AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, April 23, 2013

ΑΚΕΛ: Λύση για την Κύπρο η Έξοδος από την Ευρωζώνη!

0 comments

Πηγή: iskra.gr
Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΛΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!

Μια μεγάλη ριζοσπαστική τομή επιχειρεί το ΑΚΕΛ, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, στο πλαίσιο μιας νέας πορείας του, πράγμα που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εξελίξεις στηνΚύπρο και ευρύτερα στην περιοχή και ειδικότερα τη Νότια Ευρώπη.
Σε λύσεις εκτός Μνημονίου, αλλά και εκτός ευρωζώνης, προσανατολίζεται το ΑΚΕΛ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλήςτον γενικό γραμματέα Άντρο Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπραόπως και με τους Π. ΚαμμένοΔ. Κουτσούμπα και Σπ. Λυκούδη, καθώς ο Φ. Κουβέλης απουσιάζει στις Βρυξέλες. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ευ. Βενιζέλο.
ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗΣ
Για «φαύλο κύκλο» μέτρων και ύφεσης έκανε λόγο ο Α. Κυπριανού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στους δημοσιογράφους και τόνισε την ανάγκη «να προβληματιστούμε για το κατά πόσο θα μπορούσε να εξευρευθεί εναλλακτική λύση, ώστε να απεμπλακούμε από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Μνημονίου».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΧΩΡΙΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
Συνέχισε μιλώντας για την εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ, με βάση μελέτη που έχει εκπονήσει ad hoc επιτροπή και προτείνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς φαίνεται πως «λύση εντός Ευρωζώνης και εκτός Τρόικας δεν μπορεί να υπάρξει».
Η πρόταση θα περάσει την επόμενη εβδομάδα από τα όργανα του ΑΚΕΛ και στη συνέχεια θα συζητηθεί με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ενώ ο κ. Κυπριανού τόνισε πως πρέπει να ανοίξει «γενικότερος διάλογος για το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθηθεί, με αντικειμενικές εκτιμήσεις», ώστε να αποφασιστεί το «πιο συμφέρον για το λαό και τη χώρα».
Με δεδομένα τα παραπάνω υποστήριξε πως η θέση του ΑΚΕΛ – εφόσον η πρόταση περάσει από τα όργανα του κόμματος – θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για να αποφασίσει ο λαός», ο οποίος, καθώς «δεν θα είναι εύκολη επιλογή», με την «συμμετοχή του θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Για τη μελέτη είπε πως «εξετάζει κάθε σκοπιά του ζητήματος, τις νομικές και οικονομικές πτυχές, την εμπειρία άλλων χωρών» και τόνισε πως το ΑΚΕΛ «δεν θα περιοριστεί σε στενό πλαίσιο» διότι η «περιχαράκωση γύρω από δογματικές απόψεις δεν εξυπηρετεί».
ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ
Για την οικονομία ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ είπε πως προκύπτουν “τεράστια προβλήματα από τις πολιτικές της Ε.Ε. Που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων της κρίσης εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή' αδιέξοδο που την προκάλεσε ” και πρόσθεσε πως η απόφαση του Eurogroup να στηρίξει η ίδια η χώρα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μέχρι πριν από τις εκλογές “θα παρείχε το συνολικό ποσό “ που θα χρειαζόταν η χώρα, είχε αποτέλεσμα “μέσα σε μια νύχτα να καταστραφεί η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, επιβάλλοντας την αλλαγή της δομής όλης της κυπριακής οικονομίας” και πρόσθεσε πως η αύξηση του εταιρικού φόρου συντελεί σε αυτή την αλλαγή.
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Για το μνημόνιο υποστήριξε πως “στο συμφωνημένο Μνημόνιο του περασμένου Νοέμβρη έχουν προστεθεί νέα καταστροφικά μέτρα” αναφερόμενοσ μεταξύ άλλων στις ιδιωτικοποιήσεις και κάνοντας λόγο για “ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές”.
ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ “ΚΑΚΗ ΛΥΣΗ” ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για την τρόικα είπε πως “μπορεί με μεγάλη ευκολία να επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα” όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και στο “Κυπριακό, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην Κυπριακή ΑΟΖ”.
Για το Κυπριακό επεσήμανε πως προεκλογικά είχε αναπτυχθεί από μερίδα του διεθνούς Τύπου και από Τούρκους αξιωματούχους η άποψη πως η κρίσηθα ήταν “αφορμή για ενδεχόμενη επιβολή λύσης που θα εκφράζει όχι τα συμφέροντα των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων αλλά της Τουρκίας” και τόνισε πως “για να επέλθει επίλυση του Κυπριακού χρειάζεται να επιβεβαιωθούν κάποιες βασικές αρχές μέσα στο ήδη συμφωνημένο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας”. “Σε καμιά περίπτωση η οικονομική κατάσταση δεν θα οδηγήσει στην αποδοχή “κακής λύσης¨στο Κυπριακό” κατέληξε.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Τις εξελίξεις στην Κύπρο συζήτησε ο Ά. Κυπριανού με τον Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Κυπριανού – σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση – εξέφρασε την ανησυχία του για τις αποφάσεις που “ έχει επιβάλλει η Ε.Ε. Υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να ανησυχεί και “ τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα”. Ο Ά. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εναλλακτικές ποθ εξετάζει το ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Για τις σχέσιες Ελλάδας – Κύπρου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε πως “παρά τα προβλήματα της, μπορεί να διαδραματίσει τον βασικό της ρόλο ως το σημαντικότερο στήριγμα στον αγώνα του κυπριακού λαού”.
