AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, January 24, 2013

Στρατιωτικός Νόμος στα Μ.Μ. Μεταφοράς! Άμεση η Απάντηση των άλλων Σωματείων!

0 comments

metaforesΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΕΠΟΧΩΝ: ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ!
ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ!
BLACK-OUT ΣΤΑ Μ.Μ.ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ!
Την επιστράτευση των εργαζομένων αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο θέμα του Μετρό, μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης στο Μαξίμου. Με πρόσχημα την "ταλαιπωρία που υφίσταται η αθηναϊκή κοινωνία" και τα "προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομική ζωή της πόλης", η κυβέρνηση προχώρησε στο απαράδεκτο μέτρο της επιστράτευσης των εργαζομένων, η οποία συνοδεύεται απόσυγκαλειμένες απειλές για απολύσεις απεργών.
"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης". "Θα υπάρξουν και απολύσεις;", ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους. "Η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει το δρόμο της", απάντησε ο υπουργός.
Οι στρατιωτικού τύπου κυβερνητικές μεθοδεύσεις επιστρατεύονται προκειμένου να καμφθεί το φρόνημα των απεργών και να ποινικοποιηθεί ο αγώνας όσων αντιστέκονται στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη. Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων στα Σεπόλια. Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί μέσα στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια και έχουν κλείσει την κεντρική πύλη. Στον προαύλιο χώρο του αμαξοστάσιου είναι καθηλωμένα δύο ανυψωτικά μηχανήματα και προληπτικά ένα ασθενοφόρο.
ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΛΛΑ Μ.Μ. ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, το Τράμκαι τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους στο Μετρό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων
Εξάλλου, παράταση της στάσης εργασίας τους ως το τέλος της βάρδιας για σήμερα, Πέμπτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το τραμ. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα απεργήσουν και αύριο.
Ως εκ τούτου, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου θα παραμείνουν ακινητοποιημένα όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.
Την ίδια ώρα, προς την κήρυξη 24ωρης απεργίας στο χώρο των συγκοινωνιών κατευθύνεται ηΕκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να «καλύψει» τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά την επιστράτευση των εργαζομένων σε Μετρό,Τράμ και ΗΣΑΠ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας συνεδριάζει αυτή την ώρα και αναμένεται να λάβει την απόφασή της άμεσα, ώστε να τηρηθούν οι χρονικές προθεσμίες και να αποφευχθεί η νομική προσβολή της κινητοποίησης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ: «ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Πολυμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Παναγ. Λαφαζάνη, Δημ. Στρατούλη, Γιάννη Σταθά, Κώστα Μπάρκα, Μαρία Μπόλαρη, Χρ. Καραγιανννίδη και Βαγγ. Διαμαντόπουλο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι του μετρό και πλήθος αλληλέγγυων.
Για «στρατιωτικό νόμο, που δεν επιλύει τα εργασιακά προβλήματα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΛαφαζάνης, προσερχόμενος πριν το μεσημέρι της Πέμπτης στο αμαξοστάσιο. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε μίακυβέρνηση, που επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο στους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς. Με στρατιωτικούς νόμους, επιστρατεύσεις, εκβιασμούςαυταρχισμό δεν επιλύονται τα εργασιακά προβλήματα» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον διάλογο για την επίλυση του προβλήματος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ: «ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ»
Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β' Αθηνών, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς του μετρό δήλωσε τα εξής:«Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο "χακί" και με ένα νέο "πραξικόπημα" κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με "στρατιωτικού" τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας. Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».

