AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, July 30, 2013

ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

0 comments
ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΣΤΟ 47,5% ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ-ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 100 ΧΙΛ. ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ!
Συσκέψεις επί συσκέψεων χθες σε Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα, με αντικείμενο το νέο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο το οποίο ετοίμασε το κλιμάκιο της Τρόικας, αλλά και το θέμα της εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα έθεσε στην Τρόικαεπιτακτικά το θέμα του επιτοκίου με το οποίο θα παραχωρηθεί το δάνειο στο Συνεργατισμό, ύψους μέχρι 1,5 δις ευρώ, για σκοπούςανακεφαλαιοποίησης, ζητώντας όπως αυτό καθοριστεί ελαφρώς πιο πάνω από το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι 9% - 10% που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο της Τρόικας, το οποίο βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και δέκα περίπου μέρες, ετοίμασε σημείωμα σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στο σκέλος των δημοσιονομικών, ενώ καθόρισε και τα επόμενα βήματα, μέχρι την αξιολόγηση του Νοεμβρίου. Επίσης, ανέλυσε την έκθεση της KPMG για τον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου, ώστε να ετοιμάσει εντός του Σαββατοκύριακου ανάλογη έκθεση προόδου για το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τα δύο πιο πάνω έγγραφα θα τεθούν στο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών με την Τρόικα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνέστησε υπομονή, μέχρι την ανακοίνωση των τελικών πορισμάτων τις επόμενες ημέρες.
 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο «καυτά» προβλήματα που υπάρχουν είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου και το επιτόκιο δανεισμού του Συνεργατισμού. Για τα δύο αυτά θέματα η Κεντρική Τράπεζα έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, σε συνεννόηση με το Συνεργατισμό και το Υπουργείο Οικονομικών, και αναμένονται οι τοποθετήσεις της Τρόικας.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη διαχείριση του ELA και των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων πελατών, ενώ στο Συνεργατισμό το θέμα αφορά το αίτημα της ΕΕ, για επιτόκιο ανάλογο με το τρέχον επιτόκιο στην αγορά, δηλαδή 9% - 10%.
ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση επέλεξε για άλλη μια φορά να χειριστεί μόνη το θέμα της Τρόικας, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση ή ενημέρωση των κομμάτων, τα οποία με τη σειρά τους εκφράζουν έντονες ανησυχίες για νέα μέτρα, αλλά και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ενημερωθούν για το νέο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, το οποίο αποτελεί μια εντελώς καινούρια εξέλιξη.
Εκφράζει επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτή η εξέλιξη να συνιστά ουσιαστικά τη διαμόρφωση ενός νέου στη σειρά μνημονίου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κατήγγειλε ότι η εποπτεία της Τρόικας θυμίζει αποικιακές εποχές, και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να εγκαινιάσει άμεσα ένα εθνικό διάλογο, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από το μνημόνιο.
Ανησυχία σ' ό,τι αφορά πληροφορίες σε σχέση με απαιτήσεις της Τρόικας για το Συνεργατισμό και τα ταμεία προνοίας των τραπεζοϋπαλλήλων, εξέφρασε και ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ζήτησε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και του Συμβουλίου Αρχηγών, ώστε να υπάρξει πλήρης και ενδελεχής ενημέρωση γύρω από τις διαπραγματεύσεις.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΣΤΟ 47,5%
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων μερών, στην οποία γίνεται ενημέρωση για το τελικό ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, που φαίνεται νακλειδώνει στο 47,5%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα έχουν συμφωνήσει σε αυτό το ποσοστό, με την κυβέρνηση να διατηρεί τη διαφωνία της, επιθυμώντας μικρότερο κούρεμα.
Η Τρόικα διαμήνυσε ότι τάσσεται υπέρ του κουρέματος, ύψους 47,5%, ώστε με την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης, η Τράπεζα Κύπρου θα έχει «σιδεροκέφαλη» όπως τη χαρακτήρισε ρευστότητα και θα μπορεί να παρέχει δάνεια.
Σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό, αναμένεται η πραγματοποίηση σύσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα του ύψους του επιτοκίου για το δάνειο του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετασθούν οι επιλογές για το πώς μπορεί να μειωθεί το επιτόκιο, ύψους 10% που προτείνουν οι δανειστές και το οποίο οι συνεργατιστές χαρακτήρισαν «τοκογλυφικό».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Ο πρόεδρος του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Σοφοκλής Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε ικανοποιητικό υπό τις περιστάσεις το ύψος του κουρέματος.
Σε δηλώσεις του το μεσημέρι είπε ότι στις 31 Ιουλίου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
ΧΡ.ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Πολύ σύντομα, εντός της ημέρας, θα λυθούν πολλές από τις αβεβαιότητες που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης, αναφερόμενος σε συμφωνία για το ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, υπάρχει συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα από την Κεντρική Τράπεζα.
"Το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας πιστεύει ότι η συμφωνία είναι θετική", είπε ο κ. Πισσαρίδης, ερωτηθείς σχετικά, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Εξάλλου, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί στον τραπεζικό τομέα θα χαλαρώνουν κάθε έξι μήνες για τα επόμενα δύο χρόνια, λέγοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, συνυπολογίζοντας και την αντίδραση της αγοράς.
Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας εξέτασε την υλοποίηση του Μνημονίου και τις τρέχουσες εξελίξεις υπό το φως της αξιολόγησης της Τρόικας και κατέθεσε προτάσεις και απόψεις, οι οποίες, όπως είπε, θα δοθούν σύντομα και στα πολιτικά κόμματα.
Ανέφερε επίσης ότι "διαπιστώθηκε ελπιδοφόρα σταθεροποίηση της κατάστασης, η οποία θα ωθήσει την οικονομία σε τροχιά εξόδου από την κρίση" και πρόσθεσε ότι "συμφωνήθηκε ότι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί τη μόνη γρήγορη οδό για έξοδο από την κρίση".
Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+