ΤΩΡΑ ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Δεν θα γλιτώσουν τελικά το κούρεμα τα ασφαλιστικά ταμεία και τα σχολεία της Κύπρου, που είχαν εξαιρεθεί με σχετικό διάταγμα με στόχο «να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου». Ποιοι κουρεύονται; Οι ασφαλιστικές εταιρίες, κοινοπραξίες ασφαλιστικών εταιριών και ασφαλιστικά επικουρικά ταμεία, εγχώριοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Έφορο Εταιριών, φιλανθρωπικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών και σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας που θα «εξαιρούνταν», θα υποστούν τελικά κούρεμα 27%, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Την ίδια στιγμή υπερψηφίστηκε το κυπριακό πακέτο η αυστριακή Βουλή και άρχισαν χθες οι εργασίες της διάσκεψης προέδρων Κοινοβουλίων της ΕΕ, την οποία φιλοξενεί η κυπριακή Βουλή. Σε εισαγωγική του ομιλία στη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, κατήγγειλε από το βήμα της Διάσκεψης των Κοινοβουλίων τις κακόβουλες και συκοφαντικές, όπως είπε, επιθέσεις που δέχτηκε το χρηματοπιστωτικό καθεστώς της Κύπρου την περίοδο πριν από την απόφαση του Eurogroup.
Από την Κύπρο όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σούλτς, σημείωσε την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο και έκανε λόγο για ενδεχόμενο δανειοδοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της κυπριακής πρωτεύουσας, καθώς δεν είδε «δραστηριότητα».
Ο Μ. Σούλτς συναντήθηκε χθες με τον κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμφώνησαν πως προτεραιότητα είναι η «αναζωογόνηση της οικονομίας και της χώρας» και «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», όπως αυτό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
14,7% ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
Σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους στην Κύπρο το 2012 καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών της ΕΕ που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε στα 15,350 δισ. ευρώ ή 85,8% του ΑΕΠ. Το 2011 το δημόσιο χρέος ήταν 71,1% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση χρέους στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
Μιλώντας στον σταθμό 105,5 "Στο Κόκκινο", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, είπε: "Χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχει Ευρώπη, χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι μια Ευρώπη που θα έχει χάσει τον ένα πνεύμονά της".
Αναστασία Γιάμαλη
Πηγή: "Αυγή", 24/4/13
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΑΝΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ 
Πρόεδρος της Κ.Ο. το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, η Ρ. Δούρου, υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ο Κ. Ήσυχος, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού και τον Ν. Κατσουρίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει δηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τους Α.Τσίπρα και Α. Κυπριανού μετά το τέλος της συνάντησης:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό του Γραμματέα τον Άντρο Κυπριανού για τις σκληρές και δραματικές οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που θέτει σε υποθήκευση τους πόρους, την οικονομία αλλά και την ποιότητα ζωής στην Κύπρο.
Μάλιστα σήμερα είναι μια μαύρη επέτειος για την Ελλάδα, διότι συμπληρώνονται τρία χρόνια από το ελληνικό μνημόνιο.
Δυστυχώς η Κύπρος δεν μπόρεσε να αποφύγει αυτή την εξέλιξη.
Δική μας πεποίθηση, πεποίθηση την οποία εκφράσαμε και από κοινού ως Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι ότι ο κυπριακός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για το μέλλον του.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα σταθούμε αρωγοί στις αποφάσεις του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στις προσπάθειες της αριστεράς στην Κύπρο να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου απ΄ αυτή τη ζοφερή κρίση.
Κουβεντιάσαμε τις συγκεκριμένες πτυχές έτσι όπως διαμορφώνονται μετά τις δραματικές εξελίξεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Eurogroup και καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι τόσο ο κυπριακός όσο και ο ελληνικός λαός πρέπει το συντομότερο δυνατό να σπάσουν τα δεσμά, να ξεφύγουν απ΄ αυτό τον εφιάλτη των διαρκών εκβιασμών και του μνημονίου, να σταθούν στα δικά τους τα πόδια και τις δικές τους τις δυνάμεις.
Βεβαίως υπάρχουν πτυχές και διαφορετικές εκτιμήσεις τις οποίες κάθε φορά είμαστε ανοιχτοί νασυζητήσουμε με συντροφική διάθεση και να συμπορευτούμε σε έναν κοινό αγώνα για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, σε έναν κοινό αγώνα όμως και για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το όραμα της αλληλεγγύης, το όραμα της Ευρώπης των λαών που ενέπνευσε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις προσπάθειες των λαών της και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου. Μέσα από τους αγώνες, όμως, των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα νέο ξεκίνημα, σε μια διαφορετική προοπτική για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

