AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, March 18, 2013

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ!

0 comments


Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;

Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο επίτροπο, Όλι Ρεν αλλά και με στενό συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας φέρεται, ακόμα και αυτός, να χρησιμοποίησε, έστω ως άλλοθι, μια ομολογουμένως ασυνήθιστη έκφραση για να περιγράψει την οργή για το πολιτικό αδιέξοδο στην Κύπρο.

«Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στην βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ» φέρεται να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Mega Κύπρου.

Η κύρωση του νομοσχεδίου δεν φαίνεται να είναι δυνατή, αφού μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η απαραίτητη πλειοψηφία στην κυπριακή βουλή για να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεω των 8.00 του ΡΙΚ υπέρ του νομοσχεδίου θα τοποθετηθούν οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ (μια βουλευτής του λείπει στην Αργεντινή) ενώ κατά 36 βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ).

Οι εξελίξεις αυτές προεξοφλούν δραματικές, έως διαλυτικές, ώρες από την Τρίτη για την ευρωζώνη και τις διεθνείς αγορές.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ

Η δυνατότητα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με παράλληλη όμως επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό, δόθηκε στην Κύπρο, στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κ.Δευτέρας. Την τελική απόφαση πρέπει να πάρει την Τρίτη η κυπριακή Βουλή.

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προέκυψαν -τόσο στην Κύπρο όσο και εκτός- από την απόφαση για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, εξετάστηκε στο Eurogroup αλλαγή των όρων της πρόσφατης απόφασης με μέριμνα για τους μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι μπορούν να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά να υπάρξει αυξημένος συντελεστής για τα ποσά πάνω από αυτό το όριο (πληροφορίες κάνουν λόγο για 15%) προκειμένου να υπάρξει το ίδιο χρηματοδοτικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού, με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου. Το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα ήταν 5,87 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων θα γίνει -εξ αναβολής- στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Μετά το τέλος του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι «αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει».
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα».

«Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι Έλληνες καταθέτες, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα».

«Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη» συμπλήρωσε,σε μια αμφίβολου αποτελέσματος προσπάθεια να καθησυχάσει, ο κ. Στουρνάρας.Δευτέρα 18/3/2013 22.15

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+