AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, December 30, 2012

Αριστερά και Λίστα Λαγκάρντ

0 comments
Του ΗΡΑΚΛΗ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΥ, Πηγή: Iskra.gr
Ένας αμετανόητος «αριστεριστής» φίλος έλεγε πρόσφατα ότι η Λαγκάρντ δεν ήταν τόσο ηλίθια να στείλει τη λίστα στην Ελλάδα για να ανατρέψει το σύστημα.
Παρά το δηκτικό χιούμορ του ο φίλος έλεγε κάτι που μας προσγείωνε και μας παρακινούσε να σκεφθούμε, ίσως, πιο ρεαλιστικά αλλά και πολύ πιο ουσιαστικά.
Η "ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!
Για την Αριστερά η υπόθεση γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ είναι κάτι περισσότερο από μια υπόθεσηπολιτικών και ποινικών ευθυνών απόκρυψης και συγκάλυψης κάποιων πολιτικών ή μη προσώπων.
Η λίστα Λαγκάρντ  έρχεται με έναν άλλο τρόπο να καταδείξει πόσο αναγκαία γίνεται μια μεγάληπροοδευτική ανατροπή που θα αμφισβητήσει όχι απλώς τη "διεφθαρμένη" όψη τιυ συστήματος αλλά την ίδια την ουσία του!
Ασφαλώς η Αριστερά οφείλει να εργασθεί για να χυθεί πλήρες φώς σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση και να αποδοθούν απολύτως οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν τη λίστα με σκοπό να αποκρύψουν, να προφυλάξουν, να καλύψουν και να συγκαλύψουν πρόσωπα και νοσηρές καταστάσεις.
Ασφαλώς, επίσης, η Αριστερά δεν πρέπει να περιορίσει τις ευθύνες γι΄αυτήν την υπόθεση μόνο σε έναπρόσωπο, περίπου, «εξιλαστήριο θύμα», προκειμένου να διασωθούν όλοι οι υπόλοιποι συνυπεύθυνοι και κυρίως για να διασωθεί η συνοχή της συγκυβέρνησης των τριών κυβερνητικών συνεταίρων και φυσικά η απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου.
Τα θέματα, όμως, με τη «λίστα Λαγκάρντ» δεν είναι μόνο ούτε κυρίως αυτά.
Η δομή της αστικής πολιτικής και του αστικού δημόσιου χώρου ρέπει προς τα σκάνδαλα παρά στην ουσία, ενώ πολύ συχνά υποθέσεις σκανδάλων και όχι τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικάπροβλήματα, προκαλούν (επιφανειακές) πολιτικές διεργασίες προκειμένου να εκτονωθούνκοινωνικές εντάσεις ή να ανακοπούν ριζοσπαστικές αλλαγές.
Η Αριστερά οφείλει να υπογραμμίσει ότι η ¨λίστα Λαγκάρντ¨ είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις προσωπικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου κ.λπ. κ.λπ.
Η "ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ" ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ!
Η «λίστα Λαγκάρντ» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η λίστα Λαγκάρντ με ποσά πολλών δις ευρώ είναι μόνο μια λίστα από ένα και μόνο Ελβετικό υποκατάστημα, μιας και μόνο πολυεθνικής τράπεζας, όπως είναι η HSBC!
Τέτοιες λίστες Ελλήνων μεγαλοσχημόνων στο εξωτερικό υπάρχουν χιλιάδες σε όλες τις μεγάλεςτράπεζες και σε όλες τις «προφυλαγμένες» χώρες και «προφυλαγμένους» και μη φορολογικούς καιτραπεζικούς παραδείσους.
Ο ελληνικός καπιταλισμός όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο πλούτο, απίστευτων δις σε λίγους, τα οποία έχουν αποθηκευτεί και «τζογάρονται» από τράπεζες και funds σε όλο τον πλανήτη.
Η ελληνική οικονομία δεν ήταν «ανταγωνιστική» μόνο για τους πολλούς και τους πιο φτωχούς αλλά υπήρξε "ανταγωνιστικότατη" για τους λίγους και τους «υμετέρους». Ανταγωνιστικότατη για μιακεφαλαιακή και κρατική ολιγαρχία με τους χιλιάδες και χιλιάδες σιτιζόμενους γύρω της, οι οποίοιεύκολα και γρήγορα θησαύριζαν, έκαναν περιουσίες και συχνότατα έστελναν τα λεφτά τους για «ασφαλείς» και «προφυλαγμένες» τοποθετήσεις σε εξωτερικούς «παραδείσους».
Αυτό το σύστημα που αντιπροσωπεύει τον νεοφιλελευθερισμό, τον καπιταλισμό της εποχής μας στιςελληνικές συνθήκες, είναι που πρέπει και μπορεί να ανατραπεί και να αλλάξει.
Η Αριστερά πρέπει να αναδείξει αυτό το πολιτικό μήνυμα και μέγα αίτημα από την υπόθεση της λίσταςΛαγκάρντ και να μην περιορισθεί μόνο στην αντιπαράθεση της απόδοσης ευθυνών σε πρόσωπα, η οποία, αν δεν συνδεθεί με μία συνολική ανατρεπτική λογική, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο ατέρμονων διενέξεων, οι οποίες θα διεξάγονται έξω και πέρα από μια κοινωνία που θα πνίγεται από τις μνημονιακές πολιτικές όλων αυτών που θέλουν να ρίξουν στην "πυρά"¨τον Γ.Παπακωνσταντίνου για να κρατήσουν στη ζωή το κύριο τερατούργημα του που είναι η μνημονιακή θηλιά στο λαιμό της χώρας.
"ΚΑΘΑΡΣΗ" ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ή ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ;
Η Αριστερά οφείλει να πει δυνατά, καθαρά και επιχειρηματολογημένα ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν προσφέρεται για μια νέα επιχείρηση «κάθαρσης» του συστήματος αλλά για την ανατροπή του.

Κι αυτό διότι δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός και καπιταλισμός χωρίς όλο και πιο αυξανόμενηδιαπλοκή και όλο και μεγαλύτερη και βαθύτερη διαφθορά, όπως έδειξαν πρόσφατα και τα διεθνή τραπεζικά σκάνδαλα, ενώπιον των οποίων οι ελληνικές υποθέσεις σκανδάλων μοιάζουν με ασήμαντεςλεπτομέρειες!
Η απόπειρα, επομένως, για να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ» , χωρίς το βάρος να τίθεται στην ανάγκη αυτή η υπόθεση να ενισχύσει τον αγώνα για μια συνολικήπροοδευτική ανατροπή, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο αποπροσανατολισμό.
Το θέμα δεν είναι μόνο να φύγουν και να τιμωρηθούν κάποιοι υπεύθυνοι, αλλά πως θα ηττηθούν και θα ανατραπούν πολιτικά κατεστημένα, πολιτικές και συστήματα που οδηγούν σε καταστάσεις οι οποίες γεννούν υποθέσεις σαν τη «λίστα Λαγκάρντ» όπως εκείνα τα ψάρια που εναποθέτουναμέτρητα αυγά!
Η «λίστα Λαγκάρντ» και η σκανδαλώδης διαχείριση της πρέπει να γίνει αφετηρία για να ενισχυθεί το πολιτικό ρεύμα ανατροπής στην ελληνική κοινωνία, για να ενισχυθούν οι μεγάλοι ενωτικοί εργατικοίκαι λαϊκοί αγώνες για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, διεξόδου από την κρίση σε προοδευτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+