AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, April 22, 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!

0 comments

Πηγή: iskra.gr
ΑΜΕΣΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΑΙΚΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !
Σε εργασιακό Μεσαίωνα οδηγούνται οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά την απόφαση που πάρθηκε χθες (19/4) από το δικαστήριο της Ευελπίδων να μην κάνει δεκτό το αίτημα τους για ενεργοποίηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει, εναντίον της απόφασης της διοίκησης για εκ περιτροπής εργασία,μια ημέρα την εβδομάδα. Με αυτή την απόφαση όλοι οι εργαζόμενοι, 1.000 περίπου, οδηγούνται στην απόγνωση και την εξαθλίωση αφού θα κάνουν τέσσερα μεροκάματα το μήνα και θα πληρώνονται κατά μέσο όρο 250 ευρώ.

Η απόφαση στηρίχθηκε στους ισχυρισμούς της διοίκησης πως αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, γιατί δεν έχει αποζημιωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για την επισκευή των υποβρυχίων. Με αυτό τον τρόπο δηλώνει οικονομική αδυναμία λειτουργίας, και οι τρόποι επίλυσης του προβλήματος είναι είτε το οριστικό κλείσιμο είτε η εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων. Ειδάλλως, αν δεν ανακουφιστεί οικονομικά, θα οδηγηθεί στην πτώχευση.

