AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, April 21, 2012

Εκλογική Διακύρηξη ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

0 comments


ΣΥΡΙΖΑ
Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

                   ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
   αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς

Στις επερχόμενες εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της χώρας.
ΤΩΡΑ είναι η ώρα, να βρουν δικαίωση οι αγώνες του λαού μας, να τιμωρηθεί και να ηττηθεί ο δικομματισμός, να καταδικαστούν τα μνημόνια και η τρόικα.
Μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με πυρήνα την ριζοσπαστική Αριστερά, μπορεί να ανατρέψει το σάπιο δικομματικό πολιτικό σύστημα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης, με πρωταγωνιστή το λαό.
        
Νέος συνασπισμός εξουσίας
Γι’ αυτό ενωθήκαμε όσοι συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ/Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν γνήσια την πολιτική των συνεταίρων του δικομματισμού και των δορυφόρων τους σε μια κοινή προσπάθεια προεκλογικά και μετεκλογικά.


Δεν δημιουργούμε αυταπάτες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αλλά μπορεί να αντιστραφεί.

Δεσμευόμαστε –με την καθημερινή συμπαράσταση και κινητοποίηση του λαού- να ακυρώσουμε τα μνημόνια, τις δανειακές Συμβάσεις, το καθεστώς επιτροπείας από ΕΕ-ΔΝΤ και να ανακόψουμε την καταστροφική πορεία που εξοντώνει την κοινωνία και λεηλατεί τη χώρα.
Δεσμευόμαστε να ξεκινήσει μια νέα επίπονη αλλά αναγκαία πορεία ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.
Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε κατά προτεραιότητα μέτρα που ανακουφίζουν τα ευάλωτα στρώματα, που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και επιτρέπουν στο λαό μας να βγει όρθιος από την κρίση καθώς και μέτρα γενναίας αναδιανομής εισοδημάτων, πλούτου και εν γένει πόρων που θα στηρίξουν ένα εναλλακτικό οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο.
Δεσμευόμαστε να σταματήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και να αποκτήσουν φωνή όσοι σήμερα δεν έχουν.


         Μνημόνια: το κοινό πρόγραμμα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ
Οι συνέταιροι του δικομματισμού καθώς και τα σχήματα-δορυφόροι τους, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική. Η ύπαρξή τους συνδέεται με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους τραπεζίτες και τους μεγαλοβιομήχανους. Αν συνεχιστεί η κυριαρχία τους, η Ελλάδα θα γίνει μια τριτοκοσμική χώρα στην Ευρώπη με μισθούς και συντάξεις πείνας, με μεγάλη φτώχεια, με κακή εκπαίδευση για τους πολλούς και ακριβά σχολεία για λίγους, με υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πολυτελείς ιδιωτικές κλινικές για λίγους. Μια χώρα εχθρική στη νέα γενιά, με κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό και απαξιωμένο εργατικό δυναμικό,, με το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία στη διάθεση κάθε αετονύχη επενδυτή.

            
Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίσουν. Μνημόνιο, λένε, ή έξοδος από το Ευρώ.
Λένε ψέματα. Η ίδια η Μέρκελ ομολογεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για την ευρωζώνη.
Δεν εκβιαζόμαστε από το πλαστό δίλημμα ευρώ ή καταστροφή, ούτε δεχόμαστε θυσίες στο όνομα νεοφιλελεύθερων επιλογών.
Για την αριστερά προέχουν οι ανάγκες της κοινωνίας κι όχι τα συμφέροντα των τραπεζών και των ισχυρών κρατών της ευρωζώνης.
Μνημόνιο, λένε, ή χάος. Λένε ψέματα. Μνημόνιο σημαίνει ύφεση, φτώχεια, ανεργία για το λαό, παραγωγική παρακμή για τη χώρα και δισεκατομμύρια για δανειστές και τράπεζες.
Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της τρόικας, της Συμμαχίας Συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων Σοσιαλδημοκρατών που κυβερνά την Ευρώπη και τη χώρα μας. Για να αυξηθούν τα κέρδη με την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το δημόσιο χρέος παραμένει μηχανή κερδοσκοπίας για τις τράπεζες και τους διεθνείς τοκογλύφους και μοχλός πίεσης και εκβιασμών.
Για να επιβάλουν αυτή την πολιτική, μας βάζουν υπό κηδεμονία και επιτήρηση, καταργούν το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ασκούν βία εναντίον ανθρώπων που διαμαρτύρονται. Οι δημοκρατικοί θεσμοί μετατρέπονται σε φάρσα και κυριαρχεί το δόγμα της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.
Δεν είμαστε μόνοι μας
Μας λένε ότι θα απομονωθούμε. Λένε ψέματα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αντίσταση για να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη δομή, λειτουργία και πολιτική της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η δική μας επιτυχία στην Ελλάδα, λοιπόν, δεν σημαίνει απομόνωση, αλλά θα δώσει κουράγιο και δύναμη στους άλλους λαούς, ιδίως του ευρωπαϊκού νότου. Μπορεί να γίνει αφετηρία για μια άλλη Ευρώπη.

     Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
     10 στόχοι διεκδίκησης και δέσμευσης

1.Ασπίδα προστασίας για να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση
 • Να μην υπάρχει πολίτης χωρίς ελάχιστο εισόδημα, ή επίδομα ανεργίας, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, στέγη, πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
 • Προστασία και μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
 • Έλεγχο και μείωση των τιμών, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και κατάργησή του στα είδη βασικής ανάγκης.
2.Να απαλλαγούμε από τον βραχνά του χρέους.

Το χρέος είναι ταξικό και απάνθρωπο. Είναι οι φόροι που δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι, η λεηλασία των δημόσιων ταμείων, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί. Εκφράζει τις ανισότιμες διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Απαιτείται άμεσα:

 • Αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους.
 • Διαπραγμάτευση για την διαγραφή του χρέους με προστασία ασφαλιστικών ταμείων και μικροαποταμιευτών αξιοποιώντας κάθε μέσο όπως είναι ο λογιστικός έλεγχος και η διακοπή πληρωμών.
 • Ρύθμιση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης.
 • Ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών.
 • Ριζική αλλαγή του ρόλου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.
 • Απαγόρευση των κερδοσκοπικών τραπεζικών προϊόντων.
 • Πανευρωπαϊκή φορολόγηση του πλούτου, των χρηματοοικονομικών πράξεων και των κερδών.
3.Αναδιανομή,φορολογία του πλούτου, κατάργηση περιττών δαπανών.
 • Δημιουργία περιουσιολόγιου, ενίσχυση και ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
  • Επαρκής φορολόγηση των περιουσιών άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και των μεγάλων εισοδημάτων.
  • Προοδευτική αύξηση στο 45% του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των ΑΕ.
  • Φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών και ειδική φορολογία της πολυτελούς κατανάλωσης.
  • Κατάργηση της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών και της Εκκλησίας
  • Άρση του τραπεζικού και εμπορικού απορρήτου, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και η εισφοροδιαφυγής.
  • Απαγόρευση κάθε συναλλαγής μέσω εταιριών off shore.
Να βρεθούν νέοι πόροι με την αποτελεσματική αξιοποίηση κάθε κοινοτικού ευρώ, με διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων και αποζημιώσεων, με μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
4.Παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση
 • Εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών και αναμόρφωσή τους σε δημόσιο τραπεζικό σύστημα με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Να σταματήσει το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
 • Ανάκτηση όσων στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Λειτουργία με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και δημοκρατικό σχεδιασμό. Προάσπιση των δημόσιων αγαθών.
 • Προστασία και ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του κοινωνικού τομέα, των συνεταιρισμών.
 • Οικολογικός μετασχηματισμός του μοντέλου ανάπτυξης, της παραγωγής στην ενέργεια, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα με κριτήρια την διατροφική επάρκεια και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
 • Ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της παραγωγικής εξειδίκευσης.

5.Σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και ασφάλεια
Η απαξίωση της εργασίας και οι εξευτελιστικοί μισθοί ούτε επενδύσεις φέρνουν, ούτε ανάπτυξη ούτε απασχόληση.
Εμείς προωθούμε:
 • Καλά αμειβόμενη, ρυθμισμένη και ασφαλή εργασία.
 • Αποκατάσταση άμεσα του κατώτερου μισθού και των πραγματικών μισθών μέσα στην επόμενη τετραετία
 • Άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.
 • Ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την προστασία της εργασίας. Απόκρουση απολύσεων και της εργασιακής απορύθμιση.
6.Δημοκρατία παντούΔημοκρατικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες
Η δημοκρατία έχει νοθευτεί. Η Ελλάδα μεταβάλλεται σε αυταρχικό -αστυνομικό κράτος

