AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, September 22, 2013

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ»

0 comments
Πηγή: iskra.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» (21-22/9)
Ερ:Είστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των καθηγητών και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων στις απεργιακές κινητοποιήσεις της εβδομάδας που πέρασε; Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, ρεύμα στην κοινωνία ικανό να επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις;
Τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων στις απεργίες είναι πολύ μεγάλα, παρά τις δυσβάστακτες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Αυτό στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, καθώς και στην τρόικα, ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες οδηγούν στη φτωχοποίησή, την οικονομική εξαθλίωση και απελπισία τους και ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη, η οποία όχι μόνο θα είναι συντονισμένη μεταξύ των διάφορων κλάδων αλλά και θα κλιμακώνεται και θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια για να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές. Επίσης στις συνδικαλιστικές ηγεσίες τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κυρίως της ΓΣΕΕ, ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αλλά και στους άλλους λαούς της Ευρώπης ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δεν αντέχουν άλλα μέτρα σφαγιασμού μισθών, συντάξεων και  κοινωνικών πολιτικών και ότι χρειάζονται την ενεργητική αλληλεγγύη τους.

Επομένως έχει αρχίσει και πάλι να δημιουργείται ισχυρό λαϊκό ρεύμα ανατροπής της κυβέρνησης και των μνημονίων, που θα επηρεάσει και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.
Ερ:Αποκρούσατε μάλλον χαλαρά τις συνήθεις επικρίσεις της κυβέρνησης ότι «υποκινείτε» τις κινητοποιήσεις. Μήπως αυτή τη φορά σας ενδιέφερε να καταγραφεί η δυνατότητά σας να κινητοποιείτε;
Εμείς δεν υποκινούμε τις απεργίες, ούτε μετράμε στις πλάτες των οικονομικά εξαντλημένων απεργών την δυνατότητά μας να τους κινητοποιούμε. Το πώς οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους είναι θέμα των ίδιων και των συνδικάτων τους. Το πρώτο που τους λέμε είναι ότι, για να έχουν επιτυχία οι αγώνες τους, θα πρέπει να είναι συντονισμένοι. Δεύτερον, να συνεχίσουν να διεκδικούν δίκαια αιτήματα, που αφορούν όλο τον λαό, για την προστασία της εργασίας, των εισοδημάτων και των κοινωνικών αγαθών (δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας, νερού, ηλεκτρικού ρεύματος κλπ). Τρίτον  ότιπρέπει να εμπλακούν σε αυτήν τη μεγάλη μάχη και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι και η νεολαία.
Οι απεργίες ξεκίνησαν καλά. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις στηρίξουμε, γιατί έχουν δίκαια αιτήματα, και να τους δώσουμε θετική διέξοδο προβάλλοντας πιο πειστικά την εναλλακτική πολιτική πρότασή μας. Δεν τις υποκινούμε εμείς, αλλά οι μνημονιακές πολιτικές και τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αυτές προκαλούν.
Ταυτόχρονα λέμε με ειλικρίνεια στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα τους ότι η λύση των προβλημάτων τους είναι πλέον πολιτική και θα επέλθει με την ανατροπή με τους αγώνες και την ψήφο τους των μνημονίων, της τρόικας και της κυβέρνησης που τα υπηρετεί και με το άνοιγμα του δρόμου για μια αριστερή κυβέρνηση.
Ερ: Παρατηρούμε μια όξυνση της ρητορικής του κόμματός σας κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, μια πιο κατηγορηματική υπόσχεση ακύρωσης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Σχετίζεται αυτό και με κάποια επαναπροσέγγιση μεταξύ του πλειοψηφικού ρεύματος και της Αριστερής Πλατφόρμας, με κάποια σύγκλιση εκτιμήσεων ως προς τις εξελίξεις;
Η ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια και ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων του κόμματός μας μετά το συνέδριό του συμβάλλει στην ανάκτηση της πολιτικής και κινηματικής ορμής του, στην μετατόπιση προς προοδευτική και αριστερή κατεύθυνση μιας ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας, και στην κατάκτηση ενός σταθερού και διευρυνόμενου πολιτικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Η αριστερή πλατφόρμα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς και στην προγραμματική, ιδεολογική και κινηματικήριζοσπαστικοποίησή του, που σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ.
Ερ: Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αναδιατυπώσει το περίφημο success story, διαμηνύοντας ότι μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας χωρίς νέο μνημόνιο. Εκτιμάτε ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, έστω για λόγους πολιτικούς, δηλαδή «διάσωσης» της κυβέρνησης Σαμαρά;
Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, γιατί τις έκανε και προεκλογικά δεσμευόμενος για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και για την μη λήψη νέων μέτρων, αλλά τελικά εξαπάτησε τον λαό και του υφάρπαξε την ψήφο εφαρμόζοντας τα αντίθετα απ’ όσα του υποσχέθηκε. Οι τροικανοί μιλούν με καθαρό τρόπο ότι θα χρειαστεί να δώσουν το 2014 νέο δάνειο στη χώρα μας, που θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει ακόμα σκληρότερα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Ερ: Βασική θέση του κόμματός σας είναι ότι μια γενναία μείωση του χρέους μπορεί να προκύψει από μια πανευρωπαϊκή συμφωνία, μια συνδιάσκεψη σαν αυτή που απομείωσε το 1953 χρέος της Γερμανίας. Τι εναλλακτικές θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκει τείχος άρνησης από τους εταίρους- δανειστές;
Η αριστερή κυβέρνηση θα διεκδικήσει την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους δημόσιου χρέους σε εθνικό επίπεδο – μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές– και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους των χωρών του νότου.Εάν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν, η αριστερή κυβέρνηση θα έχει ως προτεραιότητα την επιβίωση του λαού και την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία της χώρας μας και όχι την αποπληρωμή τους.
Εάν μία κυβέρνηση δεν έχει ως όπλο της στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές το ανοικτό ενδεχόμενο να σταματήσει να τους αποπληρώνει το χρέος ή και την απειλή να το διαγράψει, είναι σαν να πηγαίνει εκ των προτέρων να χάσει, πριν καν αρχίσει να διαπραγματεύεται μαζί τους.
Ερ: Οι εξαγγελίες του κόμματός σας για αποκατάσταση εισοδημάτων και δικαιωμάτων στα προ μνημονίου επίπεδα θυμίζουν κάπως την αντίστοιχη υπόσχεση του πρωθυπουργού για επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση σε έξι χρόνια. Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά, θα μπορούσε να σας ρωτήσει ένας ψηφοφόρος;
Οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού είναι ανεφάρμοστες, γιατί η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών οδηγεί στην ολοκλήρωση της οικονομικής, παραγωγικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής καταστροφής. Το αντιμνημονιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ελπίδα στο λαό ότι θα σταματήσουμε την συντελούμενη καταστροφή και θ’ ανοίξουμε θετική διέξοδο από την κρίση με προτεραιότητα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των συμφερόντων των τραπεζιτών και των δανειστών της χώρας.
Ερ: Γενικώς, θεωρείτε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την ιδιαίτερη άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός στην εναλλακτική της εξόδου από το ευρώ;
Μετά από γόνιμη συζήτηση, στην οποία κατέθεσε και η αριστερή πλατφόρμα τις γνωστές θέσεις της για το ευρώ και την ευρωζώνη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι το πρόγραμμά τουγια ακύρωση των μνημονίων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας, αντιμετώπισης της ανεργίας και αποκατάστασης των λαϊκών εισοδημάτων και των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε εκβιασμό του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου περί διακοπής της χρηματοδότησης ή εξόδου από το ευρώ. Η Αριστερή κυβέρνηση με βάση αυτό το πρόγραμμα και την διαρκή ενεργοποίηση, στήριξη και έλεγχο του λαού θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα,με κριτήρια και όρια την επιβίωση και αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας και όχι τα συμφέροντα των πιστωτών και της ευρωζώνης.
Ερ: Αρκετές δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα καταγράφουν όλο και υψηλότερα τη Χ.Α. Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να είναι η Χ.Α. ο τρίτος πόλος, ή ακόμη κι ο δεύτερος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα, που κρύβει τις πραγματικές προθέσεις και θέσεις του κάτω από εθνικιστικό μανδύα. Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές εκτός των άλλων γέννησαν και πολιτικά τέρατα, όπως ή άνοδος του νεοφασισμού στη χώρα μας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ηθική, πολιτική και ιδεολογική απαξίωση, με καλλιέργεια στη νέα γενιά της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού, με μαζικές κινητοποιήσεις καταδίκης φασιστικών πρακτικών στους χώρους που εκδηλώνονται αλλά και πανελλαδικά, με κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων, με αποφασιστική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες δημόσιες αρχέςτων εγκληματικών πρακτικών της και με ενίσχυση από το λαϊκό κίνημα των δράσεων αλληλεγγύηςστα θύματα των μνημονιακών πολιτικών.
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+