ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ !
ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ EUROGROUP!
ΑΡΘΡΟ "ΧΑΡΑΥΓΗΣ" ΤΟΥ ΝΕΟΦ. ΝΕΟΦΥΤΟΥ
Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στη Λευκωσία και τηντρόικα για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση , καθώς οιτράπεζες είναι κλειστές για πολλές ημέρες και επικρατεί έντονη ανησυχία για την τύχη τωνκαταθέσεων.
Ο κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega, είπε ότι δεν συζητείται η διάσπαση της Τράπεζα Κύπρου σε «καλή» και «κακή», αλλά ότι αυτό που έχει μπει στο τραπέζι είναι η συγχώνευση του υγιούς κομματιού της Λαϊκής με την Κύπρου.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό, καθώς η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να αναλάβει να αποπληρώσει ποσό 9,5 δισ. ευρώ, περίπου, που έχει αντλήσει ηΛαϊκή Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τραπεζικός παράγων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο εξυγίανσης των τραπεζών, που ψήφισε το κυπριακό κοινοβούλιο,πιστώσεις που παραχωρήθηκαν σε ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή τα Ταμεία πριν το διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή, προηγούνται για αποπληρωμήακόμα και των εγγυημένων καταθέσεων.
Συνεπώς, υπάρχει ο κίνδυνος για την Κύπρου να πρέπει να αποπληρώσει το ποσό που οφείλει ηΛαϊκή, πριν προχωρήσει σε αποζημίωση των καταθετών.
Σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, στην περίπτωση της απορρόφησης του υγιούς κομματιού της Λαϊκής, η Τράπεζα Κύπρου θα επιβαρυνόταν με 7 δισ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί η ίδια από την ΕΚΤ.
Ο φόβος ήταν ότι η Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να βρει άμεσα ρευστό ώστε να αντιμετωπίσει εκροές καταθέσεων, αλλά ίσως η ΕΚΤ να μην χορηγούσε στην τράπεζα τα αναγκαία κεφάλαια, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι διαβουλεύσεις κρέμονται σε μία κλωστή, καθώς το ΔΝΤ ζήτησε την εφαρμογή του μοντέλου της Λαϊκής και στην Τράπεζα Κύπρου, με τη συγχώνευση των "υγιών" κομματιών των δύο τραπεζών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το ΔΝΤ φέρεται να μπλόκαρε χτες αργά το βράδυ τις συνομιλίες, ζητώντας να καλύψει η Τράπεζα Κύπρου το χρέος 9 δισ της Λαϊκής στο ELA, σύμφωνα με το sigmalive.
Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», φαίνεται ότι τελικώς θα επιβληθεί μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για τις καταθέσεις και αυτό που συζητείται τις τελευταίες ώρες είναι η επιβολή κουρέματος της τάξεως του 20% στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και ηεπιβολή φόρου (τέλους) της τάξεως του 4% στις καταθέσεις και των άλλων τραπεζών (πάντα πάνω από 100.000 ευρώ), ώστε να καλυφθεί εν μέρει το έλλειμμα που θα προκύψει από το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η προσοχή στο Eurogroup
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αργότερα με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι.
Στις 19:00 θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
Στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία είχε συγκαλέσει ο κ. Αναστασιάδης, ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις για τη δανειακή σύμβαση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν και από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».
Ενδεικτικές απ' αυτή την άποψη είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε(στην εφημερίδα Welt am Sonntag) ότι η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης το οποίο διαπραγματεύεται με την τρόικα.
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τα τραγικά αδιέξοδα της κυπριακής οικονομίας, πολιτικοί και τραπεζίτες, να κάτσουν στο σκαμνί, όπως είπε χαρακτηριστικά, και κάποιοι να πάνε και φυλακή. Σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ακόμη ότι η Κυπρος πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ.
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Αυστηρό τελεσίγραφο στην κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους του πακέτου διάσωσης που θέτει η τρόικα, απευθύνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, αφήνοντας, μάλιστα, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή, στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλεάφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας.
«Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, είπε.
«Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους», πρόσθεσε.
