AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, January 10, 2013

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΟ ΤΧΣ!

0 comments

ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
Πηγή: Iskra.gr 
 ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΤ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με μια πρωτοφανή , εγκληματικού χαρακτήρα καιδιαστάσεων, κίνηση η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην εκχώρηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο περίφημο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Με την κίνηση αυτή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριοστην ουσία θα διαλυθεί, θα χωρισθεί σε "κακή" και "καλή" τράπεζα με την τελευταία να περνάει στη διαχείρηση του ΤΧΣ, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτό θα απολυθούν και πολλοί εξ'αυτών, μπορεί και οι περισσότεροι , κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού το νέο ΤΤ μπορεί να επαναπροσλάβει λίγους εξ'αυτών!
Στόχος του ΤΧΣ είναι να "εξυγιάνει" , υποτίθεται, το ΤΤ με σκοπό να το εκποιήσει σε ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα.
Η κυβερνητική αυτή επιλογή ισοδυναμεί με μέγα εθνικό και οικονομικό έγκλημα αφού το ΤΤ σύμφωνα με τις μελέτες τόσο της Alvarez&Marshal όσο και της Black Rock έχει κριθεί ως βιώσιμο και μια από τις πιο υγιείς τράπεζες της Ελλάδας, η οποία για λόγους πολιτικών και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων έχει εξαιρεθεί αυθαίρετα από τις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να παραχωρηθεί ως δώρο και μεπροίκα σε ιδιωτικά αρπακτικά τραπεζικά συμφέροντα και πιθανότατα πολυεθνικά.
Το καταστροφικό μοντέλο της ΑΤΕ πάει να επαναληφθεί με ακόμα χειρότερο τρόπο με το ΤΤ.
Η κυβέρνηση μπορεί, όμως, να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτό διότι η συμπαραταγμένη Αριστερά, οι εργαζόμενοι του ΤΤ και μια πλατιά εργατική λαϊκή συμμαχία , μπορούν να ματαιώσουν το κυβερνητικό έγκλημα!
Να διασώσουν το ΤΤ ως δημόσια τράπεζα και να εθνικοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα στην κατεύθυνση της προοδευτικής διεξόδου και ανασυγκρότησης της χώρας.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΤΧΣ: ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΤ
Tης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ 
Μη ικανοποιητικές ακόμα και μετά τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις υποψήφιους μνηστήρες για την απόκτηση του ΤΤ, της ΕΤΕ της Eurobank και της Alpha Bank, έκρινε τις προσφορές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αποτέλεσμα αυτές να αποσυρθούν και προς το παρόν να μην υπάρχει προσφορά. 

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά της δεν κατατίθεται στο ΤΧΣ αλλά απευθείας στη ΤτΕ καθώς δεν λαμβάνει κρατική στήριξη

Εκ του αποτελέσματος, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ΤτΕ θα αποφασίσει αύριο το σπάσιμο του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα και το υγιές τμήμα του θα συνεχίσει τη λειτουργία του υπό την ομπρέλα του δημοσίου όπως συνέβη στη Proton Bank.

Νωρίτερα το euro2day μετέδιδε 

Τ.Τ.: Οι απρόθυμοι «μνηστήρες» και η ταμπακιέρα

Στην τελική ευθεία, με … απρόθυμους, όμως, «μνηστήρες», εισέρχεται η διαδικασία διάσπασης και πώλησης του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο το Τ.Τ. να σπάσει αλά Proton και η πώληση της good bank να μετατεθεί για αργότερα. 

Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ως τη 10η πρωινή της Παρασκευής οι τράπεζες που έλαβαν προέγκριση από το Τ.Χ.Σ. (Alpha, ETE, Eurobank) και την ΤτΕ (Αττικής) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, οι όροι των οποίων θα κρίνουν -κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή το απόγευμα - κατόπιν σχετικών διαπραγματεύσεων οικονομικοτεχνικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα το μέλλον του Τ.Τ. 

