AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, January 18, 2013

Εθνικό Έγκλημα: Έσπασαν το Ταχυδρομικό Ταμειευτήριο. Στήνουν σκηνικό "Αγροτικής"

0 comments

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 3.200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ! ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ!
Iskra: ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδοςανακοίνωσαν αυθαίρετα ένα μείζον εθνικό έγκλημα και σκάνδαλο, το οποίο πλήττει βάναυσα το δημόσιο συμφέρον, οδηγεί τοΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) στο «σπάσιμο» και την εκποίηση του «υγιούς» τμήματος, που επονομάζεται «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», σπρώχνει στην αβεβαιότητα, στη δραστική περικοπή μισθών και ίσως στην απόλυσητους 3.200 εργαζόμενους και θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τα λεφτά τους χιλιάδες μικρομέτοχοι του ΤΤ (72.000) !!!
Οι ανακοινώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, του Γιώργου Προβόπουλου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναλαμβάνει να διαχειριστεί το «νέο ΤΤ», έγιναν ενκρυπτώχωρίς να έχει γίνει ο παραμικρός διάλογος με τους ενδιαφερόμενουςχωρίς την παραμικρή ενημέρωση της Βουλής και χωρίς τη δημοσιοποίηση των μελετών που έχουν διεξάγει για τη θέση και τις προοπτικές του ΤΤ διεθνείς εταιρίες, όπως η Black Rock. 
Έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι κινήσεις του δίδυμου Στουρνάρα και Προβόπουλουυπό την κάλυψη του Α. Σαμαρά και του τρικομματικού συνεταιρισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνιστούνπραξικόπημα διαμόρφωσης τετελεσμένων, αφού ουδέποτε υπέβαλλαν μια σοβαρή και αιτιολογημένη έκθεση για την αναγκαιότητα αυτών των διαλυτικών αποφάσεών τους, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα και το δόγμα της διαμόρφωσης στη χώρα 2-3 ομίλων, που θα ελέγξουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι οποίοι τελικά θα περάσουν σε μεγάλα πολυεθνικά χέρια!
Αυτήν την ώρα είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο που θα περιλαμβάνει τις ευρύτερες δυνατές αριστερές προοδευτικές δυνάμεις και την πιο πλατιά αγωνιστική συμμαχία εργαζομένων στο ΤΤ, στις τράπεζες και ευρύτερα, με κύριο στόχο να παραμείνει και να ανασυγκροτηθεί το ΤΤ ως δημόσιο Ταμιευτήριο και να εθνικοποιηθούν συνολικά οι τράπεζες στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα.
Αν η συγκυβέρνηση κατορθώνει να περνάει ακόμα και τα πιο «δολοφονικά» μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού και του τόπου, δεν οφείλεται στην αποδοχή που συναντούν οι αποφάσεις της αλλά στο γεγονός ότι δεν ενώνεται ο ελληνικός λαός και ενωμένος να αντιδράσει αγωνιστικά και αποφασιστικά, έχοντας πεποίθηση ότι υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στον τροϊκανό -μνημονιακό μονόδρομο, η οποία είναι, παρά τις όποιες δυσκολίες, και ρεαλιστική και ελπιδοφόρα.
H Iskra παραθέτει στη συνέχεια, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις από διάφορες ιστοσελίδες.

«ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ» ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΤ
Την ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου» το οποίο προέκυψε από το διαχωρισμό του ΤΤσε «καλή» και «κακή» τράπεζα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδοςκαι υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.3601/2007, όπως ισχύει, για τηνίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».
Με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3601/2007 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάσσεται σεκαθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.
 Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά κεφαλαιοποιημένη (4,6 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.
Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.
Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέλαβε ο κ. Χάρης Σιγανός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Ανακοίνωση της ΤτΕ
Από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που προέβλεπε εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, η Τράπεζα της Ελλάδος κατά το άρθρο 63Δ ν. 3601/2007 κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Διερεύνησε επίσης το ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα στοιχεία αυτά. H διαδικασία ωστόσο αυτή δεν ευοδώθηκε και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με το άρθρο 63Ε ν. 3601/2007, συστήθηκε μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα («καλή τράπεζα»), στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
»Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί υπό την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχό της.
»Με την εφαρμογή των διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της τράπεζας και η ομαλή συνέχεια των εργασιών της.
»Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Η παλαιά τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε η κυρία Μαργαρίτα Μάλλη. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος.
»Το 'Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο' είναι κεφαλαιακά ισχυρό, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερκαλύπτει το εποπτικό όριο και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί η πώλησή του σε άλλη τράπεζα».
Ανακοίνωση του ΤΧΣ
Στην απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και σε συνέχεια της εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ίδρυση αυτού.
Ως εκ τούτου, το ΤΧΣ καθίσταται ο αποκλειστικός μέτοχος του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Επιπλέον, το ΤΧΣ καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, όπως αυτή έχει προσωρινά εκτιμηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΧΣ, η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία.
Στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων, το δίκτυο καταστημάτων, οι υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της παλαιάς Τράπεζας.
Άμεσος στόχος του ΤΧΣ, ως μετόχου του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» είναι η ομαλή ένταξη της Τράπεζας στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η πώληση της σε άλλη Τράπεζα.
Η Διοίκηση της νέας Τράπεζας, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη της παλαιάς Τράπεζας και του τραπεζικού χώρου απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του ΤΧΣ και αναλαμβάνει το έργο της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Με την ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της παλαιάς τράπεζας και η ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης των υφιστάμενων πελατών της.
Σημειώνεται, για τους καταθέτες, πελάτες και γενικά τους συναλλασσομένους με την τράπεζα, ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους με το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα με την παλαιά τράπεζα.
 Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Απόψε, Παρασκευή βράδυ, το ΥΠΟΙΚ και η Τράπεζα της Ελλάδος «εξαφάνισαν» με απόφασή τους, που προετοίμαζαν ήδη από τον Αύγουστο του 2012, με τη γνωστή δήλωση του κυρίου Στουρνάρα περί μη βιωσιμότητάς του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: την ιστορική, κατεξοχήν τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης στη χώρα μας, και ταυτόχρονα την τράπεζα με τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες, σύμφωνα με την Blackrock.
»Με την απόφαση αυτή καταργείται η τελευταία δημόσια τράπεζα στην Ελλάδα και μηδενίζονται, με ληστρικό τρόπο, οι αποταμιεύσεις των 72000 μικρομετόχων της. Η δημιουργία, απόψε, μιας «μεταβατικής», πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης τράπεζας με όλα τα στοιχεία ενεργητικού του ΤΤ και χωρίς τις, εξαιρετικά περιορισμένες, επισφάλειές του, με αποκλειστικό μέτοχο το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στόχο να εκχωρηθεί χαριστικά και με «προίκα», κατά τα πρότυπα της Αγροτικής, όσο γίνεται γρηγορότερα σε κάποια από τις τρεις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, αποτελεί πολύ ακριβότερη λύση από την αυτοτελή ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ, το αυξημένο κόστος της οποίας καλούνται να σηκώσουν και πάλι οι γνωστοί έλληνες φορολογούμενοι.
»Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ δεν αναφέρει κουβέντα για τη διασφάλιση ούτε των θέσεων εργασίας των 3500 υπαλλήλων του ΤΤ, ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ζητούμε τη διασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, και την πλήρη αποζημίωση των 72000 μικρομετόχων της τράπεζας.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει με την πάλη του ότι μέσα από την έγκαιρη ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται, το «Νέο ΤΤ» δε θα προλάβει να ξεπουληθεί, αλλά θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός νέου δημόσιου τραπεζικού τομέα-αιμοδότη ενός εθνικού σχεδίου αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας και πλήρους παραγωγικής ανασυγκρότησής της.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΤΟΥ ΤΤ
Ανακοινώθηκε και επίσημα το σπάσιμο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «καλή» τράπεζα θα μεταφερθούν τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια αλλά και οι πιστωτικές κάρτες τα οποία είναι ενήμερα ή σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες.
Στην νέα τράπεζα θα μεταφερθούν και τα στεγαστικά δάνεια που είναι ενήμερα ή σε καθυστέρησημέχρι 180 ημέρες. Το ίδιο θα συμβεί με πάγια, τίτλους, τα παράγωγα, τη συμμετοχή στα ΕΛΤΑ και την Αττικής και την Hellenic Post Credit. 