EKA: 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΜΜ ΚΑΙ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ/ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/1
Στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε το EKA (ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ) αναγγέλει τηναυριανή 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ καθώς και την παναττική/ πανεργατική στάση εργασίας από τις12:00 μέχρι τις 16:00.
Το δελτίο τύπου ως έχει:
"Ο κος Χατζηδάκης και η Κυβέρνηση διολισθαίνουν στον αντιδημοκρατικό δρόμο της επίταξης των μέσων και της επιστράτευσης των εργαζομένων στο Μετρό, για νόμιμη Απεργία αφού τα Δικαστήρια για την σημερινή Απεργία των εργαζομένων στο Μετρό δεν έχουν κρίνει ότι είναι παράνομη ή καταχρηστική.
Αντί να επιλέξουν το διάλογο, επιβάλλουν πρακτικές στρατιωτικού τύπου.
Είμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 21ου αιώνα, ή σε χώρα – «μπανανία» περασμένων δεκαετιών;
Τον κο Χατζηδάκη και συνολικά την Κυβέρνηση εκτός από τις πολιτικές εξαθλίωσης που ασκούν σε βάρος των εργαζόμενων, θα τους συνοδεύει πλέον και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!
Οι εργαζόμενοι έχουμε δικαιώματα και ένα από αυτά είναι το δικαίωμα της Απεργίας, το οποίο η Πολιτεία πρέπει να σέβεται και να προστατεύει.
Ας σταματήσουν πλέον να σπιλώνουν τους Απεργιακούς Αγώνες μας, που είναι Αγώνες Αντίστασης στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την υποβάθμιση της ζωής μας.
Οι εργαζόμενοι και τα νόμιμα εκλεγμένα συνδικάτα μας δεν είμαστε συντεχνίες. Γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα ευνοούμενα επαγγέλματα τα οποία λειτουργούν με τους όρους της συντεχνίας και τα οποία προστατεύουν.
Όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα Σωματεία, όλη η κοινωνία και η κάθε επαγγελματική τάξη καλούμαστε με το υψηλό αίσθημα της ενότητας και της αλληλεγγύης να στηρίξουμε τον Αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τις συγκοινωνίες γενικότερα.
Τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά θα πρωτοστατήσουν στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων που διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή.
Στην κατεύθυνση αυτή το Ε.Κ.Α και το Ε.Κ.Π. πραγματοποιούν αύριο, Παρασκευή 25 Γενάρη 2013, 24ωρη Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, καθώς και Παναττική – Πανεργατική στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 4:00 το μεσημέρι, ως έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης του συνόλου των εργαζομένων της Αττικής, στον αγώνα των συναδέλφων μας.
ό Απαιτούμε την άμεση άρση της επίταξης – επιστράτευσης.
ό Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Το Δ.Σ."
ΜΕΤΡΟ: ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αναβλήθηκε για αύριο από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η εκδίκαση της αγωγής της εταιρείας ΣΤΑΣΥ Α.Ε. εναντίον των επτά (7) σωματείων εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ. Η εκδίκαση αναβλήθηκε μετα από αίτημα των πληρεξουσίων δικηγόρων του «ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.ΕΛ.Μ.Α.)» 

Οι δικηγόροι ζήτησαν την αναβολή της υπόθεσης με αφορμή τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών οι οποίες από το πρωί αποτελούν την πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης περί επίταξης των απεργών η οποία όμως μέχρι και την ώρα της εκφώνησης της παρούσας υποθέσεως δεν είχε γνωστοποιηθεί σε κανέναν εξ αυτών. 

Ως εκ τούτου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα των πληρεξουσίων δικηγόρων και ανέβαλε την εκδίκαση της παρούσας για τις 25.01.2013.
ΟΣΕ KAI ΤΡAIΝΟΣΕ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εξήγγειλε για την Πέμπτη (24/1/13) 24ωρη απεργία του προσωπικού της ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Διοικητικού συμβουλίου Σιδηροδρομικών έχει ως εξής:
"To Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για επίταξη των απεργών του ΜΕΤΡΟ, σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 24/1/2013αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη και πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για αύριο Παρασκευή 25/1/2013 και από ώρα 00.00' έως 24.00' του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Έλξη, Κίνηση, Προαστιακός) που εμπλέκεται στην κίνηση των συρμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Πειραιάς - Αθήνα – Αεροδρόμιο - Κιάτο) και περιαστικού (γραμμή Πειραιά – Αθήνα – Χαλκίδα)".
"Η αυριανή απεργία είναι μόνο η αρχή. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26/1/2013, Κυριακή 27/1/2013 και Δευτέρα 28/1/2013 θα προχωρήσουμε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες όλου του προσωπικού του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τηςΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ"

