AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, May 18, 2012

Π. Λαφαζάνης: Θα ανατρέψουμε τα μνημόνια!

0 comments

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM
Ο Παν. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας την Παρασκευή 18/5/2012 στο Βήμα fm, στην εκπομπή των Γιώργου Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλου για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
Οι βασικές μας προγραμματικές κατευθύνσεις θα είναι αυτές, τα 10 σημεία που έχουμε δημοσιοποιήσει. Επί της ουσίας αλλαγή δεν υπάρχει, θα το επικαιροποιήσουμε όμως, κι αυτή την προσπάθεια κάνουμε αυτές τις μέρες. Θα το επικαιροποιήσουμε μπροστά στην ανάγκη να ανταποκριθούμε σε ευθύνες που τυχόν μας αναθέσει ο ελληνικός λαός ακόμη και για τη διακυβέρνηση της χώρας.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 
Αυτό που εμείς θα κάνουμε, καταρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε άμεσα τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο.
Παράλληλα, η ακύρωση των Μνημονίων θα συνοδευτεί και από τη διεκδίκηση, που θα την θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, προκειμένου να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Με το PSI δεν διεγράφη σχεδόν τίποτα.Ήταν μια διαγραφή απόλυτα ανεπαρκής, η οποία δεν απάντησε σε κανένα πρόβλημα του χρέους, το οποίο, όπως ξέρετε, δεν είναι βιώσιμο.
Το PSI υποτίθεται διέγραψε 100 δις χρέους. Τα 50 δις, όμως, είναι νέο δάνειο που τώρα, όπως βλέπετε, τρέχει, προκειμένου, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Χάσαμε, επίσης, δεκάδες δισεκατομμύρια από το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων. Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός του PSI!  
Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, είναι άμεσο μέτρο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτό το μνημόνιο που, δυστυχώς, οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Μέρα με τη μέρα η Ελλάδα βυθίζεται σε βαθύτερη ύφεση, οδεύουμε, ολοταχώς, σε μισθούς Βουλγαρίας με τιμές Γερμανίας.
Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση που θα απευθύνει τελεσίγραφα. Θα είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα. Και σας λέμε, άμεσα θα ακυρώσουμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό, όσο εφαρμόζεται, οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Τα αποσαφηνίσαμε για το μνημόνιο.
ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Θα ζητήσουμε ταυτόχρονα, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, και αυτό είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, αλίμονο, το βλέπουμε, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να γίνει από μία χώρα, η οποία βλέπει ότι το χρέος της εξοντώνει το λαό.

ΑΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Αν μας πουν όχι, θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό. Μια ανάσα δηλαδή στη χώρα για να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Θα πάμε σε Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος για ένα μεγάλο τουλάχιστον διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 
Τις τράπεζες τις έχουν διαλύσει αυτοί που εφαρμόζουν τις μνημονιακές συνταγές, μέχρι τώρα. Και οι ίδιοι ασκούν μία απίστευτη τρομοκρατία με τις καταθέσεις των τραπεζών. Αυτοί κατευθύνουν μέσω του χρηματιστικού κεφαλαίου τις αγορές να εκβιάζουν για πολιτικούς λόγους. Την ίδια ώρα (που δανείστηκαν 50 δις για να στηρίξουν τις τράπεζες) κινδυνολογούν, διότι για να κρατηθούν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, έχουν αρχίσει ένα πόλεμο μέσα από τις αγορές για να ανακόψουν την προοπτική ανόδου τις αριστεράς στην κυβέρνηση, για να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό.Λένε, δηλαδή, ότι θα έρθουν οι αριστεροί και θα σας πάρουν τις καταθέσεις, θα σας πάρουν τις περιουσίες. Αυτό που γίνεται, σήμερα, από τον ίδιο τον καπιταλισμό, το νεοφιλελευθερισμό, την τρόικα και τα μνημόνια, τα αποδίδουν στην αριστερά. Χάνει τις περιουσίες του ο κόσμος, χάνει τα σπίτια του, χάνει τις καταθέσεις του, χάνει τους μισθούς και τις συντάξεις του, μένει άνεργος, αυτά γίνονται τώρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 
Βεβαίως, θα έχουμε εθνικοποίηση των τραπεζών. Εδώ γίνεται μια ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα φτάσει, σύμφωνα, με το πρόγραμμα, μέχρι τα 50 δις, λέω χοντρικά τα νούμερα. Αυτά τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για την εθνικοποίηση των τραπεζών. 

ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Όχι, το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα το καταγγείλουμε . Αυτό το πρόγραμμα είναι στο πλαίσιο του PSI. Το χρέος έχει κουρευτεί, έχουν χαθεί τα λεφτά, έχουν μετατραπεί τα ομόλογα. Το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λοιπόν, είναι μέσα στο πακέτο αυτό. Αυτό το πρόγραμμα, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί. Απλώς, εμείς θα πούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μια σημαντική υποχρέωση και των δανειστών.