Εμπλοκή στην Κύπρο λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ
Σε αγώνα δρόμου για συμφωνία με την τρόικα έως το κρίσιμο Eurogroup της Κυριακής επιδίδεται η κυπριακή κυβέρνηση με διαρκείς συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης παραμένει ρευστό. Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προκλήθηκε αργά το βράδυ με ευθύνη του ΔΝΤ, το οποίο εγείρει νέες αξιώσεις ζητώντας να εφαρμοστεί το μοντέλο της Λαϊκής και στην Κύπρου.
Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου, αλλά και έκτακτη εισφορά ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.
Οι σχετικές πληροφορίες για το ύψος του «κουρέματος» στην τράπεζα Κύπρου προήλθαν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, και ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι τα ταμεία πρόνοιας δεν θα είναι μέρος του πακέτου διάσωσης.
Νέες απαιτήσεις κάθε μισή ώρα από το ΔΝΤ
Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε να παρουσιάζεται εμπλοκή λόγω της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η εμπλοκή οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.
Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά τοπρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.
«Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα» είπε ανωνύμως στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς. Απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης συνέχιζε μετά τα μεσάνυχτα τις διαβουλεύσεις με τουςπολιτικούς αρχηγούς και αφού είχε προηγουμένως συναντηθεί με την τρόικα.
Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Έκακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου στο προεδρικό μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση επί της έκβασης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Kαταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στο Twitter.
Για «σημαντική πρόοδο» έχει κάνει νωρίτερα λόγο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ η εκτίμηση ότι θα κλείσει οριστικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες το ζήτημα που αφορά στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εκφράστηκε εκ μέρους του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων
Η απογευματινή σύσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών και του κλιμακίου της τρόικας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.00, και το εν συνεχεία το κλιμάκιο κατευθύνθηκε διαδοχικά στην Κεντρική Τράπεζα και έπειτα στο προεδρικό μέγαρο για σύσκεψη υπό τον Ν.Αναστασιάδη, παρουσία του Μιχάλη Σαρρή και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.
Η συμφωνία της κυβέρνησης της Κύπρου με την τρόικα είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Για την κύρωση της συμφωνίας δεν απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η οποία και δεν έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για το Σάββατο.
Κατόπιν σύγχυσης και πληροφοριών περί αναβολής της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου πως οι «17» της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής. Η ανακοίνωση ήλθε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Σαρρή περί «σημαντικής προόδου» στη διαπραγμάτευση.
Η διαπραγμάτευση κορυφώνεται, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο
Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων στην Κύπρο συγκάλεσε για τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου στο προεδρικό μέγαρο ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου και του κλιμακίου της τρόικας.
Για «σημαντική πρόοδο» έχει κάνει λόγο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ η εκτίμηση ότι θα κλείσει οριστικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες το ζήτημα που αφορά στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εκφράζεται εκ μέρους του ΔΗΣΥ.
Η απογευματινή σύσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου και του κλιμακίου της τρόικας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.00, και το εν συνεχεία το κλιμάκιο κατευθύνθηκε για σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα.
Ακολούθως, ανακοινώθηκε πως ο Ν.Αναστασιάδης συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να τους ενημερώσει επί της έκβασης των διαπραγματεύσεων. Όπως έγινε γνωστό, δεν θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους η είσοδος στο προεδρικό μέγαρο.
Βάσει των όσων είχαν γίνει προηγουμένως γνωστά, η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου (25% άνω των 100.000 ευρώ) και βασική εκκρεμότητα παρέμενε εάν θα εξαιρεθούν τα Ταμεία Πρόνοιας.
Η Ολομέλεια της Βουλής αναβλήθηκε, καθώς κατά πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο η συνεισφορά της Τράπεζας Κύπρου να γίνει σε εθελοντική βάση ώστε να μην χρειάζεται νομοσχέδιο.
«Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Μετά τη λήξη του πρώτου μέρους της σύσκεψης με το κλιμάκιο της τρόικας ο Μιχάλης Σαρρής μίλησε στους δημοσιογράφους για «σημαντική πρόοδο» σε επίπεδο πλαισίου και αρχών, που βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας.
Επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία επεξεργάζονται ομάδες εργασίας και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.