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ)και καταδικάζει, όπως αναφέρει «την αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση της επίταξης τωναπεργών από την Κυβέρνηση».
«Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική του αυταρχισμού, να σεβαστεί τοσυνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τωνσυλλογικών συμβάσεων, να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο μέτρο της επίταξης και να επιδιώξει διάλογο και συνεννόηση με τους εργαζόμενους στο Μετρό και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναζητώντας ικανοποιητικές λύσεις γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες και η κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων μπορεί να πάρει γενικευμένες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους», αναφέρει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΚ ΕΛΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
"Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς τους Συναδέλφους μας Εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ και συνολικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αγωνίζονται για την προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους.
Υπερασπιζόμαστε το ιερό δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ που η  κυβέρνηση καταργεί χρησιμοποιώντας το μέτρο της επίταξης. Η ΑΠΕΡΓΙΑ είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Εργαζομένων, κατακτημένο με αγώνες και θυσίες, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί στη κοινωνία να το αμφισβητεί. Άλλωστε τι ΑΠΕΡΓΙΑ μπορεί να είναι αυτή που δεν δημιουργεί προβλήματα και αν δεν δημιουργεί πως θα πιεστεί η κυβέρνηση;;;"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕΡ(ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
"Το πιο άγριο και στυγνό πρόσωπό της δείχνει η μαύρη τρικομματική συγκυβέρνηση που πριν από μερικές ώρες τόλμησε να χτυπήσει τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό, καλώντας τους σε επιστράτευση και επιστρατεύοντας μαζί με τους απεργούς και τις αλήστου μνήμης χουντικές μεθόδους ποδηγέτησης του λαϊκού και συνδικαλιστικού κινήματος και της συνεχώς διογκούμενης αντίδρασης του Λαού μας, απέναντι στην «υπεύθυνη, αναπτυξιακή και σωτήρια για τη χώρα» διακυβέρνηση της εσωτερικής τρόικα που συνοδεύεται από στρατιές ανέργων, τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εργασιακό μεσαίωνα για του εναπομείναντες εργαζόμενουςΚαλούμε κάθε Έλληνα να αναλογιστεί τι σημαίνει η κατάλυση του δικαιώματος στην απεργία και οι στρατοκρατικές μέθοδοι κατάπνιξης του λαϊκού αισθήματος.
Η εργατική τάξη οφείλει να σταθεί δυναμικά και με κάθε τρόπο στο πλευρό των διωκόμενων εργαζομένων του Μετρό, αλλά και των εμπνευσμένων ηγετών του συνδικάτου τους. Απεργίες διαρκείας τώρα παντού."
Η Iskra παραθέτει ολόκληρες τις ανακοινώσεις της Αυτόνομης Παρέμβασης και του ΠΑΜΕ σχετικά με το θέμα της επιστράτευσης των απεργών στο ΜΕΤΡΟ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης έχει ως εξής:

Η ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Μ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

"Η τρικομμματική συγκυβέρνηση συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, διολίσθησε σε έναν αυταρχισμό, που μόνο σκοτεινές εποχές θυμίζουν, και προχώρησε σήμερα σε «επίταξη» των απεργών εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. Για μια φορά ακόμα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες μπαίνουν στον «γύψο» για να περάσουν οι ακραίοι αντεργατικοί σχεδιασμοί τους.
Η κυβέρνηση καταφεύγει στις απειλές και την τρομοκρατία για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου να συκοφαντήσει το δίκαιο αγώνα τους.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενάντια στα μνημονιακά μέτρα, που καταργούν όλο το εργατικό δίκαιο και το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και εμπορευματοποιούν όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες και αποφάσεις για να μην περάσει το νέο πλήγμα σε βάρος των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Καλεί επίσης όλες τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, να συντονίσουν τον αγώνα τους ενάντια στους αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για να μη περάσουν οι απολύσεις και το ξεπούλημα των επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας.
Σημείωση:
Η Αυτόνομη Παρέμβαση αμέσως μετά την κήρυξη της επίταξης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Να συγκληθεί άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
Προς: Πρόεδρο ΓΣΕΕ, Γενικό Γραμματέα ΓΣΕΕ
24-1-2013
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους-απεργούς στις αστικές συγκοινωνίες, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει τρόπους αγωνιστικής αντιμετώπισης αυτής της νέας αντιδημοκρατικής εξέλιξης, με άμεσο αίτημα την ανάκληση της πολιτικής επιστράτευσης και της προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας"
Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ η οποία έχει ως εξής:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

