AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, March 23, 2013

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ "ΣΦΑΓΕΙΟ" ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ (ΕΕ/ΔΝΤ)

0 comments

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ EUROGROUP!
ΑΡΘΡΟ "ΧΑΡΑΥΓΗΣ" ΤΟΥ ΝΕΟΦ. ΝΕΟΦΥΤΟΥ
Την Κυριακή το Eurogroup για την Κύπρο, ανακοίνωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ
Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα συενδριάσει τελικά το Eurogroupγια την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο λογαριασμό του στο twitter το απόγευμα του Σαββάτου.
Προηγήθηκαν ενδείξεις για αναβολή της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, καθώς στις διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα είχαν παρουσιαστεί δυσκολίες.
Ενδεικτικά, μόλις δύο ώρες πριν την ανακοίνωση του Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος της ΚομισιόνΣάιμον Ο' Κόνορ είχε αναφέρει πως δεν υπήρχαν μέχρι εκείνη την ώρα προγραμματισμένες συναντήσεις για το Σαββατοκύριακο.Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο, που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.
Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, φέρεται να έχει γίνει αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή,δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το «κούρεμα» στην Κύπρου
Δυσκολίες παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την τρόικα, καθώς η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών διακόπηκε και ορίστηκε νέο ραντεβού για τις 4 το απόγευμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο». Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.
Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία, όπως σημείωσε, επεξεργάζονται ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης διέψευσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε πρόσκληση του Βλ. Πούτιν, να μεταβεί στη Μόσχα.
Κατά πληροφορίες, η διαφωνία Λευκωσίας-τρόικας εντοπίζεται στο ποσοστό του «κουρέματος» των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ, στην Τράπεζα Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει κούρεμα ώς και 25%
Την ύπαρξη του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το Σάββατο στο Mega ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ΜιχάληςΣαρρής.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η έκβαση της συνάντησης με την τρόικα θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.
Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».
Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