Προς το παρόν, όμως, ουδείς ανοίγει τα χαρτιά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα, οι πληροφορίες για το πότε θα διενεργηθούν τα διοικητικά συμβούλια των ΕΤΕ, Alpha και Eurobank, προκειμένου να εγκρίνουν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών παραμένουν συγκεχυμένες. Το Δ. Σ της ΕΤΕ, θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα, ενώ το Δ.Σ της Alpha ενδέχεται να συγκληθεί το πρωί της Παρασκευής. 

Τα δύο τελευταία 24ωρα η Εθνική και η Alpha γειώνουν τον πυρετό των προσδοκιών, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι το ενδιαφέρον τους για το Τ.Τ. υπάρχει μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ή αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υποβάλουν τελικώς δεσμευτική προσφορά. 

Η Εθνική Τράπεζα κρατά κλειστά τα χαρτιά της διευκρινίζοντας ότι η κατάθεση ή μη δεσμευτικής προσφοράς καθώς και το περιεχόμενό της θα οριστικοποιηθεί, αφού συνυπολογισθούν όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα και έχουν αποκρυσταλλωθεί οι όροι υπό τους οποίους πωλείται το υγιές τμήμα του Τ.Τ. 

Παρά το γεγονός ότι η ΕΤΕ κρατά κλειστά τα χαρτιά της, κύκλοι της αγοράς ποντάρουν στο ότι τελικώς θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Όλα δείχνουν, όμως, ότι η ΕΤΕ δεν θα «κυνηγήσει» το Τ.Τ. Αυτό προκύπτει τόσο από τη λιτή, πλην όμως περιεκτική, αρχική προσφορά που κατέθεσε στο Τ.Χ.Σ. για να λάβει την προέγκριση, όσο και από το αίτημα της παράτασης της διαδικασίας, το οποίο και απορρίφθηκε.
Η σχετιζόμενη με την Εθνική, λόγω της εγκριθείσας προαιρετικής δημόσιας προσφοράς, Eurobank εκτιμάται ότι δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση τηςAttica Bank, η διοίκηση της οποίας θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα τόσο για το Τ.Τ. όσο και για την ΑΜΚ των περίπου 200 εκατ. ευρώ και την έκδοση ισόποσης αξίας ΜΟΔ. 


Η Αττικής, παρά τη κυβερνητική στήριξη που της παρείχε η δημόσια παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ και τις υψηλές συνέργειες που προέκυπταν από την αρχική της προσφορά, εξακολουθεί να έχει το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους, που καθιστά την προοπτική απόκτησης του υγιούς τμήματος του Τ.Τ. μη θελκτική στην τρόικα. 


Το πιθανό ενδεχόμενο διάσπασης του Τ.Τ. αλά Proton
Στο μέτωπο της Alpha Bank, οι πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η τράπεζα θα υποβάλει μεν δεσμευτική προσφορά, επιμένοντας όμως στους όρους και στις προϋποθέσεις που θέτει για να έχει ισχύ αυτή. 


Η προσφορά της Alpha Bank από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα αυστηρή» σε ό,τι αφορά όχι μόνο την απορρόφηση υφιστάμενων εργαζομένων του Τ.Τ., αλλά και τα οικονομικά της στοιχεία, σε βαθμό που κατά τις ίδιες πηγές «δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή». 

Αν η Alpha Bank δεν βελτιώσει την προσφορά της και δεν υπάρξει έκπληξη από την πλευρά της Εθνικής, είναι πιθανόν ο πλειοδοτικός διαγωνισμός να αποβεί άκαρπος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να διασπαστεί σε good - bad bank αλά Proton

Το «νέο Τ.Τ.» θα διατηρηθεί αυτόνομο προς το παρόν και θα επιχειρηθεί εκ νέου η πώλησή του ως τα τέλη Μαΐου. 

Σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστεί και η πιθανότητα δημιουργίας bridge bank που με κορμό το υγιές τμήμα του Τ.Τ. θα ενσωματώσει μικρές τράπεζες μετά την εξυγίανσή τους. 


Το αγκάθι για το προσωπικό 
Αγκάθι, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι και το εργασιακό καθεστώς περίπου 700 εργαζομένων στο Τ.Τ., το οποίο στηρίζεται στη μισθολογική και επιδοματική κατάσταση των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Η Alpha στην αρχική της προσφορά δεν δεσμευόταν για την απορρόφηση των παραπάνω υπαλλήλων, και προς το παρόν δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε αυτήν τη θέση. 


Αν η ΕΤΕ, που άφηνε να εννοηθεί στην αρχική, πλην όμως λιτή προσφορά της ότι δεσμεύεται για το σύνολο του προσωπικού, δεν σώσει την… παρτίδα υποβάλλοντας μια ανταγωνιστική προσφορά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Δημόσιο θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. 

Και αυτό διότι αφενός θα πρέπει να διαπραγματευθούν με πρώτο μέλημα τη διασφάλιση του συνόλου των εργαζομένων με την πλειοδότρια τράπεζα ή την τρόικα (σ.σ. σε περίπτωση όπου μεταταγούν στο Δημόσιο οι περίπου 500 - 700 εργαζόμενοι του Τ.Τ. που προσελήφθησαν με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου) και την ίδια στιγμή να επιδιώξουν να βελτιώσουν και άλλα σημεία των προσφορών. 


...το καυτό θέμα των δανείων 
Και το καυτό θέμα των όποιων ανταγωνιστικών προσφορών κατατεθούν θα έγκειται στα δάνεια που είναι διατεθειμένες να αγοράσουν οι ενδιαφερόμενες τράπεζες. 

Οι τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλουν το καταρχήν ενδιαφέρον τους βάσει των due diligence που διενήργησαν επί των οικονομικών καταστάσεων α΄ εξαμήνου του Τ.Τ., ενώ στο τέλος της διαδικασίας παρασχέθηκαν και κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία λογιστικών καταστάσεων 30/9 του Τ.Τ. 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το προς μεταβίβαση ενεργητικό του Τ.Τ. ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ περίπου και το παθητικό σχεδόν σε 15 δισ. ευρώ

Ο πραγματικός έλεγχος όμως του Τ.Τ. ξεκίνησε με τη διαδικασία του data room που διενεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Οι τράπεζες που υπέβαλαν αίτηση προέγκρισης είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του Τ.Τ. μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος.
...και πώς αυξάνει ο λογαριασμός του funding gap 

Από τον έλεγχο των δανείων προέκυψαν δυσάρεστες… εκπλήξεις. Και αυτό διότι κάποιες τράπεζες, που έπαιζαν ως φαβορί, εμφανίζονται απρόθυμες να αγοράσουν -επιχειρηματικά- δάνεια του Τ.Τ. που τυπικά είναι ενήμερα και περιλαμβάνονται ως εκ τούτου στο υγιές τμήμα. Πρόκειται για δάνεια της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ από τα περίπου 6,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται αρχικά στην good bank. 

Η απροθυμία τους να αγοράσουν τα παραπάνω δάνεια αυξάνει το funding gap του Τ.Τ. από τα 3,5 στα 3,8 - 3,9 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν… ενθουσιάζει το ταμείο, το οποίο καλείται να καλύψει τη διαφορά.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΤ
Χωρίς «πλειοδότη» φαίνεται πως μένει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γεγονός που όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Capital.gr, οδηγεί στη διάσπασή του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και στη συνέχεια σε λειτουργία του «καλού» κομματιού υπό τη σκέπη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νωρίτερα έληξε η συνεδρίαση του ΤΧΣ, στην οποία εξετάστηκαν οι αρχικές προσφορές των ενδιαφερόμενων τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank), χωρίς να υπάρξει απόφαση για την επιλογή κάποιας εξ αυτών.

