AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, December 14, 2012

Γ. Τόλιος: Μίσθοι, Ανεργία, Ανάπτυξη και "Μεσοπρόθεσμο"

0 comments

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*

Η ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» (νέου Μνημονίου) και του Προϋπολογισμού 2013, συνοδεύτηκε από μαζική εκπομπή «παραλυτικών αερίων» (προπαγανδιστικών στερεότυπων) από τα ελεγχόμενα «μ.μ.ε.». Κεντρικός στόχος η δικαιολόγηση της «λαφυραγώγησης» των λαϊκών εισοδημάτων και ιδιαίτερα των μισθών-συντάξεων, και κατάργησης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δεν υπάρχει πιο κούφιος και εν πολλοίς ψευδής ισχυρισμός από τον τελευταίο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Γερμανία με υψηλότερους μισθούς είναι πιο ανταγωνιστική και έχει μικρότερη ανεργία, ενώ η Ισπανία με χαμηλότερους μισθούς είναι λιγότερο ανταγωνιστική και έχει υψηλή ανεργία. Το ίδιο ισχύει για τη Βουλγαρία που δεν είναι στην ευρωζώνη, ενώ η Νορβηγία με υψηλούς μισθούς εκτός από ανταγωνιστική έχει χαμηλή ανεργία και ούτε είναι στην ΕΕ.

Η αναγωγή της μείωσης μισθών σε «κλειδί» ανάπτυξης, συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες «απο-ανάπτυξης» στην Ελλάδα και αύξηση της ανεργίας. Κύριος μοχλός ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας είναι η «παραγωγικότητα» που εξαρτάται από τη τεχνολογία, επαγγελματική κατάρτιση, οργάνωση, έρευνα, κλαδικές πολιτικές, κά, καθώς τη «συναλλαγματική πολιτική» (ισοτιμία νομίσματος). Αντίθετα το εργατικό κόστος παίζει μικρό ρόλο, σχεδόν οριακό. Αν λάβουμε υπ' όψη ότι το μέσο εργατικό κόστος στην ελληνική βιομηχανία είναι 15%, μια μείωση μισθών κατά 50% θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα μόλις κατά 7,5%, ενώ στην ακραία (υποθετική) περίπτωση που δεν καταβάλλονταν καθόλου μισθοί θα βελτιώνονταν 15%.!! Αν υπήρχε δυνατότητα χρήσης της συναλλαγματικής πολιτικής (δυστυχώς η ισοτιμία της δραχμής παραμένει «κλειδωμένη» στο ευρώ) μια υποτίμηση 20% θα βελτίωνε τρεις φορές την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με μείωση μισθών κατά 50%. Να σημειώσουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι κυρίως αμυντικό όπλο, ωστόσο δίνει «πίστωση χρόνου» για ανασυγκρότηση.! Αντίθετα η πολιτική «εσωτερικής υποτίμησης» της εργατικής δύναμης, δεν αποτελεί φερέγγυο όχημα, ούτε για ανάπτυξη, ούτε για ανταγωνιστικότητα, ούτε απασχόληση.

Ωστόσο ακόμα κι' όταν το χαμηλό εργατικό κόστος βελτιώνει οριακά την ανταγωνιστικότητα (κυρίως στους κλάδους εντάσεως εργασίας) δεν υπάρχει μηχανισμός διασφάλισης μετατροπής των «θυσιών» (μείωσης μισθών) σε θέσεις εργασίας, μείωση ανεργίας, αύξηση παραγωγής και εισοδήματος. Οι περικοπές μισθών παρ' ότι αυξάνουν τα κέρδη δεν καταλήγουν σε επενδύσεις, διότι οι τελευταίες καθορίζεται από τις υποκειμενικές εκτιμήσεις των επιχειρηματιών και τις γενικότερες συνθήκες αγοράς. Πολλοί προτιμούν να φυγαδεύουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό (στη λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν όλα τα γνωστά επιχειρηματικά ονόματα), με αποτέλεσμα να δικαιώνουν τον πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων Καϊτέλ, που σε δήλωση αρχές του χρόνου είπε, ότι «οι εγχώριες ελίτ καλούν τους ξένους να επενδύσουν και οι ίδιες βγάζουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό».!! Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν δεσμεύσεις ότι οι περικοπές μισθών θα «πιάσουν τόπο» (νέες θέσεις εργασίας, αύξηση παραγωγής, κλπ). Από την άλλη ο δημόσιος τομέας που θα μπορούσε να παίξει αναπτυξιακό ρόλο, βγαίνει ...στο σφυρί (όλες οι ΔΕΚΟ είναι για ξεπούλημα με συνοπτικές διαδικασίες).!

Όλα αυτά φέρνουν το προσκήνιο ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποια είναι η λύση; Πολύ συνοπτικά. Πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης γύρω από τρεις άξονες. Πρώτον, σχέδιο ανάπτυξης με εξειδικευμένες πολιτικές δημιουργίας «ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων». Δεύτερον, ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων για τόνωση ζήτησης, απασχόλησης, παραγωγής, εισοδήματος, αύξηση αναπτυξιακών δαπανών (ΠΔΕ), αναβάθμιση ρόλου δημόσιου τομέα στην παραγωγική διαδικασία, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οικογενειακής γεωργίας.... Όλα αυτά και ...πολλά άλλα, απαιτούν μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα έχει στο κέντρο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και «εν τέλει» τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.!

*Ο Γιάννης Τόλιος είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+