Της ΚΕΡΑΣΙΝΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ*
Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το deal είναι :
Οι Γάλλοι έχουν καταβάλει 2,5 δις επειδή υποχρεώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 10 % για την Εμπορική.
Πρέπει να καλύψουν το χρηματοδοτικό άνοιγμα (funding gap) της Εμπορικής που είναι περίπου 4,7 – 4.8 δις. Αυτό προκύπτει από τη διαφορά χορηγήσεων και καταθέσεων της Εμπορικής.
Στην πραγματικότητα το ΤΧΣ και η ΤτΕ δεν τους επιτρέπουν να φύγουν από την Ελλάδα. Οι Γάλλοι αναζητούν τρόπο μέσω του deal, η συμμετοχή τους να είναι κάτω του 20 % για να μη χρειαστεί να την συμπεριλαμβάνουν στον ενοποιημένο ισολογισμό τους, επειδή θα τους απορροφά κεφαλαιακές απαιτήσεις από την μητρική (credit agricole).
Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν την Εμπορική με μεγάλο ενδιαφέρον ως «νύφη με προίκα» γιατί θα τους κάνει να σώσουν αρκετά από τα κεφάλαια, που θα αναγκαστούν να καταβάλλουν για να διατηρήσουν τα τράπεζές τους. Ενδιαφέρονται πολύ για την απόκτηση της Εμπορικής, γιατί ήδη έχουν κατατεθεί τα 2,5 δις από τους Γάλλους και αυτό βελτιώνει κατά πολύ και τη δική τους κεφαλαιακή επάρκεια, επειδή σε ενοποιημένη μορφή μειώνουν τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης. Μπορούν ακόμη να θεωρήσουν τα επιπλέον κεφάλαια που θα προκύψουν στο νέο σχήμα ως συμπλήρωση της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είναι υποχρεωμένες να διεξάγουν σύμφωνα με την δέσμευσή τους στο ΤΧΣ που θα συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίησή τους.
Επίσης θέλουν η συμμετοχή της Credit Agricole στο νέο σχήμα να είναι τουλάχιστον 10 % για να καλυφθεί μέρος της συμμετοχής τους από την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, που θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους (που είναι σε εξέλιξη μετά και την προκαταβολή των 18 δις από το ΤΧΣ).
Έτσι και οι 3 μνηστήρες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ανάγκη των Γάλλων για μείωση της συμμετοχής τους στην Εμπορική και να προσφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερα. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν να βάλουν μετρητά αλλά να ανταλλάξουν μετοχές.
Θα γίνει όμως έτσι ;;
Η τελική μορφή και οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης θα υπολογιστούν μετά από πλήρη αξιολόγηση και εξέταση των στοιχείων του νέου σχήματος που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με την τράπεζα που θα προκριθεί. Αυτό το δικαίωμα το διατηρεί το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει ανακηρυχθεί «αυτοκράτορας» και μάλλον θα έχει καθοριστικό ρόλο και στο deal αυτό. Καλύπτονται , βέβαια , πίσω από τη δικαιολογία ότι θα πρέπει να αξιολογήσουν το business plan της κάθε τράπεζας από τις 3, αν με την εξαγορά προκύπτουν οι καλλίτερες συνέργειες.
Αναλυτικά η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να δεσμεύσει την Credit Agricole να συμμετάσχει στην φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Όμως έχει ήδη δεσμεύσει τους Γάλλους να ανακεφαλαιοποιήσουν την Emporiki με 2,5 δισ. Ευρώ με το πρόσχημα του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και ταυτόχρονα τους δεσμεύει να καλύψουν το funding gap της τράπεζας ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Επίσης, κατά πληροφορίες μας, τους δεσμεύει να παραμείνει η Credit Agrigole ως μέτοχος στο νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση μιας εκ των 3 ελληνικών τραπεζών με την Emporiki.
