AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, August 20, 2012

Γ. Δελαστίκ: Προεξοφλούν τη Χρεοκοπία μας

0 comments

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΥΝΟΪΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Ωμή, ανελέητη η ετυμηγορία του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» για το άμεσο μέλλον της χώρας μας: «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει»! Έχει προηγηθεί με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της και η σοβαρή, συντηρητική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», η οποία εκφράζει τις απόψεις του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου της Γερμανίας. «Παρόλο που δεν υφίσταται ακόμη η επίσημη έκθεση της τρόικας, οι υπάρχουσες πληροφορίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να συνεχίσει να ανήκει στη νομισματική ένωση», είχε γράψει χωρίς περιστροφές.


Την ίδια άποψη προβάλλει και η εβδομαδιαία κεντροαριστερή εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», όργανο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης: «Η κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πλέον ζήτημα μόνο μερικών εβδομάδων ακόμη!» έγραψε. Καθόλου πιο παρήγορες δεν είναι οι θέσεις που έχει εκφράσει η επίσης κεντροαριστερή εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου για το θέμα αυτό, σε κύριο άρθρο της και αυτή: «Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαμαρά πιθανόν να πρέπει να κηρύξει αδυναμία πληρωμών τον Σεπτέμβριο»!
Επειδή οι Γερμανοί είναι πρακτικοί άνθρωποι, η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» περιγράφει με ανοιχτά χαρτιά πως μπορούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ευρωζώνης να μεθοδεύσουν την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ: «Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είχε την έμμεση δυνατότητα να κλείσει τη στρόφιγγα του χρήματος προς την Αθήνα και με αυτόν τον τρόπο να υποχρεώσει τον Σαμαρά στην έξοδο από το ευρώ» τόνιζε στο ίδιο άρθρο.

Η αλήθεια είναι ότι η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» είχε πριν από έναν μήνα σχεδόν προειδοποιήσει πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά κάθε άλλο παρά αποτελούσε εγγύηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ως νόμισμά της ευρώ , αφού στις εκλογές δεν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν σχηματίστηκε κάποια κυβέρνηση αριστερού προσανατολισμού.

«Πολλοί Έλληνες ψηφοφόροι έχουν την εντύπωση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ότι έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωζώνη, μόνο μέσω του ότι δε βοήθησαν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει την εξουσία. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος» έγραφε με σαρδόνια ικανοποίηση ο Γερμανός αρθρογράφος – και αποδεικνύεται εμπράκτως ότι είχε πέρα για πέρα δίκιο. Όσο και ο δεξιός Αντώνης Σαμαράς εμφορείται από την ίδια ιδεολογία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αυτό σε τίποτα δε βοήθησε τη χώρα μας.

Το Βερολίνο φέρεται μάλλον ακόμη πιο σκληρά απέναντι στον Α. Σαμαρά από όσο φερόταν εναντίον του και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (τι… ανέκδοτο κι αυτό!) Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη ζοφερή για την Ελλάδα περίοδο που ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας, παρόλο που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη καταντήσει πιο ενδοτικός στα κελεύσματα των Γερμανών από όσο ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Βλέποντας την ποιότητα των Ελλήνων πολιτικών και διαπιστώνοντας την έντονη ροπή τους προς την πολιτική επαιτεία μάλλον παρά προς την πολιτική διεκδίκηση, δεν υπάρχει πλέον πολιτικός σημαντικής ή ασήμαντης χώρας της Ευρωζώνης που να μην προσπαθεί να κερδίσει πόντους δημοφιλίας στο εσωτερικό της χώρας του κάνοντας διάφορες προτάσεις πώς να αποπεμφθεί η Ελλάδα από το ευρώ!

«Μπορούμε να κόψουμε τον δανεισμό προς τους Έλληνες και αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία. Κατόπιν θα μπορούσαμε να κάνουμε υποθέσεις αν αυτό συνεπαγόταν την έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αναχαιτιστεί», δήλωσε π.χ. ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Έρκι Τούομιογια στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Δεν θέλησε να υστερήσει ο Αυστριακός ομόλογός του: «Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πετάμε έξω από την νομισματική ένωση χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους» δήλωσε ο Μίκαελ Σπιντελέγκερ στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Σε ερώτηση αν εννοεί την Ελλάδα, ο υπ. Εξωτερικών της Αυστρίας απάντησε με πάθος ότι «αν υπήρχε τέτοιος κανονισμός, η Ελλάδα θα είχε ήδη υποστεί τις συνέπειες».

Μέσα σε τέτοιο πολιτικό κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη εναντίον της χώρας μας, οι πιθανότητες που έχει ο Α. Σαμαράς να αποσπάσει από την Α. Μέρκελ κατά την συνάντησή τους στο Βερολίνο έστω και την απλή επιμήκυνση του εξοντωτικού προγράμματος, είναι μηδαμινές.

*Δημοσιεύθηκε στο «Έθνος» τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+