Απαιτείται:
 • Εγκαθίδρυση λαϊκής κυριαρχίας και αναβάθμιση του κοινοβουλίου. Καθιέρωση απλής αναλογικής. Διάκριση των εξουσιών. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των οικονομικών προνομίων των βουλευτών.
 • Πραγματική αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση με ενισχυμένο ρόλο και επαρκείς πόρους.
 • Εισαγωγή μορφών άμεσης δημοκρατίας και θεσμών αυτοδιαχείρισης, εργατικού και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Μέτρα κατά της διαφθοράς και διαπλοκής.
 • Κατοχύρωση των δημοκρατικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και των νέων στην οικογένεια, στην οικονομία και στη διοίκηση
 • Επίσπευση διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Κοινωνική ένταξη των μεταναστών και διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων.
 • Δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με συμμετοχή των εργαζομένων.
 • Αποστρατιωτικοποίηση και δημοκρατική αναμόρφωση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Διάλυση των ειδικών δυνάμεων καταστολής.
7.Ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, η κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών και η μείωση της χρηματοδότησης όσων απέμειναν κάνουν την Ελλάδα χώρα της απόλυτης κοινωνικής αδικίας.
   Χρειάζεται:
 • Ένα άμεσο πρόγραμμα για την αποκατάσταση των συντάξεων με τριμερή χρηματοδότηση και σταδιακή επιστροφή των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
 • Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας ώστε σταδιακά να φτάσουν στο 80% του μισθού. Κανείς άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
 • Ενιαίο σύστημα ουσιαστικής κοινωνικής προστασίας όλων των ευάλωτων κατηγοριών.
8.Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων

Η υγεία εξασφαλίζεται δωρεάν με επαρκείς πόρους από ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αναγκαία άμεσα μέτρα είναι:
 • Στήριξη και αναβάθμιση νοσοκομείων,, δομών του ΙΚΑ και υποδομών υγείας και ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 • Αποτροπή των απολύσεων και κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και εξοπλισμό
 • ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας όσων κατοικούν στην Ελλάδα.
 • Κατάργηση συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.
9.Προστασία της Παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού και του αθλητισμού από την πολιτική των Μνημονίων.
Ειδικά για την παιδεία απαιτείται:
 • Ενίσχυση της καθολικής, δημόσιας και δωρεάν παιδείας με κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομές σε όλες τις βαθμίδες. Υποχρεωτική 14χρονη ενιαία εκπαίδευση.
 • Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου και ενίσχυση της αυτοτέλειας και του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αποκλειστικά δημόσια ιδρύματα.
10.Ανεξάρτητη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική
Η πολιτική της προσαρμογής στις επιθυμίες των ΗΠΑ και των ισχυρών κρατών της Ε.Ε. δημιουργεί κινδύνους για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας.
Χρειάζεται:
 • πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.
 • Εφαρμογή της αρχής: κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα.
 • Απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και κατάργηση των ξένων βάσεων.
 • Διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
 • Στήριξη της προσπάθειας του κυπριακού λαού για την επανένωση του νησιού.
Να αντιμετωπιστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διαφορές για το όνομα της ΠΓΔΜ και να καθοριστούν οι ΑΟΖ, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και με βάση την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Αυτό το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα έχει αποτύχει και πρέπει να ανατραπεί!
Η οικονομική κρίση που συγκλονίζει τον παγκόσμιο καπιταλισμό διέλυσε ψευδαισθήσεις.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ότι η καπιταλιστική κερδοσκοπία είναι απάνθρωπος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας. Ότι η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών ωφελεί μόνο τους τραπεζίτες και βλάπτει τους πολλούς. Μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοτραπεζίτες εισπράττουν τα δισεκατομμύρια που λείπουν από την Υγεία, την Παιδεία και τις συντάξεις.
Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται τολμηρά μέτρα που θα εμποδίσουν τους υπαίτιους της κρίσης να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Εμείς επιδιώκουμε το νέο πρότυπο παραγωγής και διανομής του πλούτου να είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία να γίνει δημόσια και η οικονομία να διευθύνεται δημοκρατικά με κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια. Ο σοσιαλισμός με ελευθερία, πλήρη άνθηση της δημοκρατίας όπου όλοι οι πολίτες συμμετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είναι ο στρατηγικός μας στόχος.


ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Μπορούμε να νικήσουμε. Με την ενότητα και τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά. Με την συμμαχία του λαού, την έμπνευση, τη δημιουργική προσπάθεια και με τους αγώνες των εργαζομένων, που θα εξουσιάζουν και θα διαμορφώνουν τη ζωή και το μέλλον τους.
Τώρα, ψηφίζει ο λαός! Τώρα παίρνει την εξουσία ο λαός!

Σε αυτές τις εκλογές μπορεί και πρέπει με την ψήφο του να κλείσει μια θλιβερή παρένθεση, να δώσει τέλος στο καθεστώς των μνημονίων και της τρόικας και να ανοίξει μια νέα σελίδα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η λύση είναι αριστερά!

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+