AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, September 28, 2013

Φυλακίζοντας τους Χρυσαυγίτες. Τι συμβαίνει; [Σχόλιο για τις εξελίξεις]

2 comments
"Μεγάλη η ικανοποίηση από τις συλλήψεις, αλλά και μεγάλη η λύπη που αυτό έγινε μετά τον θάνατο του Παύλου
Οικογένεια Παύλου Φύσσα.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο νεκρός αγωνιστής Παύλος Φύσσας αποτελεί πυροκροτητή πολιτικών τομών στη χώρα. Όλοι μας έχουμε συνταραχθεί και όλες οι απόψεις είναι στο τραπέζι. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι ένα τρικ. Κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν και οι τηλεπερσόνες των δελτίων των 20:00 ξαφνικά γίνανε τάχα μου αντιφασίστες. Τι πραγματικά συμβαίνει; Στα πλαίσια αυτής της ανάρτησης επιχειρούμε να καταθέσουμε τη δικιά μας άποψη για το τι συμβαίνει. 

Η κυβέρνηση έπεσε από τα σύννεφα με τη δολοφονία του Π. Φύσσα;

Όχι. Εδώ θέλει καθαρή απάντηση: η κυβέρνηση είχε γνώση του ποια είναι η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) και είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κανείς ότι όλα όσα βγήκαν στη φόρα για τη ΧΑ αποτελούν αποτελέσματα έρευνας 5 ημερών. Το κράτος ήξερε πάντα ποια είναι η ΧΑ και σε τι πράξεις προχωρούσαν τα μέλη της και τα τάγματα εφόδου που εκπαίδευε. Η ΧΑ είχε δολοφονήσει μετανάστες και είχε χτυπήσει αγωνιστές παλιότερα - δεν είναι καινούργιο. Και φυσικά το κράτος είχε επίγνωση ότι μέσα στα σώματα ασφαλείας υπήρχαν όχι μικροί αλλά σημαντικότατοι θύλακες φίλα προσκείμενοι στον φασισμό και τις ομάδες αυτές. Εδώ τους εκπαίδευαν. Τι να λέμε...

Η κυβέρνηση δεν είχε σχέση με τη δολοφονία του Π. Φύσσα;

Φυσικά και είχε σχέση. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι υπάρχει ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων διότι διαμόρφωσαν την κατάσταση φτώχειας, κοινωνικής αποδιάρθρωσης και διάτρητης δημοκρατίας που άνοιξαν την πόρτα στο φασισμό. Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι τα κεντρικά ΜΜΕ (που όλα τους έχουν σχέση με τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, εργολάβους, εφοπλιστές και άλλα τέτοια) υποστηρίξαν εδώ και 1.5 χρόνια την άνοδο της ΧΑ πρώτα και κύρια εξωραίζοντας την και προβάλλοντας την ως τάχα αντισυστημικούς μάγκες. Αυτό που επιπρόσθετα υποστηρίζουμε από μεριάς μας είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε αυτή την περίοδο την ενεργοποίηση βαθύτερης πολιτικής της έντασης. Το κυβερνητικό κέντρο μέσα από τα ακροδεξιότερα άκρα του έδωσε πράσσινο φως για παρεμβάσης έντασης, φόβου και αποπροσανατολισμού του κινήματος ενώ παράλληλα προετοίμαζε το ενδεχόμενο ακόμα και κυβερνητικής συμμαχίας με μια "σοβαρότερη ΧΑ". Ο λόγος της προώθησης σήμερα - μέσα σε αυτό το αναμενόμενα θερμό φθινόπωρο - της στρατηγικής της έντασης σχετίζεται με την έκδηλη αδυναμία του κυβερνητικού κέντρου να συγκρατήσει - περιορίσει την λαϊκή οργή ενώ παράλληλα θέλει να προχωρήσει στην επιβολή 3ου Μνημονίου. Σάπιοι εγκέφαλοι τύπου Φαήλου Κρανιδιώτη προφανώς εμπνεύσθηκαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ντε και καλά είναι πίσω από κάθε ειδική πλευρά των εξελίξεων. Σημαίνει όμως ότι είναι αυτοί που δώσανε το πράσσινο φως στα σκυλιά της ΧΑ να ξεκινήσουν έναν νέο, βαθύτερο και αμεσότερο κύκλο βίας. 

Τώρα όμως τους φυλακίζουν. Γιατί; Που αποσκοπούν;

Αυτές οι ώρες είναι ιστορικές. Σήμερα φυλακίζονται τα μεγάλα κεφάλια της ΧΑ και το γεγονός αυτό είναι από μόνο του σημαντικό και φυσικά παράγει μια αίσθηση ευτυχίας σε κάθε δημοκράτη άνθρωπο. Είναι αυτό που γίνεται αποτέλεσμα της λαϊκή πίεσης ή αποτελεί ένα υποχθόνιο σχέδιο της κυβέρνησης; Φυσικά και είναι και αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση του φασιστικού παρακράτους τελείωσε για την μνημονιακή Ελλάδα. Επίσης δεν σημαίνει ότι όλα όσα συμβαίνουν αποτελούν μια ακατάσχετη ήττα της κυβέρνησης. Το κράτος ενεργοποιεί όλα του τα μέσα για να βγει από πάνω στην κρίσιμη αυτή ιστορική περίοδο και αυτό ερμηνεύει πως μέσα σε μία νύχτα όλα άλλαξαν στα ΜΜΕ, στις έρευνες της αστυνομίας και πως φτάσαμε μέχρι και στις συλλήψεις των στελεχών της ΧΑ. Ποιο είναι το σχέδιο του κυβερνητικού κέντρου λοιπόν; Που αποσκοπούν; 

