα της.
Το περίφημο και ασήμαντο πρωτογενές πλεόνασμα των 330 εκατ. ευρώ συνιστά περισσότερο ένατεχνητό λογιστικό κατασκεύασμα παρά μια αληθινή εξέλιξη, ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη εντός του 2014, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, μοιάζει κυρίως με φανταστική ανακάλυψη.
Για να συνεννοηθούμε. Το δίλημμα της χώρας δεν είναι αν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ή όχι. Ακόμα και αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε λεηλασία εισοδημάτων και κατάρρευση των κρατικών δαπανών, όπως συνέβη το 2013 και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τότε οι επιπτώσεις του στην οικονομία και την κοινωνία είναι θανατηφόρες, ενώ το πλεόνασμα υπό τέτοιες συνθήκες είναι εύθραυστο και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί απαιτεί ακόμα περισσότερη λιτότητα και επομένως περισσότερη ύφεση και τα επόμενα χρόνια.
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΕΡ:  Υπάρχει βεβαίως και το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού που για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 υπολογίζεται στα πέντε με έξι δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ως τα τέλη του 2015 δεν θα ξεπεράσει τα 10,5 δισ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την βεβαιότητα ότι για την κάλυψη αυτού του κενού η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα και να προχωρήσει στην υπογραφή νέου μνημονίου. Εκείνη το αρνείται. Από πού αντλείτε την βεβαιότητα ότι θα πάμε σε λήψη νέων μέτρων;
ΑΠ:  Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι τόσο βέβαια για το 2014 και τα επόμενα χρόνια με ορίζοντα το 2016, όσο βέβαιον είναι ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή.
Μάλιστα, αυτά τα μέτρα θα πάρουν τη μορφή πραγματικής καταιγίδας και θα έχουν φρικτές κοινωνικές επιπτώσεις.
Είναι σίγουρο ότι η χώρα θα έχει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό και ταυτόχρονα ένα εξίσου υψηλό δημοσιονομικό κενό αρχής γενομένης και για τα δύο από το 2014.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειασθεί νέα πρόσθετη τροϊκανή χρηματοδότηση από το 2014 για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, πράγμα που σημαίνει και νέο τρίτο μνημόνιο, ενώ θα οδηγηθεί και σεβροχή νέων μέτρων για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.
Δυστυχώς αυτός είναι ο φαύλος μνημονιακός τροϊκανός κύκλος.
Ήδη ο Γ. Στουρνάρας έχει εξαγγείλει το κλείσιμο σειράς δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, την περικοπή συντάξεων στα ειδικά ταμεία, τσεκούρι στα εφάπαξ και τις πρόωρες και είμαστε ακόμα στην αρχή…
ΕΡ:  Θεωρείτε αδύνατο αυτή η κυβέρνηση να έλθει σε μία πολιτική συμφωνία με τους δανειστές χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα τη στιγμή μάλιστα που γίνεται φανερό πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει; Ρωτώ γιατί όλη η κινητικότητα της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα προς τα εκεί συγκλίνει κι αυτό φαίνεται πως είναι η επιδίωξή της. Η πολιτική συμφωνία… 
ΑΠ: Μα σας είπα ότι πέραν από την αρνητική επίδραση που θα έχουν μέσα στο 2014 μέτρα που έχουν ψηφισθεί το 2013 και θα αρχίσουν για πρώτη φορά να εφαρμόζονται με την επόμενη χρονιά, ήδη ο Γ. Στουρνάρας έχει εξαγγείλει βροχή νέων «ολοκαίνουργιων» μέτρων για το 2014.
Η πολιτική συμφωνία, στην οποία αναφέρεσθε, με τους δανειστές είναι «όνειρο θερινής νυκτός». Πολιτική συμφωνία υπάρχει. Είναι το υπάρχον μνημονιακό πρόγραμμα. Και αυτή την πολιτική συμφωνία καλείται να εφαρμόσει η παραδομένη κυβέρνηση του ελληνικού προτεκτοράτου. Και αυτή η συμφωνία επιβάλλει νέα μέτρα.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΡ:  Ας δούμε όσα είπαμε μέχρι τώρα με άλλη προβολή. Αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο το πρωί την διακυβέρνηση της χώρας. Πως θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα πιεστικά προβλήματα; Γιατί εσείς δεν θα πάτε σε μέτρα; Μαγικές λύσεις ασφαλώς δεν έχετε, οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας είναι συγκεκριμένες στην παρούσα φάση όπως και οι δεσμεύσεις της. 
ΑΠ:  Πράγματι, δεν έχουμε μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν τέτοιες και φυσικά δεν τις υποσχόμαστε. Το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να διεκδικήσει τη διαγραφή του χρέους, τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου, προκειμένου να ανακουφίσει τον προϋπολογισμό γενικά και ειδικά από το μεγάλο βάρος των τοκοχρεολυσίων. Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι να πλήξουμε την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου, στοπλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης φορολογικής μεταρρύθμισης. Το τρίτο είναι η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών για μια στοχευμένη σεισάχθεια των ιδιωτικών δανείων και μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική πιστωτική πολιτική. Και φυσικά πρώτα απ’ όλα θα ακυρώσουμε τα μνημόνια, που έχουν στον πυρήνα τους τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Σκιαγράφησα πρώτα μέτρα σε έναν ευρύ κατάλογο. Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι βέβαια εύκολο. Όμως, είναι μια δέσμη μέτρων απόλυτα αναγκαία και αναντικατάστατα ρεαλιστική για να βγούμε από την κρίση.
