AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, November 16, 2012

Ο Λ. Χήτας για την Πρωτοβουλία των 1000

0 comments

 Ο Λάμπρος Χήτας αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, στην ανάγκη ενίσχυσης και προβολής της Θέσης για Κυβέρνηση της Αριστεράς, στην ανάγκη κατοχύρωσης ενός Ριζοσπαστικού Πολιτικού Προγράμματος με κεντρικούς άξονες την «Στάση πληρωμών» στο δημόσιο χρέος και την «άμεση και μονομερή» κατάργηση των μνημονιακών συμβάσεων, στην κατοχύρωση μιας δυναμικής που να θέτει αποφασιστικά την πολιτική επιλογή και δέσμευση για «ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ». Η πρόταση για την ριζοσπαστική πολιτική ανασύνθεση της αριστεράς είναι σήμερα και αναγκαία αλλά και εφικτή κάτω από την επίδραση του λαϊκού κινήματος.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι αγωνιστές «της πρωτοβουλίας των 1000» θα αναλάβουν και σε τοπικό επίπεδο, ενωτικές πρωτοβουλίες για αγωνιστικές δράσεις, ενώ ταυτόχρονα η «Πρωτοβουλία» θα επιχειρήσει να συμβάλει στον διάλογο αναφορικά με το αναγκαίο πολιτικό πρόγραμμα μιας αριστερής διεξόδου από την κρίση, που θα πρέπει άμεσα, να προβάλει και να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της αριστεράς. 
Την ίδια την ομιλία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video ενώ ακολούθως μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των βασικών σημείων:
O Χήτας Λάμπρος παρουσίασε τις βασικές θέσεις της Πρωτοβουλίας των 1000 ως εξής:
  1. Την ανάγκη συγκρότησης ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, Ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί να δώσει στις λαϊκές τάξεις την δυνατότητα να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν με επιτυχία απέναντι σε μια τεράστια επίθεση που δέχονται από την πλευρά των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών δυνάμεων. Η τεράστια συμπίεση του εργατικού εισοδήματος, η τεράστια ανεργία ειδικότερα στην νεολαία, η συστηματική πίεση του ΔΝΤ της ΕΕ της ΕΚΤ και όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, η οργανωμένη πολιτική συμπαράταξη των νεοφιλελεύθερων κομμάτων της κυβέρνησης, η συστηματική ενίσχυση των φασιστικών ιδεών, η γενίκευση της αστυνομικής βίας, όλα αυτά απαιτούν την μετωπική δράση και ριζοσπαστική συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων. Είναι προφανές ότι καμιά από τις υπάρχουσες δυνάμεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της την αντιλαϊκή επίθεση αναπαράγοντας απλώς αυτά που έλεγε και πριν ξεκινήσει η κόλαση των μνημονίων των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων.
  2. Την ανάγκη ενίσχυσης και προβολής της Θέσης για Κυβέρνηση της Αριστεράς.Είναι αναγκαίο σήμερα η Αριστερά να επιχειρήσει να αναμετρηθεί με το στόχο της εξουσίας. Καταρχήν της κυβερνητικής εξουσίας, και αυτό μπορεί να γίνει εφαλτήριο ευρύτερων αλλαγών και ανατροπών. Η Αριστερά και το Μέτωπο δεν πρέπει να έχουν ρόλο απλής διαμαρτυρίας, ούτε μόνο ρόλο ενίσχυσης των κοινωνικών αγώνων. Αναμετριούνται με την προοπτική της εξουσίας, δεν αδιαφορούν για την άμεση λαϊκή επιβίωση, για την άμεση διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού. Ο στόχος της αριστερής κυβέρνησης ακουμπάει σήμερα σε όλο τον κόσμο του αγώνα, στον κόσμο των μεγάλων γενικών απεργιών αλλά και στον κόσμο του κινήματος των πλατειών. Ο στόχος αυτός αποτελεί πλέον ένα γνήσιο λαϊκό αίτημα, το όποιο εκτόξευσε τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε την δυνατότητα στην Αριστερά να είναι ο πολιτικός πρωταγωνιστής των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων περιορίζοντας την εκλογική και πολιτική επιρροή της Χρυσής Αυγής. Απέναντι στην σημερινή συγκυρία πλήρους κατάρρευσης και πολιτικής ρευστοποίησης του αστικού πολιτικού σκηνικού, δεν αρκούν μονάχα οι επικλήσεις των επερχόμενων λαϊκών αγώνων για να αλλάξουν τα πράγματα. Κυρίως χρειάζεται η αριστερά να μετασχηματιστεί σε μια πολιτική δύναμη με εθνική εμβέλεια και ηγεμονικό χαρακτήρα. Απαιτείται ένας άλλος δρόμος, ένας δρόμος αριστερής