Γνώμη μας είναι ότι επιχειρείται ισχυροποίηση του κυβερνητικού κέντρου (ναι μεν μνημονιακοί αλλά και καλά παράλληλα εγγυητές της δημοκρατίας απέναντι στα "άκρα") ενώ παράλληλα η ισχυροποιημένη ΧΑ πάει από το προσκήνιο στο παρασκήνιο. Αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό διατήρησης της αστικής - ξενόδουλης - εξουσίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης με δύο τρόπους: α) ισχυροποιεί την προοπτική - ελπίδα τους - να διατηρήσει την εκλογική πρωτιά η ΝΔ στις επόμενες εκλογές (άρα μεγάλη πιθανότητα να διατηρήσουν την εξουσία) και β) αν εν τέλει η λαϊκή οργή υπερβεί και τα τωρινά της όρια και ένας ριζοσπαστικοποιημένος ΣΥΡΙΖΑ (πιθανόν και με ευρύτερες συμμαχίες) αναλάβει την προοπτική μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης η "και με τη βούλα" ακραία ΧΑ, η ΧΑ στο παρασκήνιο αλλά με μεγάλη δυναμική - ασύγκριτη με το τι ήτανε πριν 2 χρόνια - μπορεί να επιχειρήσει ανατροπή της αριστερής κυβέρνησης διά της επίθεσης, της βίας και του τρόμου. Είναι το Plan A και το Plan B τους.

Δηλαδή σήμερα να χαρούμε ή να στενοχωρηθούμε; Είναι καλό που πιέζουν τη ΧΑ σήμερα;

Φυσικά και είναι καλό να σαπίσει ο κάθε Μιχαλολιάκος στη φυλακή και φυσικά και έχουμε λόγο να χαρούμε. Το ότι - όπως υποστηρίξαμε - η κυβέρνηση έχει σχέδιο για το πως να βγει από πάνω και κερδισμένη από την κατάσταση δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλο αυτό το σχέδιο είναι στη βάση της μεγάλης λαϊκής οργής, του μαζικού αντιφασιστικού μετώπου, των δημοκρατικών ανησυχιών, των αγωνιστικών πρακτικών, της προοπτικής κατάκτησης της κυβέρνησης από την αριστερά. Άλλο να καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική "δεν παίζεται σε ένα επεισόδιο" και άλλο να μην χαιρόμαστε μια νίκη σε μια από τις πολλές μάχες αυτού του πολέμου. 

Λίγα διδάγματα από την περίοδο

Τα διδάγματα από τις εξελίξεις της περιόδου είναι πάρα πολλά. Εδώ θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:
 • Κράτος - Παρακράτος έχουν αγαστή συνεργασία όταν θέλουν: εδώ και καιρό η αστυνομία έκανε πλάτες στη ΧΑ, συνεργαζόταν μαζί της και τα ΜΜΕ συγκάλυπταν το ρόλο της. Όσο καιρό τους ήταν χρήσιμη αυτή η ΧΑ την ανεχόταν και την θρέφανε. Σίγουρα στελέχη των δύο πλευρών θα πίνανε και καμιά μπυρίτσα μαζί και θα χασκογελούσανε για τα παλιά χρόνια που ήτανε μαζί κλπ κλπ. 
 • Το κράτος είναι έτοιμο και ικανό ανά πάσα στιγμή να τσακίσει τα παρακρατικά του κατοικίδια αν αν σε μια ορισμένη στιγμή αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τα σχέδια του ή αν οι ομάδες αυτές τείνουν να αυτονομηθούν: έτσι μέσα σε μία μέρα οι Χρυσαυγίτες κρεμάστηκαν στα κανάλια (όπως τους έπρεπε από την πρώτη στιγμή) και η αστυνομία τους τσάκισε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Η ΕΥΠ τους παρακολουθούσε και ήταν έτοιμη να δώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες όταν αυτό κρίθηκε χρήσιμο. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία να το μετρήσουμε: μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσα από τους κρατικούς μηχανισμούς (φυσικά με την δέουσα προσοχή και κατανόηση του βαθύτερου ρόλου τους) για να τσακίσει μέχρι το απόλυτο βάθος τους φασιστικούς θύλακες τις συμμορίες του μίσους. 
 • Δεν υπάρχει ηθική στα λαμόγια της ξενόδουλης αστικής τάξης είτε αυτά φοράνε γραβάτα είτε κρατάνε μαχαίρι. Την μία οι μεν προτείνουνε εκλογική συνεργασία "με μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή" και την επόμενη τους ξεφτιλίζουν. Και οι άλλοι την μία μέρα ψηφίζουν τα νομοσχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης ή γλείφονται με δημοσιογράφους - παπαγαλάκια και την άλλη τους φωνάζουνε ρουφιάνους. Όλοι μαζί δεν αξίζετε για τίποτα άλλο από το να σαπίσετε για πάντα και να υπάρχετε ως θλιβερή ιστορική ανάμνηση. 
Αυτά και άλλα πολλά συμπεράσματα - παρατηρήσεις θα πρέπει να συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

