AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, May 17, 2013

ΗΠΑ-Τουρκία Ετοιμάζουν Βαθύτερη Εμπλοκή στη Συρία

0 comments

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΜΠΑΜΑ & ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ !
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Σε συμφωνία για βαθύτερη ανάμειξη στα εσωτερικά της Συρίας κατέληξαν, μετά την συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον την Πέμτπη (16/5), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με πρόσχημα τον τερματισμό του εμφύλιο πολέμου που έχει ξεσπάσει στη Συρία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία ανοίγουν νέο κύκλο αποσταθεροποίησης στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να εκδηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και να δεσμεύονται για παροχή βοήθειας κάθε είδους, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Και για τις δύο πλευρές, κομβικό σημείο για την ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι η χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη έκθεσή τους, ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση μαρτυρίες θυμάτων και στοιχεία που έχουν συλλέξει από ιατρικές πηγές, αναφέρουν πως οι αντικαθεστωτικοί έκαναν χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν. Όπως δήλωσε μέλος της Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η κυβέρνηση Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών.

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι έχει δει ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, είναι όμως σημαντικό «να υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες» πριν υπάρξουν αποφάσεις για την δράση που θα πρέπει να αναληφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρελθόν είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων είναι παράγοντας «που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε σαφείς αναφορές για το ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σημείωσε ο Ομπάμα ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για την «εξαιρετικά βίαιη και περίπλοκη κατάσταση» της Συρίας, ευελπιστώντας πάντως ότι η σύνοδος ΗΠΑ-Ρωσία στη Γενεύη «πρέπει να αποφέρει αποτελέσματα».

O Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς και την Τουρκία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διπλωματικές ενέργειες για την πρόληψη περισσότερων θανάτων στη Συρία.

Τουρκία και ΗΠΑ συναινούν πλήρως στην ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία και να υπάρξει πολιτική μετάβαση, υπογράμμισε ο Ερντογάν, απηχώντας και τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα. Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για το τι θέσεις εξέφρασε στη συνάντησή του με τον Ομπάμα σχετικά με τη Συρία.

Η Τουρκία, που βλέπει τον εμφύλιο στα νότια σύνορά της να μαίνεται ενώ έχει υποστεί και τις παράπλευρες συνέπειες του στο έδαφός της, έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί δυναμικότερα, έτσι ώστε να παραιτηθεί η  κυβέρνηση Άσαντ.

Σε ό,τι αφορά το προαναγγελθείσα επίσκεψη στη Γάζα και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να το ακυρώσει, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι θα μεταβεί μάλλον τον Ιούνιο, ενώ θα επισκεφτεί και τη Δυτική Όχθη. «Προσδίδω στην επίσκεψη μεγάλη σημασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σχετικά.

Σε επίσκεψή του στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προτρέψει τον Ερντογάν να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ μετά από σχεδόν τρία χρόνια ψυχρότητας μετά το περιστατικό του Mavi Marmara.

Οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επαφή με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα, αν και η Τουρκία επισημαίνει ότι η πλήρης αποκατάσταση μάλλον δεν θα γίνει άμεσα.

Πέρα από την κατάσταση στη Συρία, η τρομοκρατία και η πολιτική ασφάλειας, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης συζητήθηκαν στη συνάντηση—για την ακρίβεια σε σειρά συναντήσεων σχεδόν όλη την ημέρα.

«Στέκομαι στο πλευρό σας απέναντι στην τρομοκρατία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι στηρίζει την προσπάθεια «για αλλαγές στην Τουρκία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο και για «κοινό αγώνα» των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά και σε άλλα θέματα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι εμπορικές τους συναλλαγές αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι «πάντα υπάρχει ευκαιρία» για την επίλυσή του, όπως είπε.

"ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ" ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΑΝΤ

Υλοποιώντας την δέσμευση του για λήψη μέτρων κατά της κυβέρνησης της Συρίας, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τοποθέτησε στη «μαύρη λίστα» τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης Άσαντ, μια αεροπορική εταιρεία και ένα τηλεοπτικό σταθμό αναφέροντας ότι ενισχύουν τον Άσαντ και την κυβέρνηση του στα δύο χρόνια της αιματηρής εξέγερσης εναντίον του.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κρατική αεροπορική εταιρεία, Syrian Arab Airlines, βοηθούμενη από τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης μετέφερε παράνομο φορτίο- συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, αντιαεροπορικών όπλων και πυρομαχικών - για να ενισχύσει τη συριακή κυβέρνηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν επίσης την ιδιωτική τηλεόραση Al-Dunya ότι ενισχύει την προπαγάνδα Άσαντ, βοηθώντας την κυβέρνηση να διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες.

Επίσης στη «μαύρη λίστα» τοποθετήθηκαν τέσσερις αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας, Υγείας, Βιομηχανίας, και Δικαιοσύνης. « Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να διαταράξει τα οικονομικά δίκτυα που είναι υπεύθυνα για την υπερβολική εκστρατεία της συριακής κυβέρνησης κατά του λαού της» αναφέρεται σε ανακοίνωση των οικονομικών υπηρεσιών υπεύθυνων για τα δίκτυα τρομοκρατίας και οικονομικής κατασκοπίας.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+