διεξόδου για την ελληνική κοινωνία που μόνο η μεγάλη και ιστορική πολιτική δύναμη της Αριστεράς μπορεί να ανοίξει για την ελληνική κοινωνία. Ο στόχος της αριστερής κυβέρνησης πρέπει να τοποθετείτε με τρόπο που να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του λαϊκού κινήματος. Να ενισχύει ταυτόχρονα την από «τα κάτω» ενωτική συγκρότηση αλλά και την από «τα πάνω» καθοδήγηση του λαϊκού κινήματος στην υπέρβαση των αστικών μονόδρομων και εκβιασμών. Μια τέτοια πολιτική δυναμική θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και στην ακόμη μεγαλύτερη αγωνιστικότητα των λαϊκών μαζών. Σε αυτήν την συγκυρία το αίτημα για αριστερή κυβέρνηση αποτελεί μια αντικειμενική δυνατότητα για το λαϊκό κίνημα και όχι απλά ένα σύνθημα που επιχειρεί να μεταθέσει στο αόριστο μέλλον τις ευθύνες των κομμάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς.
  3. Την ανάγκη της κατοχύρωσης ενός Ριζοσπαστικού Πολιτικού Προγράμματος. Οι διεργασίες και οι λαϊκοί αγώνες που οδηγούν σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι απαραίτητο να συνοδεύονται με το αναγκαίο προγραμματικό πλαίσιο. Μόνο έτσι δίνεται νικηφόρα δυνατότητα διεξόδου από την σημερινή κοινωνική καταστροφή. Ένα πρόγραμμα διεξόδου θα είναι αναγκαστικά ένα πρόγραμμα ρήξεων και ανατροπών όχι μόνο με το μνημόνιο αλλά με το αστικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες. Κεντρική θέση σε αυτήν την κατεύθυνση κατέχει το θέμα της «Στάσης Πληρωμών» για το δημόσιο χρέος προς τους πιστωτές, που αποτελεί ακριβώς τη λαβή με την όποια επιτίθενται στην ελληνική κοινωνία, οι δυνάμεις του κεφαλαίου αλλά και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η δέσμευση για άμεση και μονομερής ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων, η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας και η ανάπτυξη του εργατικού και κοινωνικού έλεγχου πάνω στην παραγωγή.Αυτή η κατεύθυνση είναι δυνατό να δώσει στην Αριστερή Κυβέρνηση πλατιά λαϊκή στήριξη και ταυτόχρονα να την οχυρώσει πολιτικά από τους εκβιασμούς και τις προβοκάτσιες της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού.
  4. Η κατοχύρωση μιας δυναμικής που να θέτει αποφασιστικά την πολιτική επιλογή και δέσμευση «ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ» Η εφαρμογή ενός προγράμματος λαϊκής ανακούφισης και ανακοπής της κοινωνικής οπισθοδρόμησης δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τους εκβιασμούς των δόσεων ούτε από την «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ» και την ΕΕ. Όποιο κι αν είναι κάθε στιγμή το δίλημμα, η απάντηση πρέπει να είναι τα λαϊκά συμφέροντα. Αναπάντεχα η προσπάθεια εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού πολιτικού προγράμματος από την πλευρά της αριστεράς, αναγκαστικά θα σημαίνει και ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ. Το θέμα του ευρώ είναι κεντρικό σήμερα για την Αριστερά, εφόσον οι ίδιες οι αστικές δυνάμεις θέτουν ως όριο της πολιτική τους. ακριβώς την «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ». Συνεπώς μια πολιτική που επιχειρεί να εγγυηθεί προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται η ελληνική κοινωνία να βρεθεί έξω από την σφαίρα του ευρώ, αναγκαστικά αναπαράγει την ισχύ των επιχειρημάτων του αντιπάλου. Άλλωστε η δέσμευση του «καμία θυσία για το ευρώ» αποτελεί μια επιλογή που αγγίζει όλους του χώρους της Αριστεράς. Το θέμα του ευρώ είναι κεντρικό ζήτημα στο ΚΚΕ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο ΜΑΑ, ενώ το ίδιο αυτό καθεαυτό το σύνθημα, έχει την αφετηρία του στο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό στοιχίζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των δυνάμεων του. Συνεπώς είναι εφικτή μια συνθετική πολιτική κατεύθυνση στην Αριστερά ακριβώς στον αντίποδα των αστικών επίλογων και εκβιασμών. Το αίτημα αυτό και στον βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί καθαρά πάνω σε αυτήν την βάση, είναι δυνατό να επιτρέψει την μετωπική ριζοσπαστική συμπαράταξη ολόκληρης της Αριστεράς.
