AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, April 28, 2013

Α. Κυπριανού: "Δεν Υπάρχει Εύκολη Λύση για την Κύπρο" (Συνέντευξη)

0 comments

AΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ:«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ (ΑΥΓΗ)

Ερ. Το ΑΚΕΛ είχε μέχρι πριν από μερικούς μήνες τη διακυβέρνηση της Κύπρου και δεν έθεσε ζήτημα νομίσματος, όπως κάνει σήμερα. Ποια ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει;

Οι τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup υπό τον κύριο Αναστασιάδη. Δεν παραγνωρίζω καθόλου τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, θεωρώ απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε το Eurogroup. Στην πρώτη κιόλας συνάντηση που είχαν, δεκαπέντε ημέρες αφού ανέλαβε την προεδρία, έκαναν μία τεράστια μεταστροφή από αυτά που έλεγαν μέχρι τότε και προχώρησαν στο κούρεμα των καταθέσεων με τον τρόπο που προχώρησαν. Αυτό κατά την άποψή μου είναι καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία και αυτό είναι που μας υποχρεώνει να σκεφτούμε μία εναλλακτική επιλογή. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε όλες αυτές τις συζητήσεις μετά την 15η Μαρτίου, γιατί όπως είπατε ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ερ. Η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ είναι εκτός της τρόικας και του Μνημονίου ή εκτός της Ευρωζώνης;

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν μιλάμε για αναζήτηση λύσης έξω από το Μνημόνιο και έξω από την τρόικα, ουσιαστικά μιλάμε για την εξεύρεση λύσης εκτός Ευρωζώνης. Εμείς, στην προσπάθεια να εκπονήσουμε τη μελέτη για την εναλλακτική πρόταση, έχουμε αξιοποιήσει ειδικούς από διάφορους κλάδους -νομικούς, οικονομολόγους, λογιστές, ελεγκτές, τραπεζίτες, επιστήμονες- οι οποίοι αναλύουν τα ζητήματα που προκύπτουν από μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.

Πρόκειται για μία αρκετά εμπεριστατωμένη μελέτη περίπου 80 σελίδων, η οποία θα τεθεί στα όργανα του κόμματος αυτήν την εβδομάδα και στις αρχές της επόμενης και εκεί θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η όποια απόφαση δεν θα είναι εύκολη, αντίθετα θα είναι δύσκολη και οδυνηρή. Αυτό που θα μετρήσει στη λήψη της δικής μας απόφασης θα είναι το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του κυπριακού λαού και ποια είναι εκείνη η επιλογή που δίνει ελπίδα και προοπτική για άμεση έξοδο από την κρίση με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θέλω να ξεκαθαρίσω και ένα άλλο ζήτημα. Είμαστε σήμερα στην αντιπολίτευση, η κοινοποίηση της οποιασδήποτε πρότασης απαιτεί είτε τη συμφωνία της κυβέρνησης είτε της πλειοψηφίας του κόσμου. Γι’ αυτόν τον λόγο και επειδή θεωρούμε ότι αυτό θα καθορίσει την τύχη της Κύπρου για τις επόμενες δεκαετίες, χρειάζεται να πάμε σε δημοψήφισμα. Πρέπει ο κυπριακός λαός να αποφασίσει τι είναι ορθότερο.

Ερ. Προτείνετε μία συνεννοημένη έξοδο από το ευρώ ή μια έξοδο του τύπου «φεύγουμε και κόψτε τον λαιμό σας»;

Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με την Ε.Ε., θα είναι πολύ λιγότερες οι συνέπειες. Μία ξαφνική και απροειδοποίητη έξοδος θα προκαλούσε πολλά προβλήματα.

Ερ. Η πλευρά Αναστασιάδη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει για το Μνημόνιο και απλώς το καθυστερούσε για να το φορτωθεί η κυβέρνηση που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές και ότι αυτό είχε αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η κατάσταση. Τι απαντάτε;

Η ίδια η Γερμανία διά του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ έχει απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες που είναι εντελώς ανυπόστατες. Ο κ. Κάμπετερ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ξεκαθάρισε πως το Μνημόνιο που είχε συμφωνήσει ο κ. Χριστόφιας δεν υπογράφηκε γιατί διαφωνούσαν έντονα οι Γερμανοί, που απαιτούσαν πρόσθετους όρους, τους οποίους δεν αποδεχόταν ο κ. Χριστόφιας. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που δεν υπογράφηκε το Μνημόνιο. Εκεί έγινε η μεγάλη στροφή από την πλευρά της Ε.Ε. Ως εκ τούτου δεν ήταν ένα παιχνίδι τακτικής από την πλευρά του Δ. Χριστόφια, αλλά δυστυχώς ένα παιχνίδι τακτικής της Γερμανίας, η οποία επεδίωκε καθαρά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη θεωρώντας ότι θα δεχόταν πιο εύκολα τις γερμανικές απαιτήσεις, όπως και έγινε στην πράξη, αφού όπως προείπα του ασκήθηκαν αφόρητοι εκβιασμοί.