"Η συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας τη «σιδερένια φτέρνα» του αστικού κράτους (νόμους, κατασταλτικούς μηχανισμούς, δικαιοσύνη, μέσα μαζικής ενημέρωσης), επιχειρεί να τσακίσει κάθε αντίσταση, να επιβάλλει την υποταγή στην πολιτική της που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων. Να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του Μετρό και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μην υποκύψουν στην επίταξη, στην επιχείρηση της καταστολής και τρομοκράτησης.
Να μη φοβηθούν. Να αντισταθούν. Πολλές φορές στο παρελθόν, τέτοιου είδους αποφάσεις τσακίστηκαν κάτω από τη μαζική-μαχητική στάση των εργαζομένων και με την αλληλεγγύη. Το παράδειγμα των ναυτεργατών, με τις 10άδες απεργίες σε συνθήκες επίταξης, δείχνει το δρόμο.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική να προχωρήσουν αύριο στην κήρυξη 24ωρης απεργίας και σε κοινή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής να προγραμματίσουν άμεσα Παναττική κινητοποίηση ενάντια στην επίταξη. Τις Οργανώσεις της εργατικής τάξης, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία άμεσα και πολύμορφα, όχι μόνο να καταδικάσουν και να καταγγείλουν την απόφαση για επίταξη, αλλά και να εκφράσουν με κάθε τρόπο και μέσο την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στο Μετρό και όλων των άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΤΑ «ΜΟΥΤΡΑ ΤΗΣ»"
*Συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 26/1 στις 11 το πρωί στην Ομόνοια ενάντια στηνεπίταξη.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013.
Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε το προηγούμενο ρεπορτάζ της Iskra, το οποίο έχει ως εξής:
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΣΤΑ Μ.Μ.ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ!
Iskra: ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Με τελεσίγραφα, απειλές για απολύσεις και εκβιασμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να σταματήσει τουςαπεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο, θεωρώντας ότι έτσι θα κάμψει και θα φοβίσει και θα περάσει την πολιτική λεηλασίας των μισθών και, κυρίως,κατάλυσης και κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και των ελεύθερων Συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αυτήν την ώρα η απάντηση των εργαζομένων θα πρέπει να είναι, με αφορμή τους απεργιακούς αγώνες στα ΜΜΜ, η διαμόρφωση ενός μεγάλου ενιαίου αγωνιστικού ταξικού μετώπου αγώνα που θα επεκτείνεται σε όλες τις ΔΕΚΟ και από εκεί σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τονιδιωτικό τομέα, οι οποίοι βλέπουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα να συντρίβονται και να καταρρέουν.
ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε σε συνέλευση συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και εξήγγειλε νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί επίσης στάση εργασίας στα λεωφορεία από τις 11.00 έως τις 16.00, αλλά και στον ΗΣΑΠ και στο Τράμ από τις 12.00 μέχρι τις 16.00. Για την Τρίτη 29 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα, ενώ την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί απεργία σε όλα τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένου τουΠροαστιακού.
Η Iskra, στη συνέχεια, παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ - Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της απεργίας στο Μετρό και τα άλλα μέσα μεταφοράςπρόκειται να ληφθούν σε σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού ΑνάπτυξηςΚωστή Χατζηδάκη.
Από την άλλη πλευρά, οι απεργοί είναι συγκεντρωμένοι, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, καθώς το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε φημολογία ότι μπορεί να σημειωθεί επέμβαση της αστυνομίας. Παράλληλα, πραγματοποίησαν σύσκεψη και έστειλαν στο υπουργείο Μεταφορών την απόφασή τους.
"Να ισχύσει όπως ήταν υπογεγραμμένο η τρέχουσα σύμβασή μας μέχρι τον Μάρτιο, μέχρι τότε να διαπραγματευτούμε για τη νέα. Δεχτείτε το, κι ανοίγουμε το Μετρό τώρα", είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Σταματόπουλος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η έκτακτη ανακοίνωση των σωματείων ΣΕΛΜΑΣΗΑΜ, Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω, να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» .
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου από διάφορες ιστοσελίδες.
ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προθεσμία στους εργαζομένους των μέσων μαζικής μεταφοράς μέχρι την Πέμπτη (24/1), προκείμενου να αποκατασταθεί η λειτουργία των μέσων, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Την  ίδια ώρα, η εισαγγελέας έχει ζητήσει η έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων σχετικά με τις απεργίες να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας των κινητοποιήσεων.
«Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα». Σε αντίθετη περίπτωση, δήλωσε, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.
Στο δικαστικό πεδίο, τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανέλαβε να χειριστεί η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της έρευνας, βάσει της εισαγγελικής εντολής, θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες μέλη της διοίκησης των εταιρειών συγκοινωνιών.