«Υπάρχουν δύο με τρία θέματα στα οποία ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως» σημείωσε.
Την εκτίμηση ότι την Κυριακή θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες διατύπωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι «ένα-ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».
Εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά-σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή είπε από πλευράς του ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν εντός της ημέρας.
Δεν συγκαλείται το Σάββατο η Βουλή
Η Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται, πάντως, να συγκληθεί εντός της ημέρας, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του αναπληρωτής γενικού διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους.
Ο κ. Σωκράτους δήλωσε ότι η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.
Η συμφωνία κυβέρνησης της Κύπρου με την τρόικα είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Κατόπιν σύγχυσης και πληροφοριών περί αναβολής της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως οι «17» της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής.
Την Κυριακή συγκαλείται τελικά το Eurogroup
Πληροφορίες του ΡΙΚ είχαν αναφέρει, εν τω μεταξύ, ότι φέρεται να γίνεται αποδεκτό το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης -δηλαδή δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.
Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Πρόνοιας.
Αναμονή για μετάβαση Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες
Κοινοτικές πηγές που επικαλούνται τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι προγραμματίζεται συνάντηση Αναστασιάδη με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι την Κυριακή πριν ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η τελική έκβαση των συνομιλιών της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα είναι όμως εκείνη που θα καθορίσει εάν και πότε ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.
Χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι διαδηλώνουν στη Λευκωσία
Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές κινήθηκαν από το προεδρικό μέγαρο προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων με στάση στο υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για το θέμα του τραπεζικού συστήματος.
Η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή και τροχαία προβαίνει σε κλείσιμο δρόμων λόγω της πορείας.
Στο προεδρικό μέγαρο αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είχε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του κύπριου προέδρου, Παναγιώτη Αντωνίου, στον οποίο παρέδωσε ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι ζητούν παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.
Επί δύο ημέρες εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα και όχι μόνο διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά κυρίως την αναδιάρθρωση των τραπεζών, διεκδικώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των ταμείων πρόνοιας και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής.
Την Κυριακή το Eurogroup για την Κύπρο, ανακοίνωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ
Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα συενδριάσει τελικά το Eurogroup για την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο λογαριασμό του στο twitter το απόγευμα του Σαββάτου.
Προηγήθηκαν ενδείξεις για αναβολή της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, καθώς στις διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα είχαν παρουσιαστεί δυσκολίες.
Ενδεικτικά, μόλις δύο ώρες πριν την ανακοίνωση του Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος της ΚομισιόνΣάιμον Ο' Κόνορ είχε αναφέρει πως δεν υπήρχαν μέχρι εκείνη την ώρα προγραμματισμένες συναντήσεις για το Σαββατοκύριακο.Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο, που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.
Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, φέρεται να έχει γίνει αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή,δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το «κούρεμα» στην Κύπρου
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο». Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.
Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία, όπως σημείωσε, επεξεργάζονται ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης διέψευσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε πρόσκληση του Βλ. Πούτιν, να μεταβεί στη Μόσχα.
Κατά πληροφορίες, η διαφωνία Λευκωσίας-τρόικας εντοπίζεται στο ποσοστό του «κουρέματος» των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ, στην Τράπεζα Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει κούρεμα ώς και 25%
Κατά πληροφορίες, η διαφωνία Λευκωσίας-τρόικας εντοπίζεται στο ποσοστό του «κουρέματος» των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ, στην Τράπεζα Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει κούρεμα ώς και 25%
Την ύπαρξη του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το Σάββατο στο Mega ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ΜιχάληςΣαρρής.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η έκβαση της συνάντησης με την τρόικα θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.
Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».
Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.
"Κούρεμα" καταθέσεων ως 25% στην Τράπεζα Κύπρου ετοιμάζει η Λευκωσία
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η έκβαση της συνάντησης με την τρόικα θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.
Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».
Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:
-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
-Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
-Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεí με 3,8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2,1 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλαιοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:
1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα «παγώσουν».
2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7,5 δισ.
3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.
4. Περίπου 75.000 επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.
5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400.000. Υπάρχουν 91.000 τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και7.500 κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
6. 535 ταμεία πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.