Η περίπτωση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκληματικών πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε βάρος του ελληνικού πλούτου. Ουσιαστικά, παραδόθηκεσε ιδιωτικά χέρια, με την εκποίηση του 75% των μετοχών στη γερμανική εταιρία HDW/Ferrosstar, και από ‘κει βρέθηκε σε μια νύχτα, στην Abu Dhabi Mar (ADM). Με την υπογραφή του κ. Βενιζέλουυπογράφεται συμφωνία με τους επαχθέστερους όρους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η κατάσταση στο Ναυπηγείο είναι τραγική, τονίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς οι επιχειρηματικές μονάδες επισκευών και κατασκευών εμπορικών πλοίων παραμένουν κλειστές, ενώ μοναδικός πελάτης του Ναυπηγείου παραμένει το Ελληνικό ΔημόσιοΟι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην περάσουν οι όροι εργασίας που τους μετατρέπουν σε δούλους. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες των εργαζομένων.
Οι κινήσεις των δύο μονοπωλιακών κολοσσών (Thussen-Krupp και Abu-Dhabi Mar) που έχουν στα χέρια τους τη διοίκηση των Ναυπηγείων αποδεικνύουν ότι, ακόμα και οι στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες της χώρας δεν αποτελούν παρά μια ακόμα πηγή ξέφρενης κερδοφορίας και μάλιστα, αποκλειστικά από τις δημόσιες παραγγελίες.
Η διοίκηση πλέον απειλεί ανοιχτά με λουκέτο αν δεν ικανοποιηθούν οι προκλητικές αξιώσεις της. Ο κίνδυνος είναι διπλός. Όχι μόνο θα απαξιωθεί και θα καταστραφεί ένα άκρως σημαντικό κεφάλαιο υποδομών της χώρας, αλλά θα χαθεί και η σπάνια τεχνογνωσία που κατέχουν οι εργαζόμενοι σε αυτό.
Μπροστά σε αυτή την απαξίωση και την καταστροφή σπάνιων και στρατηγικής σημασίας υποδομών και πόρων όπως είναι τα Ναυπηγεία, προβάλει ως αδήριτη ανάγκηη άμεση εθνικοποίησή τους καιη υπαγωγή τους υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν από το τέλμα που έχουν περιέλθει λόγω των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου και να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στα πλαίσια μιας νέας ναυπηγικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή, δε θα έχει ως γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων αλλά αντίθετα τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει δήλωση του Παν. Λαφαζάνη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της απερχόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΟΣΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΤΡΙΑΙΝΑ» ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
''Η απόλυτα ψευδέστατη και πέρα για πέρα συκοφαντική αναφορά στο πρόσωπό μου όσων υπογράφουν την ανακοίνωση του Σωματείου «Η Τρίαινα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι τον πανικό τους και το αδιέξοδο μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας η οποία διαχρονικά και ουσιαστικά επικρότησε ή ευθυγραμμίστηκε και συναίνεσε, αντί να αντισταθεί και να αντιπαλέψει, με όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές αποφάσεις και βρώμικες αδιαφανείς συμβάσεις ξεπουλήματος, παράδοσης, τεμαχισμού και απαξίωσης του μεγαλύτερου Ναυπηγείου της Ανατολικής Μεσογείου.
 Όλοι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, πέρα από ιδεολογικο-πολιτικές διαφορές, γνωρίζουν πολύ καλά τη διαχρονική προσπάθεια τόσο τη δική μου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και έξω από την Βουλή, για να αποτραπεί το ξεπούλημα και η εκχώρηση του Ναυπηγείου, για την ανασυγκρότησή του υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, για την προάσπιση της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι ανυπεράσπιστοι έχουν παραδοθεί στην κυβερνητική και εργοδοτική αυθαιρεσία και απειλούνται σήμερα με πείνα και εξανδραποδισμό.
 Με συκοφαντίες και ψεύδη κατά των βουλευτών και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε να αποσείσει τις ευθύνες του για τον καταστροφικό του ρόλο. Αντίθετα, εκτίθεται ακόμα περισσότερο στα μάτια των εργαζομένων, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά ότι στο σημερινό χάλι τους έφεραν αποκλειστικά οι κατάπτυστες κυβερνητικές επιλογές και ο κυβερνητικά υποταγμένος συνδικαλισμός.
 Τόσο προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε ακούραστα τον αγώνα για να μην περάσουν οι άθλιες αντεργατικές ρυθμίσεις της εργοδοσίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που βασίζονται στα αντισυνταγματικά νομοθετικά τερατουργήματα του συνεταιρισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τον οποίο συγκαλύπτει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός.
 Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την άμεση εργασιακή απασχόληση όλων των εκτοπισμένων εργαζομένων στο τροχαίο υλικό και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.
 Θα εντείνουμε τον αγώνα για να ανασυγκροτηθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με πλήρη απασχόληση όλων των εργαζομένων και απόλυτη προστασία όλων των δικαιωμάτων τους, στο πλαίσιο μιας νέας και συνολικής εθνικής παραγωγικής πολιτικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να περάσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπό πλήρη, 100%, δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο. Για να διαμορφωθεί ένας ισχυρός ενιαίος δημόσιος ναυπηγικός φορέας.
Αυτή την ώρα, η ήττα των μνημονιακών συνεταίρων και του κυβερνητικού συνδικαλισμού συνιστά προϋπόθεση για να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος δρόμος διάσωσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προστασίας της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων''.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Η Κομισιόν επιμένει στον οικονομικό στραγγαλισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων τους
Νίκος Χουντής: «Η ιστορία του Σκαραμαγκά μικρογραφία του πολιτικού συστήματος, η πρώτη φάση κλείνει με Τσοχατζόπουλο στον Κορυδαλλό...»
Απάντηση Αλμούνια σε Νίκο Χουντή
Η Κομισιόν αρνείται να άρει την απαγόρευση που έχει επιβάλει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να ναυπηγούν μόνο πλοία του πολεμικού ναυτικού και δηλώνει υποκριτικά, αναρμοδιότητα και άγνοια για τους όρους της σύμβασης σχετικά με την κατασκευή των 2 υποβρυχίων TYPE 214.
Αυτό προκύπτει από χθεσινή απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή που έθετε τόσο το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης ανάληψης εμπορικών συμβάσεων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία όσο και το ζήτημα των όρων της τελευταίας σύμβασης για την κατασκευή των 2 υποβρυχίων TYPE 214.
Πιο συγκεκριμένα με την ερώτηση του ο Νίκος Χουντής αφού αναφερόταν στην απαίτηση της νέας ιδιοκτησίας των ελληνικών ναυπηγείων για επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκ ευρώ για τηνναυπήγηση των 2 υποβρυχίων καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι «στη σύμβαση του έργου δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια ο τρόπος πληρωμής, σε συνάρτηση με την πρόοδο του έργου», ζητούσε να πληροφορηθεί τους όρους της σύμβασης και κατέληγε καλώντας την Κομισιόν, με δεδομένη την τραγική κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα, να επανεξετάσει την απόφασή της και να άρει τον περιορισμό λειτουργίας των Ναυπηγείων μόνο με στρατιωτικές παραγγελίες.
Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τον ανταγωνισμό κ. Αλμούνια είναι άκρως αποκαλυπτικήτόσο για τις προθέσεις της Κομισιόν, όσο και για την «λεόντειο συμφωνία» σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων που υπέγραψε το 2010 ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Άμυνας και με τοπρόσχημα της σωτηρίας των θέσεων εργασίας.
Απαντώντας στις καταγγελίες Χουντή για αδιαφάνεια στη σύμβαση και για συνεχείς εκβιασμούς της γερμανό- λιβανέζικης ιδιοκτησίας των ναυπηγείων, ο κ. Αλμούνια δηλώνει υποκριτικά,αναρμοδιότητα και άγνοια για τη σύμβαση του έργου κατασκευής των 2 υποβρυχίων λέγοντας ότι «η απόφαση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες. Η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες».
Τέλος για το θέμα της απαγόρευσης ναυπήγησης πλοίων του εμπορικού ναυτικού και άλλων μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων από το Ναυπηγείο αναφέρει ότι: «η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα και τα ελληνικά ναυπηγεία δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες του ναυπηγείου σε στρατιωτικές παραγγελίες. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η Ελλάδα επανειλημμένως παρείχε παράνομη και ασύμβατη ενίσχυση στα ΕΝΑΕ και τους παρείχε αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Το 2008, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει αυτή την ενίσχυση (πάνω από 230 εκ ευρώ συν τους τόκους). Μετά από αίτημα της Ελλάδας, και λαμβάνοντας υπόψη λόγους εθνικής ασφαλείας, η Επιτροπή δέχτηκε το 2010, μια περιορισμένη ανάκτηση, με αντάλλαγμα έναν αριθμό δεσμεύσεων για τη μείωση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην μη στρατιωτική αγορά (ιδίως στον περιορισμό του ναυπηγείου σε στρατιωτικές δραστηριότητες για 15 χρόνια). Μέχρι τώρα δεν πραγματοποιήθηκε ανάκτηση (έστω περιορισμένη). Με αυτές τις συνθήκες και απουσία πλήρους ανάκτησης η άρση του περιορισμού των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων δεν δικαιολογείται».
Με αφορμή τα παραπάνω ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Η ιστορία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είναι μικρογραφία της ιστορίας του πολιτικού μας συστήματος. Η πρώτη φάση αυτής της ιστορίας κλείνει με την εικόνα του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλου στον Κορυδαλλό για «υποβρύχιες» μίζες από την γερμανική Ferrostaal. Η νεότερη ιστορία ανοίγει με τον πρώην υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο ο οποίος, το 2010 υπογράφει νέες επαχθέστερες και απολύτως αδιαφανείς συμφωνίες σε βάρος το ελληνικού δημοσίου, δήθεν στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της εθνικής ασφάλειας. Ο οικονομικός μαρασμός και η περιθωριοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών που μας έχουν οδηγήσει και ως κράτος στην υποτέλεια και ως κοινωνία στον Μεσαίωνα. » 

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+