Στην «κακή» τράπεζα θα μεταφερθούν τα υπόλοιπα δάνεια, ίδιες μετοχές του ΤΤ και μετοχές που είχε τοΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στους μεγάλους χαμένους οι 72.000 μέτοχοι του ΤΤ, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για να διεκδικήσουν ότι περισσέψει από τη διαδικασία.  
H ANAKOΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ.
Ο Υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε σήμερα σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 3601/2007, όπως ισχύει, για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. 
 
Οπως σημειώνεται, "με την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου)και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας. 
 
Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας. 
 
Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση. 
 
Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ 
Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που προέβλεπε εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, η Τράπεζα της Ελλάδος κατά το άρθρο 63Δ ν. 3601/2007 κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Διερεύνησε επίσης το ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα στοιχεία αυτά. H διαδικασία ωστόσο αυτή δεν ευοδώθηκε και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με το άρθρο 63Ε ν. 3601/2007, συστήθηκε μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα («καλή τράπεζα»), στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί υπό την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο»,έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχό της.
Με την εφαρμογή των διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της τράπεζας και η ομαλή συνέχεια των εργασιών της. 
Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Η παλαιά τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε η κυρία Μαργαρίτα Μάλλη. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος. 
Το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» είναι κεφαλαιακά ισχυρό, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειαςυπερκαλύπτει το εποπτικό όριο και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί η πώλησή του σε άλλη τράπεζα. 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΧΣ
Tο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοινώνει ότι προχωρά άμεσα στην απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» κατόπιν της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και σε συνέχεια της εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ίδρυση αυτού, στα πλαίσια του Νόμου 3601/2007.
Ως εκ τούτου, το ΤΧΣ καθίσταται ο αποκλειστικός μέτοχος του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Επιπλέον, το ΤΧΣ καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, όπως αυτή έχει προσωρινά εκτιμηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία.
Στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων, το δίκτυο καταστημάτων, οι υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της παλαιάς Τράπεζας.
Άμεσος στόχος του ΤΧΣ, ως μετόχου του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» είναι η ομαλή ένταξη της Τράπεζας στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η πώληση της σε άλλη Τράπεζα. 
Η Διοίκηση της νέας Τράπεζας, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη της παλαιάς Τράπεζας και του τραπεζικού χώρου απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του ΤΧΣ και αναλαμβάνει το έργο της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Με την ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της παλαιάς τράπεζας και η ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης των υφιστάμενων πελατών της.
Σημειώνεται, για τους καταθέτες, πελάτες και γενικά τους συναλλασσομένους με την τράπεζα, ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους με το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα με την παλαιά τράπεζα.
Η ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη επιβεβαίωση της σταθερής βούλησης της Πολιτείας καθώς και της αποτελεσματικής παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ, με στόχο την εξυγίανση και την κεφαλαιακή θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ώστε να συνεισφέρει και στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης στο 210 98 92 900. Σύμβουλος του ΤΧΣ για την ίδρυση του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος είναι η Alvarez & Marsal.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:
Δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την χρηματοδότηση από το ΤΧΣ της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του ΤΤ με ποσό της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το βράδυ το Ταμιευτήριο να σπάσει σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
Στο μεταξύ αναμένεται να σταλεί από τις Βρυξέλλες το κείμενο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει όσον αφορά το επίμαχο θέμα του προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αποδεχθούν μειώσεις μισθών. Ειδικά οι 700 που έχουν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου και υψηλούς μισθούς θα κληθούν να δεχθούν μειώσεις κατά 40%. Στόχος είναι μεσοσταθμικά οι αμοιβές να υποχωρήσουν συνολικά κατά 25% περίπου. Αν αρνηθούν να αποδεχθούν τις περικοπές τότε θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα 420 έως 480 εργαζόμενοι.
Το σύνολο του προσωπικού θα επαναξιολογηθεί.
Πηγή: euro2day.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+