7. Γύρω στα 35.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8,5 δισ.
8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος είχε αποκαλύψει από τις 27 Απριλίου 2012 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες γιαανακεφαλαιοποίηση μέσω αγορών.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζαάρχισε να ετοιμάζεται από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατ' απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπε, δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας-κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Ψήφισε η κυπριακή Βουλή τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης
Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που προπεβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές.
Με την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αρχηγούς κομμάτων, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα κριθεί η «καυτή πατάτα» του κουρέματος των καταθέσεων, ενώ την Κυριακή αναμένεται έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου.
Με τη λήξη της συνεδρίασης, δεν ορίστηκε νέα για το Σάββατο αλλά οι βουλευτές ειπώθηκε ότι θα ενημερωθούν στη συνέχεια για την ημέρα και ώρα νέας συνεδρίασης της Ολομέλειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελική λύση για το κούρεμα αφορά ψαλίδισμα έως και 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου. Το σχετικό νομοσχέδιο ίσως κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι το ποσό που απαιτεί η τρόικα από την Κύπρο παραμένει στα 5,8 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «επίσημοι της τρόικας έχουν ανεβάσει τη συνεισφορά που απαιτούν από την Κύπρο για το πακέτο διάσωσης στα 6,7 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ.».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».
Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλό δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.
Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Τα περιοριστικά μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει στις συναλλαγές η Λευκωσία
Ο νόμος ενεργοποιείται «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας» και μετά από συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ.
Τα μέτρα που μπορεί δυνητικά να επιβληθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
-Περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών
-Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
-Υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν
-Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
-Μετατροπή καταθέσεων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/ τρεχούμενους, σε καταθέσεις προθεσμίας
-Απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
-Περιορισμό στη χρήση χρεωστικών ή και πιστωτικών ή και προπληρωμένων καρτών
-Απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών
-Περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
-Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
-Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
-Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο o Υπουργός ή, κατά περίπτωση, ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.
-Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
-Υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν
-Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
-Μετατροπή καταθέσεων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/ τρεχούμενους, σε καταθέσεις προθεσμίας
-Απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
-Περιορισμό στη χρήση χρεωστικών ή και πιστωτικών ή και προπληρωμένων καρτών
-Απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών
-Περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
-Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
-Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
-Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο o Υπουργός ή, κατά περίπτωση, ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.
Τα περιοριστικά μέτρα, που επιβάλλονται με διάταγμα του υπουργού ή, κατά περίπτωση, με οδηγία του διοικητή της ΚΤ, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Επίσης, μπορούν να επιβληθούν και σε υποκαταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό.
"ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΛΥΣΙΔΩΤΑ ΜΕΤΡΑ"
Του ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ*
Εν μέσω έντονης κριτικής για απαράδεκτους χειρισμούς και προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης ψηφίστηκαν χθες με 26 ψήφους υπέρ των βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και με 25 αποχές των βουλευτών ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου και του βουλευτή των Οικολόγων κ. Γ. Περδίκη και με 2 ψήφους εναντίον των βουλευτών Ζ. Κουλία και Ν. Κουτσού, το νομοσχέδιο για εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο οδηγεί σε αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και άλλα εφτά σχετικά νομοσχέδια που αφορούν τη διαχείριση της νέας χρηματοπιστωτικής κατάστασης στον τόπο μας. Ομόφωνα ψηφίστηκε μόνο η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Η έλλειψη συλλογικών χειρισμών σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας στιγμή, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, οδήγησε την Κύπρο σε μια πολύ δύσκολη θέση, με ασφυκτικές πιέσεις και διλήμματα. Πρόκειται για μέτρα, πρόσθεσε, τα οποία οδηγούν όχι στη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, αλλά στην καταστροφή. Δυστυχώς, κατέληξε ο Α. Κυπριανού, πίσω από την επιβολή των μέτρων από την Τρόικα κρύβονται πολιτικά κριτήρια και σκοπιμότητες, θέλοντας να οδηγήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα στην καταστροφή, αλλά και σε αποξένωση της Κύπρου από παραδοσιακές φιλικές χώρες. «Είμαστε μεν μέλη της ΕΕ αλλά δυστυχώς οι εταίροι μας έχουν πάρει αποφάσεις, όχι για να μας στηρίξουν αλλά για να μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή». Με την επιβολή των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, κατέληξε ο Α. Κυπριανού, θα επηρεάσει τη ζωή αρκετών χιλιάδων εργαζομένων και άλλες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που από τη μια στιγμή στην άλλη θα χάσουν την οικονομική βάση πάνω στην οποία στήριζαν τη ζωή τους».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο τόπος μας βρίσκεται προ των εφιαλτικών διλημμάτων. Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε επίσης το ΑΚΕΛ να αποσύρει την τροπολογία του για τα συνταξιοδοτικά ταμεία γιατί δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υποστήριξε ότι αυτό το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί με ειδικό τέλος στο σύνολο των καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ αποκάλυψε ότι θα κατα- τεθεί και πρόταση νόμου σήμερα ή αύριο για κούρεμα των καταθέσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας θα φθάνει μέχρι και 25% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου.