"Κούρεμα" καταθέσεων ως 25% στην Τράπεζα Κύπρου ετοιμάζει η Λευκωσία
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η έκβαση της συνάντησης με την τρόικα θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.
Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».
Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:
-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
-Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεí με 3,8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2,1 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλαιοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:
1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα «παγώσουν».
2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7,5 δισ.
3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.
4. Περίπου 75.000 επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.
5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400.000. Υπάρχουν 91.000 τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και7.500 κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
6. 535 ταμεία πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.
7. Γύρω στα 35.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8,5 δισ.
8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος είχε αποκαλύψει από τις 27 Απριλίου 2012 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες γιαανακεφαλαιοποίηση μέσω αγορών.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζαάρχισε να ετοιμάζεται από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012κατ' απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπε, δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας-κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ψήφισε η κυπριακή Βουλή τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.
Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που προπεβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές.
Με την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αρχηγούς κομμάτων, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα κριθεί η «καυτή πατάτα» του κουρέματος των καταθέσεων, ενώ την Κυριακή αναμένεται έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου.
Με τη λήξη της συνεδρίασης, δεν ορίστηκε νέα για το Σάββατο αλλά οι βουλευτές ειπώθηκε ότι θα ενημερωθούν στη συνέχεια για την ημέρα και ώρα νέας συνεδρίασης της Ολομέλειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελική λύση για το κούρεμα αφορά ψαλίδισμα έως και 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου. Το σχετικό νομοσχέδιο ίσως κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι το ποσό που απαιτεί η τρόικα από την Κύπρο παραμένει στα 5,8 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «επίσημοι της τρόικας έχουν ανεβάσει τη συνεισφορά που απαιτούν από την Κύπρο για το πακέτο διάσωσης στα 6,7 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ.».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».
Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλό δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.
Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Τα περιοριστικά μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει στις συναλλαγές η Λευκωσία
Απαγόρευση των συναλλαγών με μετρητά και πάγωμα στις εξαργυρώσεις επιταγών είναι δύο από τα μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων που θα μπορεί να εφαρμόσει από την Τρίτη η Κύπρος, μετά την ομόφωνη ψήφιση του νόμου για την εξυγίανση των τραπεζών.
Ο νόμος ενεργοποιείται «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας» και μετά από συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ.
Τα μέτρα που μπορεί δυνητικά να επιβληθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
-Περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών
-Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
-Υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν
-Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
-Μετατροπή καταθέσεων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/ τρεχούμενους, σε καταθέσεις προθεσμίας
-Απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
-Περιορισμό στη χρήση χρεωστικών ή και πιστωτικών ή και προπληρωμένων καρτών
-Απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών
-Περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
-Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
-Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
-Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο o Υπουργός ή, κατά περίπτωση, ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.
Τα περιοριστικά μέτρα, που επιβάλλονται με διάταγμα του υπουργού ή, κατά περίπτωση, με οδηγία του διοικητή της ΚΤ, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Επίσης, μπορούν να επιβληθούν και σε υποκαταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό.
"ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΛΥΣΙΔΩΤΑ ΜΕΤΡΑ"
Του ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ*
Εν μέσω έντονης κριτικής για απαράδεκτους χειρισμούς και προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης ψηφίστηκαν χθες με 26 ψήφους υπέρ των βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και με 25 αποχές των βουλευτών ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου και του βουλευτή των Οικολόγων κ. Γ. Περδίκη και με 2 ψήφους εναντίον των βουλευτών Ζ. Κουλία και Ν. Κουτσού, το νομοσχέδιο για εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο οδηγεί σε αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και άλλα εφτά σχετικά νομοσχέδια που αφορούν τη διαχείριση της νέας χρηματοπιστωτικής κατάστασης στον τόπο μας. Ομόφωνα ψηφίστηκε μόνο η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Η έλλειψη συλλογικών χειρισμών σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας στιγμή, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, οδήγησε την Κύπρο σε μια πολύ δύσκολη θέση, με ασφυκτικές πιέσεις και διλήμματα. Πρόκειται για μέτρα, πρόσθεσε, τα οποία οδηγούν όχι στη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, αλλά στην καταστροφή. Δυστυχώς, κατέληξε ο Α. Κυπριανού, πίσω από την επιβολή των μέτρων από την Τρόικα κρύβονται πολιτικά κριτήρια και σκοπιμότητες, θέλοντας να οδηγήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα στην καταστροφή, αλλά και σε αποξένωση της Κύπρου από παραδοσιακές φιλικές χώρες. «Είμαστε μεν μέλη της ΕΕ αλλά δυστυχώς οι εταίροι μας έχουν πάρει αποφάσεις, όχι για να μας στηρίξουν αλλά για να μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή». Με την επιβολή των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, κατέληξε ο Α. Κυπριανού, θα επηρεάσει τη ζωή αρκετών χιλιάδων εργαζομένων και άλλες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που από τη μια στιγμή στην άλλη θα χάσουν την οικονομική βάση πάνω στην οποία στήριζαν τη ζωή τους».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο τόπος μας βρίσκεται προ των εφιαλτικών διλημμάτων. Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε επίσης το ΑΚΕΛ να αποσύρει την τροπολογία του για τα συνταξιοδοτικά ταμεία γιατί δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υποστήριξε ότι αυτό το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί με ειδικό τέλος στο σύνολο των καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ αποκάλυψε ότι θα κατα- τεθεί και πρόταση νόμου σήμερα ή αύριο για κούρεμα των καταθέσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας θα φθάνει μέχρι και 25% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου.
Ευθύνες στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν επέρριψε ευθύνες για τους χειρισμούς του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο Πανίκος Δημητριάδης, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι χρεοκοπημένο την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να δούμε εάν έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τα πράγματα». Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε στους πολιτικούς αρχηγούς «αυτά που είχε προαποφασίσει, αυτά που είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό» ενώ λίγα λεπτά πριν από τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Διοικητής της ΚΤ «προκαθόρισε και τη μοίρα της Λαϊκής Τράπεζας» ενώ ακολουθούσε η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο και με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΚΤ.
Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Καρογιάν, αναλαμβάνει τις ευθύνες του και θα στηρίξει τα νομοσχέδια. Εντονα επικριτικός εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης τάχθηκε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, καλώντας τη συγκυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η αντιμετώπιση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης ήταν «κατώτερη των περιστάσεων», είπε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις, πρόχειρες πληροφορίες και έλλειψη σχεδιασμού.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης είπε ότι οι εταίροι στους οποίους έχουμε πάει για να ζητήσουμε βοήθεια, παρόλο που είναι συνένοχοι για ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματός μας με το τι έγινε στην Ελλάδα, δεν έχουν ούτε διάθεση, ούτε σκοπό να μας βοηθήσουν, προσθέτοντας ότι θα αποχωρήσει στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων. Ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ πιστεύει ότι "αν στηρίξουμε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης θα μπορέσουμε να αποδεσμευτούμε από την Τρόικα, η οποία μας διέλυσε το τραπεζιτικό μας σύστημα και θα μας διαλύσει και την οικονομία".
Την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών ζήτησε ο Γ. Περδίκης, λέγοντας ότι έγιναν εγκληματικά λάθη. «Τις τελευταίες ημέρες έγιναν συνταρακτικά λάθη. Θεωρούμε προσωπικά υπεύθυνο τον Διοικητή της ΚΤ γιατί με τις άστοχες δηλώσεις του έκλεισε ουσιαστικά τη Λαϊκή Τράπεζα. Ζητούμε την παραίτηση του Διοικητή και του Υπουργού Οικονομικών. Εγιναν εγκληματικά λάθη, δεν τους εμπιστευόμαστε. Να σταματήσουν να λένε ψέματα στο λαό, να σταματήσουν να χειρίζονται τα πράγματα ωσάν να είναι οι εξυπηρέτες άλλων σχεδίων και άλλων συμφερόντων». Εναντίον του νομοσχεδίου περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων τάχθηκε οΖαχαρίας Κουλίας, ο οποίος κατήγγειλε ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασε στους βουλευτές το νομοσχέδιο στην απουσία της παρούσας Κυβέρνησης.
Ανέφερε επίσης ότι "για λόγους αρχής κάποιοι πρέπει να είναι εναντίον του νομοσχεδίου", προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε "το νομοσχέδιο της εξυγίανσης αν πρώτα όλους αυτούς τουςαετονύχηδες και τους χρυσοχέρηδες τους έβαζε μέσα».
Δημοσιεύθηκε στη "Χαραυγή" το Σάββατο  23 Μαρτίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+