AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, March 24, 2013

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ!

0 comments

Πηγή: iskra.gr
ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ!
Ο «ΛΥΚΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ!
Η γνωστή λαϊκή ρήση πως «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» επιβεβαιώνεται μάλλον πλήρως με την προκλητική παρέμβαση της Τουρκίας στις τραγικές Κυπριακές εξελίξεις.
Η Τουρκία αντί αυτήν την ώρα να συμπαρασταθεί στη δοκιμαζόμενη Κύπρο, αφού η στήριξη της Κύπρου ενάντια στιςεπιβουλές της τρόικας (ΕΕ/ΔΝΤ) θα ήταν στην ουσία και στήριξη των Τουρκοκύπριων, έρχεται με ένα απαράδεκτο τρόπο να αδράξει την ευκαιρία και να περιπλέξειτην κατάσταση, προβάλλοντας τις γνωστές, εκτός πάσης διεθνούς νομιμότηταςαξιώσεις της επί τηςΚυπριακής υφαλοκρηπίδας (η αλλιώς της ΑΟΖ)
Η προκλητική στάση της Τουρκίας αυτήν τη στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία και δεν είναι άσχετη με τη διαφαινόμενη, ίσως, προοπτική κάποιας προσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ, μετά τη συγγνώμη του τελευταίου για το Mavi Marmara  και την άτυχη και αγχώδη «κούρσα» της ελληνικής πλευράς για ταχεία διοργάνωση Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ (βλ. ρεπορτάζ εδώ)
Είναι προφανές ότι η παράδοση της Κύπρου στη τρόικα, που κυοφορείται την Κυριακή (24/3), από την Κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση θα έχει δυσβάστακτες εθνικές συνέπειες για την Κύπρο, αφού θα παραδώσει την τελευταία, χωρίς αντίσταση, και στους σχεδιασμούς μια λύσης τύπου Ανάν, η οποία θα αντιπροσωπεύει και το μακάβριο τέλος της Κύπρου!
Αυτήν την ώρα το «ΟΧΙ» στην τρόικα, τα μνημόνια και ένας νέος δρόμος σε ρήξη με τις δομές τηςευρωζώνης, συνιστά επιλογή και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Κράτους και επιλογή προάσπισης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Η Iskra, στη συνέχεια, παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

"ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ"
Στις γνωστές αξιώσεις σε σχέση με την Κύπρο επανέρχεται η Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που είναι κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Tαμείο Αλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συνιδιοκτητών του νησιού- είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή».
«Οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων έχουν εκφραστεί με τη δήλωση της 21ης Μαρτίου 2013 και η Τουρκία τις συμμερίζεται», προσθέτει η ανακοίνωση και επαναλαμβάνει ότι η τουρκική πλευρά «είναι προσηλωμένη τόσο στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στη διατήρηση της στήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς».
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απευθύνει δύο εκκλήσεις στους ελληνοκύπριους στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη διανομή των φυσικών πόρων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις οποίες ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής ωστόσο ανταποκριθεί θετικά. Η οικονομική κρίση (που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνει ότι «ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από τον τελικό διακανονισμό μπορεί να προκύψει από μια συμφωνία μέσα στα πλαίσια της πρότασης που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Αθηνών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σαφή συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διανομή των φυσικών πόρων» και συμπληρώνει:
«Οι δυο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει από κοινού να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Η τουρκική πλευρά περιμένει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα πνεύμα κοινής ευμάρειας και ασφάλειας. Δεν θα θέλαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να οδηγήσει σε κάποια κρίση, πιστεύουμε ειλικρινά ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για την ειρήνη και τη μόνιμη λύση».
«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστοί. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία λύσης δύο κρατών», σημειώνει, τέλος, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει:
«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την ανατολική Μεσόγειο είναι ένα όραμα κοινής ευμάρειας σταθερότητας και ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές συγκρούσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και συνεργασίας στο νησί».
Κυριακή 25 Μαρτίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+