Η δικογραφία που απέστειλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου στην Κρατική Ασφάλεια περιλαμβάνει δημοσιεύματα που καταγγέλλουν απεργούς, οι οποίοι φέρονται να πληρώνονται τις ημέρες απεργίας, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσαν ομαδικά ρεπό ή αναρρωτικές άδειες. Επίσης περιλαμβάνει καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για το προσωπικό κατά τη διάρκεια των απεργιών, καθώς και δύο δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκριναν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν διαπιστωθεί η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης από τους εργαζόμενους, τότε προβλέπεται ακόμη και απόλυσή τους. Οι κινητοποιήσεις, πάντως, έχουν κάθε φορά διαφορετικά αιτήματα και ώρες αποχής, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα της νομικής αξιολόγησης για το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου θα κριθεί τελικά από την υπό εξέλιξη έρευνα. Εκτός της παραβίασης της δικαστικής απόφασης, θα διερευνηθεί, επίσης, αν διαπράχθηκαν και τα αδικήματα της απιστίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης
Το τελεσίγραφο του κ. Κεδίκογλου ερμηνεύτηκε από πολλούς απεργούς ως απειλή απολύσεων. «Τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν», απαντά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Αντώνης Σταματόπουλος και συνεχίζει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».
Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν ήδη αποφασίσει από χθες να ακινητοποιήσουν όλα τα ΜΜΜ σε περίπτωση που διαταχθεί επίταξη των απεργών στο μετρό. Τα σχέδια αυτά επιβεβαίωσε σήμερα και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης που προειδοποίησε με «μπλακ αόυτ στις συγκοινωνίες», αν η κυβέρνηση κινηθεί με όπλο την επίταξη.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, καταγγέλλει μεθοδεύσεις και απειλές από την πλευρά της κυβέρνησης και προτείνει να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, ώστε να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Το απόγευμα η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε πως μετά από νέα προσφυγή της στη Δικαιοσύνη και οι σημερινές κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, «ιδιαίτερα τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου “αιτήματος”».
«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί» διαμηνύει ακόμη η εταιρεία των μέσων σταθερής τροχιάς.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε πως οι εργαζόμενοι σε Ηλεκτρικό και Τραμ προχωρούν αύριο Πέμπτη σε νέα στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00.
Λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, αφού τόνισε πως η θέση του Κινήματος στο θέμα είναι σαφής, σημείωσε πως «δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι φέρνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία». «Κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό», εκτίμησε, τονίζοντας ότι πρέπει να τελειώσει η ταλαιπωρία των πολιτών.
Οι μάσκες έπεσαν και ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με συνοδοιπόρους τους μνημονιακούς συνεταίρους του έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το τελεσίγραφο της κυβέρνησης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας, και απειλώντας τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς στοχεύει  στην πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος συγκοινωνιών
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο ολισθηρός δρόμος της πολιτικής επιστράτευσης που επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά θα τα οξύνει, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με την ασκούμενη πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες θα υποβαθμίζονται και θα απαξιώνονται, ενώ οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτές θα οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο της αρμόδιας τομεάρχου των Ανεξάρτητων ΕλλήνωνΡαχήλ Μαρκή: «Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της κ. Κεδίκογλου, αντί να βοηθήσει στην επίλυση του σοβαρότατου ζητήματος της απεργιακής κινητοποίησης στο μετρό, ρίχνει λάδι στη φωτιά, δημιουργώντας με την ανεύθυνη στάση της εκρηκτικό κλίμα. Η ταλαιπωρία των πολιτών οφείλεται στην διαχρονική αδιαφορία της συγκυβέρνησης, με αποτέλεσμα σήμερα τα πράγματα να έχουν φθάσει σε αδιέξοδο».
«Η αποκατάσταση των μεταφορών πρέπει να γίνει μέσω δημιουργικού διαλόγου και επίλυσης των προβλημάτων που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να φέρει τις κοινωνικές ομάδες σε αντιπαράθεση» πρόσθεσε.
Για «ωμές απειλές της κυβέρνησης» κατά του αγώνα των εργαζομένων στο μετρό, έκανε λόγο το ΚΚΕ, με αφορμή το τελεσίγραφο του Σίμου Κεδίκογλου .
«Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι που βασανίζει το λαό και όχι οι αγώνες των εργαζομένων», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Την αλληλεγγύη της τέλος, στους απεργούς εξέφρασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ,διαμηνύοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης «να καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού για να εφαρμόσει την πολιτική της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας», θα αποτύχει.
Για έβδομη συνεχή ημέρα οι συρμοί του μετρό παρέμειναν ακινητοποιημένοι, ενώ από τις 12.00 έως τις 16.00 δεν εκτελούνται ούτε τα δρομολόγια ΗΣΑΠ και τραμ, λόγω στάσης εργασίας.
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, για αύριο, Πέμπτη, ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 17.00, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.
Σε κοινή τους σύσκεψη χθες, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, προσανατολιζόμενοι σε στάσεις εργασίας την επόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου, καθώς και σε 24ωρη απεργία την επόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013.
Πηγή: iskra.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+