ΑΝΤ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Όπως είπε ο Αλέξης, είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σε βάθος απόψεις και σκέψεις γύρω από την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και την Κύπρο. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τις απόψεις τις οποίες έχει διατυπώσει σ΄ εμάς και να πω ότι εμείς στην Κύπρο δυστυχώς γνωρίσαμε το πιο σκληρό πρόσωπο της Ε.Ε. κάτω από την ηγεσία της Γερμανίας. Και θα συμφωνήσω απολύτως ότι οι πολιτικές οι οποίες εξυφαίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δύο δεκαετίες να μου επιτρέψετε να πω, είναι πολιτικές οι οποίες κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των λαών. Πολιτικές αδιέξοδες, πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση και δεν μπορεί με τις ίδιες συνταγές να επιδιωχθεί η έξοδος από την οικονομική κρίση. Και η σκληρότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Κύπρου, της κυπριακής οικονομίας, του κυπριακού λαού μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Ως ΑΚΕΛ, θα επαναλάβω, ότι έχουμε συστήσει μια επιτροπή η οποία αποτελείται από  νομικούς, οικονομολόγους, ανθρώπους που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, λογιστές, ελεγκτές, οι οποίοι έχουν επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική επιλογή
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι καμιά επιλογή σήμερα δεν είναι εύκολη για την Κύπρο όπως και για καμία άλλη από τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η όποια επιλογή θα είναι οδυνηρότατη, θα εμπερικλείει πάρα πολλά ρίσκα. Και εκείνο που θα μας καθοδηγήσει στη λήψη της τελικής μας απόφασης είναι τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, της χώρας μας ως τέτοιας.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς έχουμε ως πρόθεση  τους δικούς μας προβληματισμούς να επιδιώξουμε να τη συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο αλλά και την ίδια την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη. Και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με όλη την κοινωνία έτσι ώστε όλοι να συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη διαδικασία της λήψης απόφασης η οποία θα καθορίσει το μέλλον του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες.
Και αυτή μας η επίσκεψη έχει ακριβώς ως έναν από τους στόχους να καταστήσουμε κοινωνούς των προβληματισμών που αναπτύσσονται στο κόμμα μας και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αλλά και τους πολιτειακούς άρχοντες.
Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και νομίζω ότι έχει προσθέσει στους προβληματισμούς στους οποίους αναπτύσσουμε στην Κύπρο. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε επαφή και ανταλλαγή ενημέρωσης αλλά και προβληματισμών γύρω από τις εξελίξεις, γιατί θεωρούμε ότι έχει τεράστια σημασία, μέσα σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τα κόμματα της αριστεράς από τη μια να συνεννοούνται μεταξύ τους αλλά και ιδιαίτερα τα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας να έχουν μεταξύ τους μια συνεννόηση για την παραπέρα πορεία.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ-ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης, είχαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο ομόλογός του στοΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, που συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη (23/04) στην Αθήνα.
«Το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ έχουν παραδοσιακά σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ακόμα πως «ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των δύο λαών και γενικότερα των λαών της Ευρώπης, ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που φέρνει μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα και αντιλαϊκούς νόμους και στις δύο χώρες, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, ενώ πλήττονται δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών των εργαζομένων», είπε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε:
«Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών μας ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται και με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, έχοντας σαν στόχο τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στη Μεσόγειο, στη Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, σε μια εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου».
«Οι λαοί μας και ο χώρες μας πρέπει να βρεθούν μακριά από λυκοσυμμαχίες, από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά στους λαούς», σημείωσε ο νεοεκλεγείς γ.γ. του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας τη «σταθερή θέση του ΚΚΕ για Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με τον λαό κυρίαρχο στη χώρα του, μακριά από επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ».
Ο Άντρος Κυπριανού διαπίστωσε «μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων στις αναλύσεις του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ», η οποία πηγάζει «από το ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα και επιχειρούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και όχι άλλα ιμπεριαλιστικά ή διεθνή συμφέροντα».
«Δυστυχώς, η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της την σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της, την οικονομία του τόπου σε καταστροφή», υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι «ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική επιλογή, την οποία θα επιδιώξουμε να θέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ώστε να υπάρξει ο ευρύτερος δυνατός προβληματισμός», ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε όλοι να καταλήξουμε σε κοινή προσέγγιση, αλλά θέλουμε να υπάρξει προβληματισμός και ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ επανέλαβε την «πάγια θέση του ΑΚΕΛ για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, αλλά λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, λύση όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

Τρίτη 24 Απριλίου 2013.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+