Οι 3 τράπεζες λοιπόν κάνουν αγώνα δρόμου και χρησιμοποιούν ό,τι όπλα και «μέσα» έχουν για να πείσουν υποτίθεται το ΤΧΣ και τις εποπτικές αρχές ότι το δικό τους σχέδιο θα έχει τα καλλίτερα αποτελέσματα.
Από την άλλη οι Γάλλοι προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από τις συμμετοχές τους στην Ελλάδα επειδή τους απορροφούν μεγάλες κεφαλαιακές απαιτήσεις και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουν και την διαφαινόμενη ύφεση στη χώρα τους.
Στη μέση το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος, ως οι δυνάμεις που κινούν τα νήματα και αποφασίζουν για όλα τα θέματα.
Δηλαδή το ΤΧΣ και η ΤτΕ θα αποφασίσουν για τους όρους και για τη βιωσιμότητα του business plan που θα κατατεθεί μετά από την κατακύρωση του διαγωνισμού προσφορών.
Το θέμα που προκύπτει είναι αν έχουν το δικαίωμα να κάνουν προσφορές οι 3 τράπεζες αφού πρόσφατα ενισχύθηκαν από το ΤΧΣ με 18 δις. Είναι φανερό ότι αυτό το καλύπτουν το ΤΧΣ και η ΤτΕ, με τον ισχυρισμό ότι καλούν τις τράπεζες , που κάνουν προσφορές να υποβάλουν τα business plans, με σκοπό να αξιολογηθούν και αν δεν υπάρχουν συνέργειες ,θα έχουν τη δικαιοδοσία να ακυρώσουν τον διαγωνιζόμενο και να θέσουν εκτός πλαισίου την προσφορά δηλαδή να βγάλουν την τράπεζα εκτός διαδικασίας. Έτσι λοιπόν επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη κυριαρχία της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει καθοριστικό ρόλο σε πολύ σημαντικές αποφάσεις.
Ακόμη τα ερωτηματικά που μάλλον θα μείνουν και αυτή τη φορά αναπάντητα είναι :
Τα 50 δις που έχει αποφασισθεί να χρησιμοποιηθούν για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες με κύριο σκοπό να παρέχουν ρευστότητα και να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, θα χρησιμοποιηθούν για τα διάφορα deals που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα ;
Θα υπάρξει διαφάνεια στα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την επιλογή της προσφοράς ή θα γίνει όπως και με την ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής και του ΤΤ, που αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κυβέρνηση δήλωσε αναρμοδιότητα;
Είναι σχεδιασμένα τουλάχιστον όλα αυτά για να καταλήξουμε σε κάποια καλά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της χώρας ή θα χρησιμοποιηθούν σκιώδεις διαδικασίες, όπως με την Αγροτική, που όλοι τώρα αρχίζουν να κατανοούν ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός και διαδικασία για το πώς θα ολοκληρωθεί η απόφαση της μεταβίβασης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα στον αέρα και να υπάρχουν και προσφυγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τους επενδυτές
Δυστυχώς νομίζουμε ότι τίποτε δεν μας εγγυάται ότι και το διαφαινόμενο deal με την Εμπορική δεν θα αποτελέσει έναν ακόμη λόγο για εδραίωση της κυριαρχίας των ιδιωτικών τραπεζών που μόνο φαινομενικά ανήκουν στο ΤΧΣ, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, που όμως δεν έχει καμία δικαιοδοσία στις αποφάσεις του.
Οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά θα σφαγιαστούν και θα μείνουν έρμαια των ορέξεων των τραπεζιτών, που δεν θα διστάσουν να τους πετάξουν στην ανεργία και στην ανασφάλεια, όπως κάνουν ήδη στην περίπτωση της Αγροτικής και του ΤΤ.
Και να μην ξεχνάμε και την εξουσία της Τράπεζας της Ελλάδος που αποφασίζει για όλα.
*Η Κερασίνα Ραυτοπούλου είναι πρώην Διευθυντικό Στέλεχος της ΑΤΕ.
Πηγή: iskra.gr
Πηγή: iskra.gr