ΟΡΙΑΚΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ
Πέραν της ανάδειξης του νέου κεντρικού οργάνου, η χθεσινή τρίτη και τελευταία ημέρα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης περιελάμβανε και τη ψήφιση των Κειμένων της Πολιτικής Διακήρυξης και των Οργανωτικών Αρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε στη Συνδιάσκεψη δύο τροπολογίες, οι οποίες αφορούσαν στα κρίσιμα ζητήματα αφενός της κυβέρνησης της Αριστεράς και της συμπαράταξης των δυνάμεων τηςκαι αφετέρου στα θέματα του χρέους, του ευρώ, της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Η Iskra παραθέτει αυτούσιες τις δύο σχετικές τροπολογίες,που αν και δεν υπερψηφίστηκαν συνάντησαν πολύ μεγάλη αποδοχή στο σώμα των αντιπροσώπων.
Ειδικότερα η τροπολογία που αφορούσε το χρέος, το ευρώ, την ευρωζώνη και την ΕΕ δεν πέρασε εντελώς οριακά, πράγμα που αναγνώρισε και το Προεδρείο της Συνδιάσκεψης, το οποίο υποχρεώθηκε να ζητήσει δεύτερη ψηφοφορία, προκειμένου να διακρίνει την πλειοψηφούσα θέση.
Ολόκληρες οι δύο τροπολογίες της "Αριστερής Πλατφόρμας" έχουν ως εξής:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Για να βγει η χώρα από τη βαθιά κρίση, σε όφελος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, δεν φτάνει να αναλάβει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει απλώς και γενικά τα μνημόνια, αλλά μόνο μια κυβέρνηση που θα συνδέσει στενά και με συνέπεια την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, μεσοσιαλιστική προοπτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποσαφηνίζει, ότι μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα προωθεί και θα στηρίζεται σε ένα μεγάλο ενωτικό ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημακαι όχι μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς ή της Κεντρο-Αριστερο-Δεξιάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζει, πολύ περισσότερο από χθες, ως μέγιστη ανάγκη και προτεραιότητα την κοινή δράση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.
Η υπόθεση της κοινής δράσης, της συνεργασίας και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων τηςΑριστεράς και πρώτα απ' όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΥΣΥΑ, δεν είναι μια υπόθεση απλών εκφωνήσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων αλλά κεντρικής πολιτικής από την οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η δυνατότητα μιας αποτελεσματικής, αξιόπιστης και νικηφόρας προοδευτικής διεξόδου από την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλογιζόμενος τη σημασία και κυρίως την επικαιρότητα και την κρισιμότητα της ανάγκης για ένα πλατύ, ριζοσπαστικό και συνεπές αριστερό προοδευτικό μέτωπο θα πρέπει να επεξεργαστεί και να αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα μια ισχυρή ενωτική πρωτοβουλία, που θα απευθύνεται στις δυνάμεις και τον κόσμο της Αριστεράς, στη βάση ενός ελάχιστου συνεκτικού και εναλλακτικού προγραμματικού πλαισίου που θα παίρνει υπόψη του τις θέσεις και ευαισθησίες όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μπορεί να γίνει ικανό για την προγραμματική συμπόρευσή τους με κοινές αμοιβαίες υποχωρήσεις.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
Το χρέος δεν είναι μόνον ελληνικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη και ειδικότερα τον ευρωπαϊκό νότο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει στο συντονισμό κινημάτων και κυβερνήσεων σε ένα μεγάλο μέτωποπου θα διεκδικήσει τη συνολική διαγραφή χωρίς όρους των χρεών ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους τους στον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό νότο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως της επιτυχίας αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και παράλληλα με αυτό, θα προωθήσει σε κάθε περίπτωση από τις θέσεις μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, τη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του (χωρίς να θίξει κοινωνικά κεκτημένα, ασφαλιστικά ταμεία και μικρομεσαία εισοδήματα) και πρώτα απ’ όλα του εξωτερικού χρέους.
Για το ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο χρέος δεν είναι χρέος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά έναβαθύτατα ταξικό και άδικο χρέος που επισώρευσε ένα πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, μακριά από τις αναπτυξιακές και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της χώρας.
Αυτό το χρέος όμως, πέραν του ότι είναι άδικο και ταξικό, και σε σημαντικό βαθμό επαχθές, πράγμα που επιβάλει τη σύσταση μιάς ανεξάρτητης, αξιόπιστης, διεθνούς επιτροπής για τον έλεγχό του, έχει καταστεί και μη διαχειρίσιμο, αφού δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς την οικονομική εξουθένωση της χώρας και την κοινωνική εξόντωση του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει άμεσα, με όπλο τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, σε διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε η κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, ως πράξη ευθύνης και προϋπόθεση για να ανασάνει η χώρα .
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ευθέως και καθαρά ότι η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους και η προώθηση των προοδευτικών μετασχηματισμών στη χώρα, ως αναντικατάσταταεργαλεία διεξόδου, ελπίδας και προοπτικής για τον τόπο, δεν πρόκειται να ανακοπούν και πολύ περισσότερο να ματαιωθούν, κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις και εκβιασμούς είτε για διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης είτε για ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τη λογική της «πάση θυσία» παραμονής στο ευρώ, ανεξαρτήτως τιμήματος και απαράδεκτων περιορισμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμά του είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε εκβιασμό χρηματοδότησης, ούτε έχει αναγκαστικά ως όριο το ευρώκαι την ευρωζώνη.
Γενικότερα, η όλο και πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική πορεία που ακολουθούν ηευρωζώνη και η Ε.Ε. ενισχύουν την πεποίθηση ότι τόσο η ευρωζώνη, όσο και η ίδια η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζονται και δεν επαναθεμελιώνονται, αλλά μόνον ανατρέπονται.
Μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, αν διαμορφώσει όρους προοδευτικής και σοσιαλιστικής ανατροπής, πράγμα για το οποίο αγωνιζόμαστε, όχι μόνον θα πρέπει και θα προχωρήσει μεαποφασιστικότητα σε αυτήν την κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τις κυρίαρχες επιλογές στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., χωρίς να αναμένει ανάλογες εξελίξεις στο σύνολο της Ε.Ε., αλλά και προχωρώντας σε αυτό το δρόμο μπορεί να επιφέρει ένα «ντόμινο» προοδευτικών ανατροπών που μπορεί να αλλάξουν συνολικά το ευρωπαϊκό τοπίο.
Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012
Πηγή: iskra.gr