Ποια οφείλει να είναι η στάση της αριστεράς; Ποια τα κομβικά σημεία; 
Η Αριστερά στον τόπο μας δεν πρέπει να χαωθεί μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων. Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης - στάσης της αριστεράς κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι:
 • Να καταδικαστούν βαθύτατα και όσο πιο ευρύτατα γίνεται όλα τα κεντρικά στελέχη και ταγματασφαλίτικα μέλη της Χρυσής Αυγής. Καμία σκέψη να μην υποστηριχθεί η νομική τους καταδίκη. 
 • Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του λαού και όχι του Σαμαρά, του Φαήλου και του ξενόδουλου κυβερνητικού κέντρου εν γένει: σε επίπεδο λόγου και κινητοποιήσεων (με συλαλλητήρια ή συναυλίες κλπ) θα πρέπει να οργανωθεί το μαζικό κίνημα ώστε να πιέζει με σταθερότητα και δύναμη για το τσάκισμα του φασισμού όσο γίνεται αυτή την περίοδο και μέχρι τέλους με την εκλογική νίκη της αριστεράς που μπορεί να επιτευχθεί. Η Αριστερά πρέπει να παλέψει για να ηγηθεί ενός ευρύτατου αντιφασιστικού μετώπου.
 • Ο Φασισμός φυτρώνει στην Ελλάδα της φτώχειας και του μνημονίου - να χτυπήσουμε το καρκίνωμα από τη ρίζα του. Άρα τσάκισμα του φασισμού και ειδικότερα της ΧΑ, πάλη για τη δημοκρατία σημαίνει ανατροπή του μνημονίου και της μνημονιακής κυβέρνησης, άρνηση του χρέους - εκκίνηση μιας πορείας ριζοσπαστικής και βαθύτατα δημοκρατικής πολιτικής διεξόδου. Η προοπτική μιας πλατιάς, λαϊκά ελεγχόμενης κυβέρνησης με αριστερό πολιτικό πρόγραμμα είναι η μόνη και η καλύτερη εγγύηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. 
 • Ο Φασισμός είναι Καπιταλισμός - είναι το τελευταίο εργαλείο του συστήματος για να παραμείνει στην εξουσία. Πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική πάλη για το τσάκισμα της φασισικής σκέψης από την ρίζα και τα γεννοφάσκια της. 
Ζούμε ιστορικές στιγμές. Δεν μας επιτρέπεται να πνιγούμε στα κύματα της ιστορίας και στην πολυπλοκότητα της. Το φαύλο σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να βγει και από πάνω μετά την δολοφονία του αγωνιστή καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα δεν πρέπει να περάσει. Εδώ και τώρα ανατροπή της. Εδώ και τώρα νίκη του λαού - ανατροπή των μνημονίων - πάλη για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία - οικονομική ανεξαρτησία και δουλειά για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Τα μάτια μας οφείλουν να είναι ανοιχτά. Βασική διέξοδος της εξουσίας σήμερα είναι η πολιτική του γκρίζου και της στάχτης. Σήμερα επιχειρούν την συγκάλυψη του ποιοι βρίσκονται οικονομικά και πολιτικά πίσω από την Χρυσή Αυγή και την ενίσχυση της αρκούμενη στην επιβλητική - Χολυγουντιανή εικόνα των οχημάτων της αντιτρομοκρατικής και του Μιχαλολιάκου με χειροπαίδες. Τούτο δεν πρέπει να επιτραπεί διότι ευθύνες πρέπει να καταλογισθούν και στα οικονομικά κέντρα που τους φέρανε! Ομοίως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκκολαφθεί μια "σοβαρή ΧΑ" ενώ το πιο αλήτικο κομμάτι της είναι εξαγριωμένο και δήθεν θύμα στο δρόμο. Η ιστορία γεννά εξελίξεις, εξελίξεις πρόκληση αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για τον λαό και την αριστερά να υπερβούν αυτή την εποχή του μαύρου. Εδώ, σε αυτή τη χώρα και αυτά τα χρόνια, ο λαός μπορεί να κερδίσει!

Αριστερή Διέξοδος

Ας θυμηθούμε και τι τραγουδούσε η Μαρία Δημητριάδη...

2 Responses so far.

 1. Unknown says:

  Συμφωνώ σε όλα!!!Προτιμώ όμως αυτό φίλε μου...http://www.youtube.com/watch?v=NkqVbgIrrQA

 2. Unknown says:

  Έδωσες μια καλή ιδέα λοιπόν! http://aristeri-diexodos.blogspot.gr/2013/09/2892013.html

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+