AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, May 15, 2013

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΩΔΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) - ΣΕΤΕ - ΓΣΕΒΕ - ΕΣΕΕ

0 comments

Πηγή: iskra.gr
ΑΠΩΝ Ο ΣΕΒ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ! 
«ΕΦΤΥΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΤΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΞΗ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ !
Χωρίς τον ΣΕΒ υπεγράφη η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρωδία από τους λεγόμενους κατ’ ευφημισμό κοινωνικούς εταίρους. Η νέα σύμβαση έχει τις υπογραφές των ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ΣΕΤΕΓΣΕΒΕΕ καιΕΣΕΕ και η ισχύ της είναι εξάμηνη.
Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, που δεν συμφώνησε στην υπογραφή της νέας σύμβασης, αντιπρότεινε την κοροϊδία ενός «πρωτοκόλλου συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών» με το επιχείρημα ότι«εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίαςαποτελεί παρωδία».
Ο ΣΕΒ αρνήθηκε να δεσμευτεί εγγράφως για την καταβολή του επιδόματος γάμου,παραπέμποντας στο σχετικό ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης. Όπως υποστήριξε τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα, ενώ διαφώνησε με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος,επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.
Στην απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπεται στην ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας(ΕΓΣΣΕ), προς τους εργαζόμενους που ήδη το λαμβάνουν, χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του επιδόματος, που παρέχει ο νόμος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή είναι συνεπής προς την εργασιακή πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ. «Οι επιχειρήσεις μας δίνουν τις υψηλότερες αμοιβές, τηρούν διαδικασίες ουσιαστικής συνεννόησης με τους εργαζομένους τους και είναι οι πλέον συνεπείς στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε, περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 όπωςπροβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
«Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο "παρά ένα" και με "μείον ένα" κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, για να σημειώσει με νόημα πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αντικαθίσταται από κανένα «πρωτόκολλο συμφωνίας». Ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει, απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι διεσώθη το επίδομα γάμου.
«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να υπογράψουμε μια νέα σύμβαση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμαπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.
«Δεν είναι θέμα μισθολογικού κόστους η ανάταξη της οικονομίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, σημειώνοντας για τον ΣΕΒ ότι κάνει πίσω σε σχέση με τον ιστορικό του ρόλο.
«Με τη σημερινή συμφωνία κρατήθηκε ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Αναφερόμενος στον ΣΕΒ, ο επικεφαλή της ΓΣΕΕ σημείωσε οτι έχει διαγράψει από το μυαλό του την ΕΓΣΣΕ. «Το πρωτόκολλο που πρότεινε ο ΣΕΒ δεν είχε καμία αξία» κατέληξε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ: ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και  υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, προχώρησε σε δηλώσεις οι οποίες έχουν ως εξής:
"Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας για το επίδομα γάμου και ορισμένα θεσμικά ζητήματα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων πλην του ΣΕΒ, η ουσία είναι ότι έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης και συμφωνίας το ήδη μειωμένο με πράξη υπουργικού συμβουλίου ύψος του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι δεν αμφισβητούνται από τους υπογράφοντες και δημιουργούνται πλέον αρνητικά τετελεσμένα όσον αφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ, και στα 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών, το πάγωμα των τριετιών και των χρονοεπιδομάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας που θα μπορεί να τον μειώνει ανεξέλεγκτα.
Το εξωφρενικό είναι ότι όλα αυτά γίνονται σήμερα που λήγει η μετενέργεια, δηλαδή η ισχύς των 45 τελευταίων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόματες μειώσεις 20-30% σε πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, έστω αυτή την περιορισμένων αποτελεσμάτων συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και των τριών άλλων εργοδοτικών φορέων, και η εν συνεχεία προκλητικές ανακοινώσεις του, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ποιοι ήταν οι πραγματικοί «κουκουλοφόροι» που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί πολιτικά και έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη βουλήγια την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και για την επανασύσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αναζωογόνησης."

Ανακοίνωση για τις παραπάνω εξελίξεις εξέδωσε και το ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:
«Με τη σημερινή εξέλιξη, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς τη συμμετοχή του ΣΕΒ, επιχειρείται να πέσει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να κρυφτούν οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.
Ήδη έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ δρομολογείται ακόμη μεγαλύτερο τσάκισμα μέσω του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε αστική κυβέρνηση, με κριτήριο τις «ανάγκες της οικονομίας», δηλαδή τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:
Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, ώστε να ρίχνουν ακόμα πιο χαμηλά τα μεροκάματα και τους μισθούς, στα όρια του κατώτερου μεροκάματου. Οικαπιταλιστές δε θέλουν Συλλογικές Συμβάσεις, συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικάτα.
Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε άλλα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα για την υπεράσπιση των στοιχειωδών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδέχεται πλήρως την αντεργατική νομιμότητα και στο πλαίσιο αυτό παραδέχθηκε ότι διαπραγματεύεται μόνο ορισμένα επιδόματα και όχι τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την υπεράσπισή του.
Τεράστιες είναι και οι ευθύνες εκείνων των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Κρύβουν από τουςεργαζόμενους ότι η όποια ανάκαμψη θα στηριχτεί πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Τους κοροϊδεύουν με υποσχέσεις περί «υγιούς επιχειρηματικότητας» που θα σεβαστεί τη νομιμότητα, τη στιγμή που αυτή η νομιμότητα είναι βαθιά αντεργατική.»
Είναι στο χέρι των εργαζομένων να δώσουν απάντηση σε αυτό το καθεστώς σύγχρονης δουλείας, που θέλουν να επιβάλλουν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαντήσουν με οργάνωση, αλληλεγγύη και δυνάμωμα της ταξικής πάλης κατά κλάδο, εργοστάσιο, τόπο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι να απορρίψουν με τη δύναμη της οργάνωσής τους, τους εκβιασμούς σε βάρος τους προκειμένου με την απειλή της ανεργίαςτων απολύσεων να δεχθούν να δουλεύουν χωρίς ωράριο και με μισθούς 400 και 500 ευρώ.
Εδώ και τώρα πρέπει να γίνει καθολικό αίτημά τους η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες τους, με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους,χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις. Να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες διαχωρισμού των εργαζομένων, οι εκβιασμοί που τους καλούν να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της τζάμπα εργασίας. Οι εργάτες όλων των ηλικιών χρειάζεται να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων. Να δυναμώσει η γραμμή της ταξικής πάλης και όχι της κοινωνικής συναίνεσης. Να απαλλαγούν οι εργάτες από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πρέπει να αποδεχθούν ως τετελεσμένους τους νόμους, τα σχέδια του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας.
Όλοι για έναν και ένας για όλους για να διεκδικήσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν»
Τρίτη 14 Μαΐου 2013.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+