AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, May 23, 2012

Η Ριζοσπαστική Αριστερά ανοίγει δρόμους για επαναφορά εργασιακών κατακτήσεων

0 comments

Πηγή: iskra.gr

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ, ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ!
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΕΒ ΚΑΙ ΓΣΕΕ!

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ με την επίσκεψη του προέδρου του Α. Τσίπρα στον Υπουργό Εργασίας κ. Α. Ρουπακιώτη για την κατάργηση της άρσης της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτερου μισθού, την προστασία των συμβάσεων και των άλλων εργασικών κατακτήσεων, φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στο εργασιακό τοπίο.

Μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη ο ΣΕΒ εξαναγκαζόμενος ουσιαστικά να αποδεχθεί, έστω και με σκληρές προυποθέσεις, ως κατ' αρχήν βάσιμο το αίτημα για την επαναφορά του κατώτερου μισθού αλλά και του χρόνου της μετενέργειας στους έξι μήνες.

Ο ΣΕΒ με την παρέμβασή του αυτή επιχειρεί όχι μόνο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να «αδειάσει» τον Ευ. Βενιζέλο που σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι ανατροπές στον κατώτερο μισθό, το ζήτημα της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων ήταν απαίτηση των εργοδοτών και έγινε σε συνεννόηση του ΣΕΒ με την τρόικα.


Βεβαίως,  πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ΣΕΒ, ενώ υποχρεώνεται κάτω από την πίεση των εξελίξεων να αποδεχθεί κατ’ αρχήν την επαναφορά του κατώτερου μισθού και την επαναφορά της μετενέργειας, επιχειρεί να θέσει τέτοιες προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους, που αν αυτές υλοποιηθούν το κέρδος για τις επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ουσιαστικά ο ΣΕΒ, από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ζητά να προηγηθεί μιας απόφασης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και της μετενέργειας, συμφωνία των συνδικάτων στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των μισθών των κλαδικών συμβάσεων. Μια τέτοια κατεύθυνση, βεβαίως, πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποκρουστεί αφού οδηγεί σε νέα κατρακύλα τους μέσους μισθούς και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τον απαράδεκτο ρόλο της, αφού με ανακοίνωσή της, αντί να ζητήσει την άμεση επαναφορά όλων των εργατικών κατακτήσεων, που κατάργησε η μνημονιακή λαίλαπα, πετάει στην ουσία την «μπάλα στην εξέδρα» με «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

Πάντως οι σημερινές εξελίξεις, που ακολούθησαν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να δείξουν ότι το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσε το μνημόνιο τρίζει συθέμελα και μπορεί να εκπέσει οριστικά αν ολοκληρωθεί η νίκη των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων με τους αγώνες των εργαζομένων και την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου.Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια αναλυτικό ρεπορτάζ με τις επαφές και τις δηλώσεις επί του θέματος.ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπηρεσιακό υπουργό εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προχώρησε σε δηλώσεις που έχουν ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας τον κ. Ρουπακιώτη για τα τρέχοντα και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο σε σχέση με τις δυνατότητες καταβολής των συντάξεων, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα καθημερινά μεγάλα προβλήματα. Μου διεμήνυσε ότι καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι τις εκλογές να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Του επεσήμανα ότι, όπως δήλωσα και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, θέση μας είναι ότι η υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της ως υπηρεσιακή, την εφαρμογή μέτρων που μειώνουν συντάξεις και μισθούς, μέτρων που διαλύουν το δικαιακό μας νομικό πλέγμα. Σε ότι αφορά ειδικότερα τη μετενέργεια να παγώσει η άρση της μετενέργειας.

Βεβαίως, ο υπηρεσιακός υπουργός με ενημέρωσε ότι έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία συνεννόησης με τους κοινωνικούς φορείς σ΄ αυτή την κατεύθυνση την οποία και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και υποστηρίζουμε.

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι το πρώτο μνημόνιο έγινε για να εξυπηρετηθούν οι δανειστές μας, το δεύτερο μνημόνιο έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά, επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα στη χώρα.

Μετά και τις επαφές μου στο εξωτερικό διαμορφώνω μια πλήρη άποψη για τις ολιγωρίες, τις αδυναμίες και τα συμφέροντα που επιχείρησαν να διαμορφώσουν το πλέγμα των νόμων του μνημονίου, ένα πλέγμα που είναι καταλυτικό για την κοινωνία, και έχει σαν στόχο να προασπίσει συμφέροντα λίγων που επιχειρούν πάνω στα κοινωνικά ερείπια και στην δυστυχία του ελληνικού λαού να κερδοσκοπήσουν.

Μετά κι απ΄ αυτές τις επαφές είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτά τα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα δεν μπορούν να έχουν κανένα μέλλον και καμία προοπτική. Ο ελληνικός λαός τα καταδίκασε στις 6 του Μάη, θα τα καταδικάσει οριστικά στις 17 Ιουνίου.

Επαναλαμβάνω ότι πρόθεσή μας είναι να καταργήσουμε όλους τους νόμους του μνημονίου που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όλους τους νόμους εκείνους που φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό, που κόβουν μισθούς και συντάξεις και αυτή την υπόσχεσή μας θα την κάνουμε πράξη.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ήταν ο διαπραγματευτής του δεύτερου μνημονίου, κι απ΄ ότι έμαθα με περισσή αλαζονεία λέει ότι, παρά το 13% που έχει, μιλάει εξ ονόματος όλου του ελληνικού λαού, θα ήθελα να τον καλέσω εξ ονόματος όλου του ελληνικού λαού, να κατονομάσει ποια ήταν αυτά τα επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα που επέβαλαν στην τρόικα αυτούς τους νόμους που σήμερα μειώνουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα από 25 έως 50%. Να τα κατονομάσει να τα μάθουμε κι εμείς. Μήπως είναι αυτοί που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να βυσσοδομούν με λύσσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε το μνημόνιο και τους αντικοινωνικούς, αντεργατικούς αυτούς νόμους;

Σε κάθε περίπτωση είμαστε βέβαιοι ότι ανοίγει ένας δρόμος, ανοίγουν δυνατότητες. Θα έχουμε απέναντί μας αντιπάλους που θα μας χτυπούν με λύσσα, ανοίγει ένας δρόμος, όμως, όχι επειδή εμείς είμαστε οι σωτήρες, αλλά επειδή ο ελληνικός λαός παίρνει τις τύχες στα χέρια του.

- Τι απαντάτε σε όσους εντός και εκτός σας κατηγορούν για λαϊκισμό, κυρίως ο γερμανικός Τύπος και εντός βεβαίως υπάρχουν αντίπαλα κόμματα που σας κατηγορούν…

Θα ήθελα να συγκρίνετε τον ευρωπαϊκό Τύπο με τον ελληνικό Τύπο για να δείτε τι σημαίνει λαϊκισμός…»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕΒ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Πρόταση κάνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών στην ΓΣΕΕ και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για τις εργασιακές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στα προεδρεία της ΓΣΕΕ της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ τους καλεί να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις όπως:

Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.
Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (μετενέργεια) από τους τρεις στους έξι μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
Βέβαια, ο ΣΕΒ καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν πρώτα:

Προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος. 
Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνώμενη κρίση με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20%-100% πάνω από την εθνική Γενική Συλλογική Συμβαση Εργασίας του 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδοματα και παροχές.
Τετάρτη 23 Μαΐου 2012.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+