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΕ
ΕΡ:  Θα σας θέσω κ. Λαφαζάνη το ερώτημα όπως το αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης. Υπάρχει εναλλακτική λύση στο σημερινό πρόβλημα της Ελλάδας χωρίς να βγάζει τη χώρα από το ευρώ και σε τελευταία ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση; 
ΑΠ: Μια προοδευτική εναλλακτική λύση στη χώρα οφείλει να ξεκινήσει, ανάμεσα στα άλλα, από τηνακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του και την εθνικοποίηση των τραπεζών. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αυτά τα αφετηριακά μέτρα θα πρέπει να τα εφαρμόσει, να τα ακολουθήσει μέχρι τέλους και να τα υποστηρίξει πλήρως με όσες ρυθμίσεις χρειάζονται να τα συνοδεύσουν και να τα συμπληρώσουν για να ολοκληρωθούν. Και η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να το πράξει αυτό με ακλόνητη σταθερότητα και συνέπεια,αποκρούοντας κάθε λογής εκβιασμούς, απειλές και διλήμματα, ακόμα και αν αφορούν την παρουσία στην ευρωζώνη. Πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει την εφαρμογή του προγράμματος που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και το συμφέρον της χώρας.
ΕΡ:  Κι αν χρειαστεί σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους, ακόμη και ρήξη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο; Γνωρίζω ότι εσείς έχετε ταχθεί ακόμη και υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Με ενδιαφέρει όμως αν πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει σε τέτοιες επιλογές γιατί υπάρχουν και οι εκ διαμέτρου αντίθετες- από τις δικές σας- απόψεις στο κόμμα σας.
ΑΠ: Η σύγκρουση και η ρήξη με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Γερμανία και την ΕΕ είναι αναπόφευκτη. Χωρίς αυτές τις συγκρούσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα από το πρόγραμμά του. Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση πρέπει, όπως ήδη σκιαγράφησα, να εγκαταλείψει μνημόνια και νεοφιλελεύθερα δόγματα και επομένως να ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθεί σήμερα η ΕΕ.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΩΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΕΡ:  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ποια είναι η δική σας γνώμη; Ο κίνδυνος της αναβίωσης του φασισμού τελείωσε για την Ελλάδα ή όχι; Κι αν όχι πως βλέπετε να αντιμετωπίζετε;
ΑΠ: Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται απλώς και μόνο με διωκτικά και δικαστικά μέτρα. Όσοι έχουν μια τέτοια άποψη αυταπατώνται. Το μείζον για την πραγματική περιθωριοποίηση του νεοφασισμού και του νεοναζισμού στη χώρα είναι μια μεγάλη προοδευτική, ιδεολογική, πολιτική και πολιτιστική προσπάθεια στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς και κυρίως η γρήγορη απαλλαγή της χώρας από την Τρόικα και τα μνημόνια, προκειμένου να υπάρξει μια νέα πορεία εθνικής ανεξαρτησίας ανακούφισης των εργαζομένων και σταδιακής ανόρθωσης του τόπου.
ΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ
ΕΡ:  Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας σε κινήσεις αστυνομικού και δικαστικού χαρακτήρα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΑΥΓΗ έγραψε για σχέδιο πολιτικής προβοκάτσιας σε βάρος της Αριστεράς και τον κινημάτων κι όπως το περιέγραφε αυτό θύμιζε καραμπινάτο πραξικόπημα με πολιτικό μανδύα.
ΑΠ:  Δυστυχώς όσο η κυβέρνηση εμμένει στις τροϊκανές – μνημονιακές επιλογές τόσο θα απαιτούνται όλο και πιο σκληρά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι για να περάσουν θα επιβληθεί ένας ακόμα πιο επιθετικός άγριος αυταρχισμός. Ο τροϊκανός μνημονιακός δρόμος οδηγεί τη χώρα σε ένα είδος κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι σκοτεινά κέντρα και παρακρατικοί κύκλοι είναι δυνατόν, αξιοποιώντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό, να επιχειρήσουν«προβοκάτσιες» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Σήμερα όσο ποτέ η διασφάλιση των δημοκρατικών εξελίξεων απαιτεί μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΡ:   Πόσο πιθανή βλέπετε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή, την στήριξη ή και την ανοχή των υπόλοιπων δυνάμεων της Αριστεράς. Ρωτώ γιατί το ΚΚΕ έχει αποκλείσει μια τέτοια προοπτική και χαρακτηρίζει το κόμμα σας κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.
ΑΠ:  Η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πρώτα από όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι απολύτως αναγκαία και κρίσιμη για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη στις εκλογές και εμφανιστεί αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα δρόμο απαλλαγής της χώρας από την τρόικα, τα μνημόνια και το χρέος, τότε όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα «υποχρεωθούν» να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια. Αν δεν το κάνουν το πολιτικό τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ σκληρό.
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+