AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, April 15, 2013

Τεμαχίζουν και Ξεπουλάνε τη ΔΕΗ! Ακίνητα Φιλέτα στο ΤΑΙΠΕΔ!

0 comments

ΣΤΑ «2» Η ΔΕΗ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αποψίλωση του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού από ταπεριουσιακά τους στοιχεία με την τρόικα να ζητά και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προχωρήσει στοξεπούλημα και της ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ προικοδοτείται με ακόμα 290 ακίνητα-φιλέτα προκειμένου αυτά να δωριστούν στη συνέχεια σε ιδιώτες.
Ειδικά σε ότι αφορά το θέμα της ΔΕΗ πέραν όλων των άλλων μείζον ζήτημα εγείρεται και με το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων της, δεδομένου ότι το προσωπικό της επιχείρησης έχει ενσωματωμένη την ασφαλιστική περιουσία στα πάγια της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι δανειστές προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις του δανείου απαιτούν:
Α) «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια.
Για την ακρίβεια, να δημιουργήσει ένα μικρό «καλάθι» με μείγμα μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 30% της σημερινής ΔΕΗ.
Το εναπομείναν κομμάτι, η τρόικα ζητά να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Αυτονόητο είναι ότι και η «μικρή ΔΕΗ», που θα περιλαμβάνει μονάδες παραγωγής που «καίνε» λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο θα πουληθεί.
Β) Πώληση δικτύων
Πέραν αυτής της απαίτησης, η τρόικα ζητά και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα ζητά να αποκρατικοποιηθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στα πρότυπα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι πιστωτές ζητούν ενεργό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), δηλαδή να προχωρήσει εκείνη το όλο εγχείρημα της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και την προετοιμασία της για τους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.
Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκεται με ταχείς ρυθμούς, και σε χρόνους, μάλιστα, που δεν έχουν ξαναγίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Λένε οι πληροφορίες πως η αποκρατικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, όταν η αντίστοιχη διαδικασία στην Ιταλία κράτησε τριάμισι χρόνια.
«ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»: 7 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Από περίπου επτά μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα αποτελείται η «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα πωληθεί ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Εγκυρες πηγές του «Εθνους» περιγράφουν τις μονάδες που θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι», δηλαδή στη «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα βγει στον διαγωνισμό. Ετσι, λοιπόν, πρόκειται για τις λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα αλλά και την υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ», καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Η ΙΣΧΥΣ
Πρόκειται για μια συνολική ισχύ της τάξης 1.300 μεγαβάτ και αν συνυπολογιστεί και η «Μελίτη ΙΙ», γύρω στα 1.600 μεγαβάτ. Ταυτόχρονα, στο ίδιο σχήμα μπαίνουν και υδροηλεκτρικές μονάδες στον Νέστο Ποταμό που είναι ο Θησαυρός και η Πλατανόβρυση, άλλα περίπου 600 μεγαβάτ.
Με απλά λόγια, πάνω από 2.000 μεγαβάτ θα διατεθούν σε ιδιώτη ή σε κοινοπραξία ιδιωτών παραγωγών ρεύματος.
Παράλληλα με τη «μικρή ΔΕΗ», η μεγάλη -το κομμάτι της επιχείρησης που θα απομείνει- θα βγει και αυτή σε διεθνή διαγωνισμό για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Με τους τρόπους αυτούς, καθώς και όπως προαναφέρθηκε και με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η τρόικα στοχεύει της διάθεσης σημαντικού μεριδίου στους ιδιώτες παραγωγούς.
Με 290 ακίνητα-φιλέτα του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να προικιστεί τις επόμενες ημέρες το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ 290 ΑΚΙΝΗΤΑ-ΦΙΛΕΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Στο συγκεκριμένο πλάνο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μία έκταση 500 περίπου στρεμμάτων.
Πρόκειται για την πρώτη δόση από τα 1.000 ακίνητα που πρέπει να μεταβιβάσει το Δημόσιο σταΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2013, η οποία μάλιστα έχει ήδη καθυστερήσει, καθώς σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η μεταφορά έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΦ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύμπλεγμα που βρίσκεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Σχετικά με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης έχουν «πέσει» στο τραπέζι δύο προτάσεις. Η έκταση θα μετατραπεί σε εμπορικό πάρκο και πάρκο αναψυχής ή θα αποτελέσει τον βασικό χώρο ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων που  «δένουν» στον Πειραιά. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να προσανατολίζεται στο δεύτερο σενάριο, καθώς σύμφωνα με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μία τέτοια κίνηση αναμένεται να πολλαπλασιάσει την αξία του ακινήτου. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργικό συμβούλιο.
Τα πιο σημαντικά ακίνητα
Στη λίστα με τα ακίνητα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκονται εκτάσεις τόσο στο στηνΑττική όσο και στην επαρχία.
Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητα. Την ίδια στιγμή, στην Αττική, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται έμφαση σε ακίνητα που καλύπτουν χρήσεις εμπορικές σε κεντρικές περιοχές. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι οικιστικές αναπτύξεις. Για παράδειγμα, στο Ταμείο μεταφέρονται οι αδόμητες εκτάσεις στα σύνορα Γαλατσίου και Παλαιού Ψυχικού.
Εκτός Αττικής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτάσεις στο νομό Πέλλας, όπως το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, όπου αναμένεται να ενισχύσει τις τουριστικές υποδομές.
Παράλληλα, ανάμεσα στη λίστα με τα δέκα πιο σημαντικά ακίνητα βρίσκονται οι Ιαματικές Πηγές στην Υπάτη και στην Αιδηψό, το Ξενία σε Τσαγκαράδα, Σκιάθο και Άνδρο και το Πρασονήσι Ρόδου.
Τέλος, μεταξύ των μεταβιβασθέντων ακινήτων στην Πελοπόννησο περιλαμβάνονται εκτάσεις στην Ερμιόνη Αργολίδος, πλησίον των δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών της Ελλάδας όπως το Πόρτο Χέλι, η Υδρα, οι Σπέτσες αλλά και στα δυτικά παράλια εκτάσεις στην Ηλεία (Κυλλήνη, Ζαχάρω κ.λπ.) και τη Μεσσηνία (Πύλος κ.ά.) με κύρια κατεύθυνση και εδώ τις χρήσεις τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας.
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ ΓΚΟΛΦ
Στη Θεσσαλονίκη, το ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει κάτοχος μεγάλων ακινήτων που βρίσκονται περιμετρικά του αεροδρομίου «Μακεδονία». Η αξιοποίησή τους εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συνολική αναβάθμιση του πολεοδομικού συγκροτήματος της συμπρωτεύουσας, δεδομένου ότι προσφέρονται για αναπτύξεις εμπορικών-υπερτοπικών δραστηριοτήτων, στη δημιουργία τεχνολογικά εξελιγμένων και πράσινων οικιστικών αναπτύξεων και χώρων ήπιας αναψυχής, στη χωροθέτηση και κατασκευή του πρώτου γκολφ στην πόλη.
Δευτέρα 15 Απριλίου 2013
Πηγή: iskra.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+