AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, September 19, 2012

Περί απογοήτευσης…

0 comments«Βγάζετε μια απογοήτευση…», έγραφε το μήνυμα ακροατή, κατά την διάρκεια της χτεσινής εκπομπής. Ναι.Βγάζουμε απογοήτευση γιατί την νιώθουμε την απογοήτευση. Και από ότι διαισθάνομαι, απογοήτευση  νιώθουν αρκετοί αν όχι όλοι, όσοι έχουν την δυνατότητα να συναισθανθούν πλήρως την κατάσταση.
Υπάρχει η απογοήτευση που πιάνει τον παραιτημένο άνθρωπο, αυτόν που δεν βλέπει διέξοδο πουθενά, αυτόν που τα βλέπει όλα μαύρα και περιττά. Αυτόν που αφήνεται στην τύχη. Εμάς δεν μας έχει πιάσει τέτοια απογοήτευση. Εμάς μας έχει πιάσει η άλλη η απογοήτευση. Αυτή που προκύπτει από το ότι ξέρουμε τι γίνεται, εντοπίζουμε το πρόβλημα, τις αιτίες, εντοπίζουμε τις λύσεις, αλλά διαπιστώνουμε ότι δεν γίνεται αυτό που πρέπει για να λυθεί το πρόβλημα. Έστω να αντιμετωπιστεί αξιοπρεπώς.
Και στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα της κρίσης, το πρόβλημα προς επίλυση είναι να σταματήσουν τα αδιέξοδα μέτρα, οι θανατηφόρες λύσεις που προτείνονται από Τρόικα και ΔΝΤ. Να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της καταστροφής. Η λύση σε όλο αυτό το αδιέξοδο, είναι ο ίδιος ο λαός. Η αντίστασή του, η δράση του, η δυναμική στάση του, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Η λύση είναι ο λαός, όπως λύση σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, πάντα ήταν ο λαός. Πάντα ερχόταν από τον λαό. (όπου λαός ένα αποφασισμένο και συνειδητοποιημένο κομμάτι του, το οποίο θα έχει την ενεργή υποστήριξη ενός ακόμη μεγαλύτερου κομματιού και την ανοχή ενός τρίτου κομματιού του λαού. Και μάλλον την εχθρική στάση μιας μικρής αλλά ισχυρής μειοψηφίας).
Όταν αυτό πιστεύεις ως λύση (χονδρικά) και αυτό δεν γίνεται, τότε γεμίζεις απογοήτευση. Απογοητεύεσαι όχι τόσο με τον κόσμο, που σίγουρα αποχαυνωμένος περιμένει σωτήρες και θαύματα. Απογοητεύεσαι κυρίως από αυτούς τους φορείς, σχήματα, θεσμούς, που θα μπορούσαν να ορίσουν το πλαίσιο ενός αγώνα, θα μπορούσαν να σαλπίσουν το ξεκίνημα μιας προσπάθειας, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, κόστους και άλλων απρόοπτων παραγόντων.
Αυτήν την στιγμή τέτοιος φορέας που να έχει εμπνεύσει ισχυρή μερίδα του κόσμου, σε δυναμική αντίδραση ΔΕΝ υπάρχει. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει αύριο, ή μεθαύριο, αλλά σήμερα δεν υπάρχει. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπάρχοντες φορείς δεν θέλουν, δεν το έχουν στο μυαλό τους, στους προγραμματισμούς τους ή δεν ετοιμάζονται. Πάντως 2,5 χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα, φορέας που να διεγείρει, να ταρακουνά, να ξεσηκώνει από τους περίφημους καναπέδες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Και αν δεν συμβεί κάτι τώρα, τότε πότε;
Θα ρωτήσει κάποιος: Και αν υπάρξει αυτός ο φορέας είναι ο κόσμος έτοιμος; Η απάντηση θα δοθεί πλήρως αν υπάρξει αυτός ο φορέας και μας συνεγείρει και μας συμπαρασύρει στον ξεσηκωμό. Αλλά επειδή γίνεται πολύς λόγος για την «ετοιμότητα του κόσμου», έχω να πω πως και το 1940, κανείς δεν ήθελε, δεν είχε φανταστεί, ούτε πολύ περισσότερο είχε προετοιμαστεί να πιάσει το όπλο στο χέρι του. Βρέθηκε ο φορέας, άγγιξε τις καρδιές, οργάνωσε το πλαίσιο, έδωσε την προοπτική και το θαύμα δεν άργησε να φανεί…
Ο κόσμος στα δύσκολα πάντα θα είναι ζαλισμένος, φοβισμένος, τρομαγμένος, αλαφιασμένος στο κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης.  Όσο και αν μέσα μας νιώθουμε την ίδια αγανάκτηση, την ίδια οργή, την ίδια διάθεση και ετοιμότητα για πολλά, αν δεν υπάρξει κάποιος να συντονίσει τις διαθέσεις, να τις ομογενοποιήσει και να τους δώσει ενιαία έκφραση και στόχους, μάλλον θα περιμένουμε  άδικα.
Σε αυτή τη χαοτική κατάσταση δεν σημαίνει ότι αποκλείονται τα απρόοπτα ξεσπάσματα, οι αιφνιδιαστικές και οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Ίσα ίσα, είναι πολύ πιθανά και μπορεί να έχουν και αποτέλεσμα. Κανείς άλλωστε δεν περίμενε, κατά τη διάρκεια της Χούντας, το 1973 από την αδιάφορη γενιά του Γουέμπλευ όπως την αποκαλούσαν να κάνει ένα «Πολυτεχνείο…». Απλά έλεγα μιας και έχουμε φτάσει τόσο χαμηλά, μήπως να παίρναμε γερή ανάσα και φτάναμε με την μια ψηλά, στην επιφάνεια, για να πάψουμε ΜΟΝΟ να ελπίζουμε, αλλά να αρχίσουμε να αναπνέουμε. Να ξεμπερδεύαμε για κάποια χρόνια, να αποκτούσε πραγματικό νόημα η ζωή μας και από ραγιάδες και πειραματόζωα να γινόμασταν υπερήφανοι δημιουργοί!

Θύμιος Κ.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+