Αύριο το πρωί στις 10 λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων και ενώ διαφαίνεται ότι καμία από τις τρεις (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank) δεν θα καταθέσει πρόταση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της «έκπληξης» της τελευταίας στιγμής, ήτοι μίας κίνησης από την Alpha Bank.

Νωρίτερα σήμερα το capital.gr είχε αναφέρει: Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς σήμερα είναι η... μέρα της κρίσης για το μέλλον της τράπεζας. Δεδομένου δε, ότι τις τελευταίες ημέρες οι φημολογούμενες ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, η έκβαση της διαδικασίας θυμίζει θρίλερ για γερά νεύρα.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Η Alpha Bank συνεχίζει να αποτελεί το φαβορί για την απόκτηση του «καλού» κομματιού του Ταμιευτηρίου... όσο δεν αποσύρεται. Ωστόσο η τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένη να τροποποιήσει την προσφορά της, ίσως ποντάροντας και στο γεγονός ότι ενδέχεται να μείνει μόνη της στη διεκδίκηση. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η Alpha εμμένει στην αρχική της προσφορά, τονίζουν όμως ότι οι πιθανότητες να αποσυρθεί από την «κούρσα» απόκτησης του ΤΤ είναι πλέον μοιρασμένες.

Από την πλευρά της η Εθνική θέλει να ολοκληρώσει πρώτα με επιτυχία τη συγχώνευση με τη Eurobankκαι μετά να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για το Ταμιευτήριο. Στην περίπτωση βέβαια του ενοποιημένου σχήματος ΕΤΕ-Eurobank, μία ενδεχόμενη πρόταση για το ΤΤ ίσως «σκοντάψει» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και αυτό ίσως παίξει το ρόλο του.

Η ίδια αρχή είναι αυτή που «φρενάρει» και την πρόταση της Attica Bank, θεωρώντας ότι λόγω μεγέθους, το ΤΤ δεν μπορεί να απορροφηθεί από μία «μη συστημική» τράπεζα. Η τοποθέτηση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπέρ της ένταξης του Ταμιευτηρίου σε ένα σχήμα υπό τη σκέπη της Attica Bank δημιουργεί εντυπώσεις, ωστόσο δεν δείχνει να επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο, ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr, υπάρχει plan B, γεγονός που συνεπάγεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποφανθεί (συνεδριάζει στις 4 μ.μ.) για την τύχη της τελευταίας τράπεζας που έχει το ελληνικό δημόσιο στην κατοχή του.

Ακόμη και αν καμία από τις τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν προχωρήσει στην απόκτηση της τράπεζας, στο ΤΧΣ έχουν έτοιμη την εναλλακτική λύση που έχει ακολουθηθεί και σε προηγούμενη περίπτωση.
Στο ΤΧΣ έχουν ήδη εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε να μην υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση. Το σχέδιο θα είναι παραπλήσιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την εξυγίανση της Proton Bank, ήτοι το Τ.Τ. θα διαχωριστεί και εν συνεχεία το «καλό» κομμάτι θα μετονομαστεί σε Νέο Τ.Τ., που θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο ΤΧΣ.

Παράγοντες της αγοράς τόνιζαν χθες βράδυ ότι όλα είναι ρευστά, καθώς η πώληση του ΤΤ συμπίπτει με μία συγκυρία «ειδικών συνθηκών» που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ενδιαφερόμενο μέρος... παίζει το παιχνίδι του. «Οι εκκρεμότητες όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο είναι πολλές και η κάθε τράπεζα προσπαθεί να κερδίσει ότι μπορεί», υπογραμμίζει έμπειρος αναλυτής.

Σημειώνεται τέλος ότι, βάσει σχεδιασμού, αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες που θα έχουν προκριθεί από το ΤΧΣ, συνεπώς θα ξέρουμε και τις προθέσεις των εμπλεκόμενων.

ΠΗΓΗ:www.capital.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+