AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, November 5, 2012

1000+ αγωνιστές συγκροτούν Πρωτοβουλία για το Αναγκαίο Μέτωπο Κοινωνικής και Πολιτικής Διεξόδου

0 comments
1022 Αυτή τη στιγμή αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων προχώρησαν στη συγκρότηση Πρωτοβουλίας "για ένα πλατύ Πολιτικό και Κοινωνικό Μέτωπο Διεξόδου - για την Συμπαράταξη και την Ενότητα της Αριστεράς".

Όπως αναδεικνύει το κείμενο της πρωτοβουλίας, όσοι υπογράφουν αφουγκράζονται το ότι "Ο λαϊκός πόθος για μια κυβέρνηση που θα καταργήσει τα μνημόνια έδωσε την δυνατότητα στην Αριστερά να έρθει σε επαφή με πολύ μεγάλα λαϊκά στρώματα" ενώ συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας ξεκινά με την προοπτική αριστερής κυβέρνησης με επίγνωση ότι "Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα σημάνει αυτόματα λύσεις στα κολοσσιαία προβλήματα και στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία.". Σε αυτή τη βάση προτάσσουν την ανάγκη προγράμματος πολιτικής διεξόδου "Οι διεργασίες και οι λαϊκοί αγώνες που οδηγούν σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι απαραίτητο να συνοδεύονται με το αναγκαίο προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση:
 • Μη αναγνώριση του χρέους και άμεση παύση πληρωμών του.
 • Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους.
 • Καταγγελία όλων των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων. 
 • Εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και συγκρότηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής, με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια.
 • Ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών για τις μικρές επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία εργαζόμενη  αγροτιά και τις πιο αδύνατες κοινωνικές κατηγορίες. 
 • Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο, άρση του τραπεζικού απόρρητου των μεγαλοκαταθετών, δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
 • Εθνικοποίηση των πιο κρίσιμων και στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας.
 • Στήριξη μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και εργασιακών σχέσεων. Προώθηση της δωρεάν υγείας και δωρεάν παιδείας σε όλα τα επίπεδα.
 • Πραγματική δημοκρατία, με τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
 • Συγκρότηση ενός προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. "

Με βάση τέτοιες αρχές η πρωτοβουλία βαραίνει στην ανάγκη άμεσης μετωπικής συγκρότησης με την μέγιση ευρύτητα και ενότητα γύρω από μάχιμες συνθέσεις που ορίζουν μαζικά το πεδίο της αντιπαράθεσης όπως το σύνθημα "Καμία Θυσία για το Ευρώ" ως εκείνη αναγκαία πραγματική κόκκινη γραμμή του μαχόμενου λαού: "Ο χρόνος μάς πιέζει ασφυκτικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα διεκδικήσει την εξουσία. Ένα μέτωπο με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η κοινή βάση στοιχείων του πολιτικού προγράμματος, έχει οριακά αναδειχτεί στο σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς και κυρίως μέσα από τους ταξικούς και λαϊκούς αγώνες. Η προγραμματική κατεύθυνση βασίζεται στην ανοικτή παραδοχή ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος λαϊκής ανακούφισης και ανακοπής της κοινωνικής οπισθοδρόμησης δεν θα εξαρτηθεί από τους εκβιασμούς των δόσεων ούτε από την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ. Στη βάση αυτή, είναι αναγκαίο να κινηθούμε αποφασιστικά και συντροφικά στην κατεύθυνση της ενωτικής συσπείρωσης των σημερινών σχημάτων. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής συσπείρωσης, ασφαλώς, η κάθε ξεχωριστή δύναμη θα διατηρεί τη δική της ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανεξαρτησία."

Κατά αυτή την έννοια γίνεται ενωτικό κάλεσμα για την ανάπτυξη "πλατιού μετώπου με κέντρο τις δυνάμεις της αριστεράς και την ενίσυχησ της αριστερής κυβέρνησης στη βάση ενός μεταβατικού πολιτικού προγράμματος διεξόδου της ελληνικής κοινωνίας από την κρίση", κάλεσμα που "απευθύνεται στο σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΑΑ, και τις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του."

Τέλος σημειώνεται ότι "Όσοι θέτουμε την υπογραφή μας κάτω από αυτό το κείμενο:
 • Θεωρούμε πως η μοναδική λύση απέναντι στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή στον τόπο μας, βρίσκεται έξω από τα  πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. 
 • Λύση μπορεί να δώσει μόνο ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, με ένα πρόγραμμα ρήξης με τη σημερινή εξουσία.
 • Η κρίση είναι διεθνής και πανευρωπαϊκή. Παλεύουμε για μια ριζική ανατροπή στην Ελλάδα, πυροδότη διεθνών εξελίξεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό και κοινή πάλη με τα κινήματα που αναπτύσσονται διεθνώς.
 • Υποστηρίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και ενότητα στη δράση του συνόλου της ελληνικής Αριστεράς, στη βάση ενός τέτοιου πολιτικού προγράμματος, αλλά και στον κοινό αγώνα για τη λαϊκή επιβίωση και αλληλεγγύη.
 • Στηρίζουμε την προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου, αλλά την απαρχή μιας πορείας ανάτασης του λαϊκού κινήματος και συγκρούσεων με το παρελθόν.
 • Η Αριστερά οφείλει να επιδιώξει την πλατύτερη συνεργασία των δυνάμεών της στην πάλη ενάντια στο μνημόνιο, την τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη, αρχής γενομένης από το αίτημα “καμιά θυσία για το ευρώ”.
 • Ως πρωτοβουλία, απευθυνόμαστε στο σύνολο των δυνάμεων και των αγωνιστών που έχουν παρόμοια αντίληψη, ανεξάρτητα από τον πολιτικό/κομματικό χώρο στον οποίο είναι τοποθετημένοι, για διεύρυνση της απήχησης των πιο πάνω θέσεων, επιδιώξεων και στόχων."
Από την μεριά μας στηρίζουμε και ελπίζουμε στην πρωτοβουλία αυτή, παλεύουμε μέσα από αυτήν για τους σημαντικούς στόχους της και καλούμε το σύνολο των αγωνιστών της αριστεράς να μελετήσουν τις απόψεις της, να παρακολουθήσουν το διάλογο που θα αναπτυχθεί, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του ερχόμενου διαστήματος, να ζυμώσουν τις απόψεις τους και στο βαθμό που συμφωνούν να υπογράψουν.

Εδώ θα βρείτε το site της πρωτοβουλίας: http://protovoulia-metopo.gr/
Σε αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της Πρωτοβουλίας
Και εδώ το Δελτίο Τύπου για την συγκρότηση της

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+