  5. Την πεποίθηση ότι είναι αναγκαία και εφικτή η πρόταση της πολιτικής συμπαράταξης και ριζοσπαστικής ανασύνθεσης της αριστεράς. Συνεπώς στην ελάχιστη αυτή βάση, είναι αναγκαίο να κινηθούμε αποφασιστικά και συντροφικά στην κατεύθυνση της ενωτικής συσπείρωσης των σημερινών σχημάτων. Δεν αγνοούμε τα όρια, τις αντιφάσεις, τις εμμονές σημαντικού τμήματος της αριστεράς για τον χαρακτήρα της επερχόμενης αναμέτρησης. Δεν αγνοούμε ότι κυριαρχούν συστημικά και στρατηγικά όρια. Η πορεία των πραγμάτων όμως δεν είναι προδιαγεγραμμένη αλλά υπόκειται την δυναμική των πολιτικών παρεμβάσεων. Θεωρούμε πως οι συσχετισμοί τροποποιούνται, και για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα αριστερό αντισυστημικό ρεύμα που να είναι παράλληλα ανοικτό στη λογική των πολιτικών συνεργασιών. Ρεύμα που να συγκροτείται στην κατεύθυνση της αντισυστημικής διεξόδου από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα να πρωτοστατεί σε μετωπικές πρωτοβουλίες. Είναι προφανής η πολιτική δυναμική που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναγνωρίσιμη από φίλους και εχθρούς. Κατανοούμε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Τόσο η αστική ενσωμάτωση και πολιτική εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και το αντίστροφο. Σε αυτή την ασταθή ισορροπία και στο βαθμό που οι πολιτικές εξελίξεις που συντελούνται εκεί, δεν αφορούν πλέον μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την πορεία του τόπου και τη σωτηρία του λαού, είναι αναγκαίο όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς από όλους τους χώρους και από όλες τις αφετηρίες να συμβάλουν θετικά, και λυτρωτικά, ριζοσπαστικοποιώντας το πολιτικό πρόγραμμα και ενισχύοντας την ριζοσπαστική λαϊκή βάση του αριστερού μετώπου,
  6. Στις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν. Ήδη η «Πρωτοβουλία» των 1000 συσπειρώνει αγωνιστές στο σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν τοπικές επιτροπές «από τα κάτω», με τους ίδιους τους αγωνιστές να συντονίζονται, με σκοπό την ανάπτυξη ενωτικών πρωτοβουλιών και δράσεων, όλων των αριστερών δυνάμεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Θέματα που πρόκειται να αναδειχτούν, θα είναι: η κοινή αντιφασιστική δράση, η ανάπτυξη των πραχτικών λαϊκής και αγωνιστικής αλληλεγγύης, η προστασία των δικαιωμάτων της κατοικίας της τροφής και του ηλεκτρισμού. Η συστηματοποίηση της λαϊκή ανυπακοής κ.λπ.
Ταυτόχρονα η Πρωτοβουλία με όλες της τις δυνάμεις θα συμβάλει στην διεύρυνση της πολιτική συζήτησης αναφορικά με το πολιτικό πρόγραμμα μιας αριστερής διεξόδου από την κρίση, που θα πρέπει άμεσα, να προβάλει και να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της αριστεράς.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+