ΆΡΑ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ PSI
Το PSI έχει συντελεστεί. Δεν μπορείς να το ακυρώσεις τώρα. Η ανταλλαγή ομολόγων έχει επισυμβεί. Με την ανταλλαγή των ομολόγων, λοιπόν, ανελήφθη η υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διότι με το κούρεμα οι τράπεζες είχαν μεγάλες απώλειες και έχουν αρνητική θέση αυτή τη στιγμή. Η ανακεφαλαιοποίηση «τρέχει», λοιπόν, τώρα μέσα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος του PSI. Δεν θα τη διακόψουμε. Απλώς είπαμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή, η οποία θα γίνει με την αγορά κοινών μετοχών, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την εθνικοποίηση των τραπεζών. Αυτές οι κοινές μετοχές, ενώ λένε ότι δεν θα έχουν ψήφο, προκειμένου να διατηρήσουν οι ιδιώτες τις τράπεζες στα χέρια τους, εμείς λέμε θα έχουν ψήφο. Όπως καταλαβαίνετε, οι τράπεζες με αυτόν τον τρόπο θα περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο, θα εθνικοποιηθούν!  Εμείς θέλουμε να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο για να λειτουργήσουν με έναν διαφορετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό, παραγωγικό προσανατολισμό.
ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
Διορισμούς το πρόγραμμά μας δεν λέει. Ασφαλώς, όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες του δημοσίου προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένοι κοινωνικοί τομείς, θα γίνουν. Αλλά για να πάμε σε μια λογική αθρόων γενικών διορισμών, αυτό είναι εκτός της δικής μας αντίληψης.
Τώρα, όσον αφορά τις δημόσιες εταιρείες, εμείς λέμε ότι οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας θα περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ενέργεια και τηλεπικοινωνίες. Αυτό θα γίνει όχι με μια αυτόματη πράξη μιας ημέρας, αλλά σταδιακά με ένα χρονικό ορίζοντα μετάβασης.  Το πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα, με τι μεταβατική περίοδο, με τι χρονοδιάγραμμα, αυτά όλα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες.Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς μια τοποθέτηση, χωρίς να έχει τη δυνατότητα μέσω μιας κυβέρνησης να μελετήσει τα πράγματα. Αυτή θα είναι η δική μας στρατηγική κατεύθυνση.

ΔΗΛΑΔΗ, ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΤΕ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΘΑ ΤΙΣ ΞΑΝΑ- ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ;
Όλα αυτά θα τα ξαναδούμε πολύ συγκεκριμένα ως κυβέρνηση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας κτλ. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ συγκεκριμένα. Έτσι κι αλλιώς, σε ένα πρόγραμμα θέτεις την πολιτική κατεύθυνση, δεν μπορείς να έχεις την εξειδίκευση. Αυτή την ώρα η ενέργεια, και ιδιαίτερα η ΔΕΗ, δεν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιηθούν, η ΔΕΗ πρέπει να μείνει στο δημόσιο και να παίξει ένα καινούριο αναπτυξιακό ρόλο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να σταματήσουμε τη συνέχιση της λεηλασίας μισθών και συντάξεων που προβλέπεται από το μνημόνιο. Το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει μια νέα κατεδάφιση του κατώτατου μισθού, που, ήδη, πετσοκόφτηκε κατά 15% για όλους τους εργαζόμενους, που έπαιρναν τον κατώτατο μισθό, και 35% για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Από το 2ο μνημόνιο, προβλέπεται ότι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση με μονομερή πράξη να μειώσει, περαιτέρω, τον κατώτατο μισθό στη λογική «μισθοί Βουλγαρίας, τιμές Γερμανίας». Εμείς θα ανακόψουμε αυτόν τον κατήφορο στους μισθούς και τις συντάξεις. Σταδιακά θα αρχίσει η αποκατάστασή τους σε επίπεδα ανθρώπινα.
Όταν λέμε σταδιακά, αυτό συναρτάται με την προσπάθεια που θα γίνει για την ανόρθωση της οικονομίας, την ανασυγκρότησή της, τον παραγωγικό προσανατολισμό της και την αναπτυξιακή της διάσταση. Αυτά θα πηγαίνουν πλάι - πλάι. Σχετικά σύντομα, θα προσπαθήσουμε οι μισθοί να γίνουν ανθρώπινοι. Να μπορεί οεργαζόμενος να δουλεύει, όχι για να γίνει πλούσιος φυσικά, αλλά να ζει ανθρώπινα.

ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ;
Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Είναι, όμως, σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη των μισθών γιατί τώρα βρισκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ;
Βεβαίως, θα επανεξετάσουμε τις λογικές που έχουν επιβληθεί ειδικά χαράτσια τα οποία, πολλά από αυτά, είναι οριζόντια, επί φτωχών και πλουσίων και θα καταργήσουμε μέσα στις νέες συνθήκες και τη νέα πραγματικότητα, αυτά που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τις πιο φτωχές και υπό δοκιμασία οικογένειες στη χώρα μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;
Αυτή είναι η βασική μας θέση, να τα καταργήσουμε! Θα ξεκινήσουμε, πάντως, από εκεί που «πονάνε» περισσότερο, από αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Θα ξεκινήσουμε να καταργούμε ειδικές επιβαρύνσεις, όσον αφορά ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν.
Αυτή την ώρα, ετοιμάζουμε επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουμε ότι αυτή η επικαιροποίηση θα απαντήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ 1% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο κ. ΜΗΛΙΟΣ
Αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Είναι μία σκέψη που κατέθεσε ο Γιάννης Μηλιός. Στο πρόγραμμα των 10 αξόνων που σας ανέφερα δεν υπάρχει. Είπε μια προσωπική σκέψη. Εγώ δεν αντιπαρατίθεμαι, είμαστε κόμμα δημοκρατικό, είχε ξαναειπωθεί παλιότερα και το ανέφερε, όπως έχει κάθε δικαίωμα. Δεν είμαστε ένα κόμμα που λειτουργεί με τις λογικές του στρατώνα.
Από εκεί και πέρα, δεν περιέχεται στο πρόγραμμά μας. Στο πρόγραμμά μας είναι η ριζοσπαστική αναδιανομή του πλούτου. Και για αυτή την κατεύθυνση η φορολογία θα χρησιμοποιηθεί ως θετικό εργαλείο για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+