Ευθύνες στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν επέρριψε ευθύνες για τους χειρισμούς του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο Πανίκος Δημητριάδης, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι χρεοκοπημένο την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να δούμε εάν έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τα πράγματα». Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε στους πολιτικούς αρχηγούς «αυτά που είχε προαποφασίσει, αυτά που είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό» ενώ λίγα λεπτά πριν από τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Διοικητής της ΚΤ «προκαθόρισε και τη μοίρα της Λαϊκής Τράπεζας» ενώ ακολουθούσε η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο και με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΚΤ.
Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Καρογιάν, αναλαμβάνει τις ευθύνες του και θα στηρίξει τα νομοσχέδια. Εντονα επικριτικός εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης τάχθηκε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, καλώντας τη συγκυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η αντιμετώπιση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης ήταν «κατώτερη των περιστάσεων», είπε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις, πρόχειρες πληροφορίες και έλλειψη σχεδιασμού.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης είπε ότι οι εταίροι στους οποίους έχουμε πάει για να ζητήσουμε βοήθεια, παρόλο που είναι συνένοχοι για ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματός μας με το τι έγινε στην Ελλάδα, δεν έχουν ούτε διάθεση, ούτε σκοπό να μας βοηθήσουν, προσθέτοντας ότι θα αποχωρήσει στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων. Ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ πιστεύει ότι "αν στηρίξουμε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης θα μπορέσουμε να αποδεσμευτούμε από την Τρόικα, η οποία μας διέλυσε το τραπεζιτικό μας σύστημα και θα μας διαλύσει και την οικονομία".
Την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών ζήτησε ο Γ. Περδίκης, λέγοντας ότι έγιναν εγκληματικά λάθη. «Τις τελευταίες ημέρες έγιναν συνταρακτικά λάθη. Θεωρούμε προσωπικά υπεύθυνο τον Διοικητή της ΚΤ γιατί με τις άστοχες δηλώσεις του έκλεισε ουσιαστικά τη Λαϊκή Τράπεζα. Ζητούμε την παραίτηση του Διοικητή και του Υπουργού Οικονομικών. Εγιναν εγκληματικά λάθη, δεν τους εμπιστευόμαστε. Να σταματήσουν να λένε ψέματα στο λαό, να σταματήσουν να χειρίζονται τα πράγματα ωσάν να είναι οι εξυπηρέτες άλλων σχεδίων και άλλων συμφερόντων». Εναντίον του νομοσχεδίου περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων τάχθηκε οΖαχαρίας Κουλίας, ο οποίος κατήγγειλε ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασε στους βουλευτές το νομοσχέδιο στην απουσία της παρούσας Κυβέρνησης.
Ανέφερε επίσης ότι "για λόγους αρχής κάποιοι πρέπει να είναι εναντίον του νομοσχεδίου", προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε "το νομοσχέδιο της εξυγίανσης αν πρώτα όλους αυτούς τουςαετονύχηδες και τους χρυσοχέρηδες τους έβαζε μέσα».
Δημοσιεύθηκε στη "Χαραυγή" το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013