Ερ. Μια από τις κριτικές που διατυπώνονται εις βάρος της Κύπρου από ρωσικής πλευράς είναι ότι αποτέλεσε το «θησαυροφυλάκιο» των ολιγαρχών που σφετερίστηκαν την περιουσία του ρωσικού λαού με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας το κούρεμα, είπε χαρακτηριστικά: «Ξανακλέβουν δεύτερη φορά τα κλεμμένα». Πώς το σχολιάζετε;

Οι μεγαλύτερες κατηγορίες ήρθαν από την πλευρά της Γερμανίας, που ισχυρίστηκε πως στην Κύπρο γινόταν «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», και σε αυτό απαντά ο κ. Κάμπετερ σε επιστολή που έστειλε στην ομάδα των Γερμανών βουλευτών λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι ξεπλένεται χρήμα στην Κύπρο.

Θα ήθελα να προσθέσω το εξής: Το 2011 η Moneyval, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε διερευνήσει και την Κύπρο και τη Γερμανία. Από τα 28 κριτήρια η Κύπρος πληρούσε τα 24, ενώ η Γερμανία που μας επικρίνει πληρούσε τα 21.

Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες πράξεις να μην ήταν απόλυτα καθαρές, υπάρχει όμως διαδικασία για τη διερεύνηση αυτών των περιπτώσεων και, αν η Γερμανία πραγματικά επιθυμούσε τη διερεύνησή τους θα έπρεπε να υποβάλει το ζήτημα στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ομάδα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, η ΜΟΚΑΣ, και θα διαπιστωνόταν κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, είναι μία χώρα που συνεργάζεται με την Κύπρο εδώ και δεκαετίες όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Η δική μας επιθυμία ως ΑΚΕΛ είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, μόνο να ωφελήσει μπορεί.

Ερ. Το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια είχε ως κέντρο βάρους τον τραπεζικό τομέα. Από ‘δώ και πέρα τι γίνεται;

Η απόφαση του Eurogroup στόχευε στην καταστροφή της δομής της κυπριακής οικονομίας όπως τη γνωρίζαμε, ως οικονομικού κέντρου δηλαδή, μέσα σε ένα βράδυ. Τώρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε την οικονομία μας πάνω σε διαφορετική βάση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ, όπως έγινε η καταστροφή. Θα απαιτηθεί χρόνος. Αν πραγματικά η Ε.Ε. ήθελε να βοηθήσει, θα είχαν ληφθεί πιο σωστές αποφάσεις. Δεν είναι προσπάθεια διάσωσης αυτό που συμβαίνει, αλλά καταστροφή με θεραπεία σοκ, που θα απαιτήσει δεκαετίες για να ξεπεραστεί.

Ερ. Η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. έγινε και για λόγους γεωπολιτικής ασφάλειας. Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα δημιουργούσε κινδύνους;

Είναι μία πτυχή που θα πρέπει να μελετηθεί με πολλή προσοχή και την επεξεργάζεται σε βάθος η μελέτη μας. Θεωρώ πως όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν σε πολιτικό επίπεδο προτού πάρουμε τελικές αποφάσεις και γι’ αυτό επιμένουμε πως η όποια απόφαση θα πρέπει να συζητηθεί και να επιδιωχθεί να υπάρξει συναντίληψη με την ίδια την Ε.Ε.

Ερ. Πολλοί θεωρούν ότι η κρίση θα φέρει ένα νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ενδεχομένως μία πιο αρνητική εκδοχή του σχεδίου Ανάν. Τι μπορεί να κάνει η Κύπρος;

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα στον οικονομικό τομέα θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να πετύχουμε μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Κάτι τέτοιο θα έδινε νέα ώθηση στην οικονομία και θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Δυστυχώς όμως αυτά είναι τα ιδανικά σενάρια και στον κόσμο που ζούμε τα πράγματα λειτουργούν με βάση το τι επιθυμούν οι ισχυροί του πλανήτη.

Προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά Τούρκοι αξιωματούχοι και μερίδα του διεθνούς Τύπου ασκούν αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να γίνει αποδεκτή μια λύση που θα ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις. Κάτι τέτοιο όχι μόνο μας ανησυχεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας και θα αντισταθούμε. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, κομμάτων και Προέδρου και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί στήριξη σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μην μας επιβληθεί μια απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό. Είναι σοβαρό ενδεχόμενο, που θα επιδιωχθεί από την τουρκική πλευρά.



Kυριακή 28 Απριλίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+