AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, February 17, 2012

Παιχνίδια χρεοκοπίας πάνω από το Eurogroup της Δευτέρας

0 comments
Πηγή tvxs.gr

"Διφορούμενα μηνύματα εκπέμπονται εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Μόντι, Μέρκελ και Παπαδήμος, είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη, μετά την οποία έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα ότι θα υπάρξει συμφωνία στην επερχόμενη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτά παραμένουν πάντως τα ζητήματα του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και η στενότερη εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel, η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για μια αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup και μαζί για μια χρεοκοπία της υπερχρεωμένης Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται μια αρνητική στάση της γερμανικής Βουλής απέναντι το νέο δανειακό πακέτο, ενώ Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, προειδοποιεί εκ νέου ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα."Σε ανακοίνωση  του ιταλικού πρωθυπουργικού γραφείου, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Μόντι, Μέρκελ και Παπαδήμου, αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα. Επισημαίνεται ότι αν δοθεί το πράσινο φως στο Eurogroup της Δευτέρας, θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, «ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη διάρκειας περίπου 50 λεπτών με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν πως η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και πως μετά από αυτήν ενισχύεται η αισιοδοξία για θετικές αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας σχετικά με την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος. Έγινε, εξάλλου, γνωστό ότι αύριο, Σάββατο, αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Δευτέρα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το Βερολίνο παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και εργάζεται μόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάλογη δήλωση έκανε νωρίτερα, στη Deutsche Welle στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησίες» τα περί δανείου γέφυρας προς την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια σχέδια, τόνισε, για να προσθέσει ότι έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές ανοησίες το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από την προηγούμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, εφόσον βεβαίως διευθετηθούν προηγουμένως ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, καθώς πολλές πληροφορίες κατέφθασαν λίγο πριν ξεκινήσει η χθεσινή τηλεδιάσκεψη και γι' αυτό θα πρέπει τώρα να εξεταστούν και να αξιολογηθούν.

Ανοιχτά ζητήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παραμένουν ο ειδικός λογαριασμός για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και η στενότερη εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής καθώς και την αξιολόγηση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους δήλωσε πως «η απόφαση για εκλογές, πότε, πού και πώς θα διεξαχθούν, είναι απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού κοινοβουλίου», απορρίπτοντας τις υποθέσεις περί παρέμβασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ο κ. Κότχαους ωστόσο διευκρίνισε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ακυρώνει τη δήλωσή του, σχετικά με το παράδειγμα της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα και για την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου οι πολιτικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας.

Der Spiegel: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την χρεοκοπία της Ελλάδας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για μια αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup και μαζί για μια χρεοκοπία της υπερχρεωμένης Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η τρόικα επικρίνει την ελλιπή πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους. Όλο και περισσότεροι εταίροι της Ευρωζώνης αμφιβάλλουν για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου. Όπως δήλωσε όμως άνθρωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που ξέρει εκ των έσω τα πράγματα, είναι δυνατόν ακόμα και αυτή τη Δευτέρα να τεθούν οι βάσεις για μια χρεοκοπία της Ελλάδας με συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη, σημειώνει το Spiegel, επισημαίνοντας επιπλέον ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και για το PSI, κυρίως από πλευράς της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, αναφερόμενη στις χώρες με κορυφαία αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, δηλώνει πως «ο σκεπτικισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των χωρών που το αξιόχρεό τους έχει αξιολογηθεί με ΑΑΑ για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει».

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ είχε πει στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι «μιλώντας ειλικρινά, εξετάζουμε το σχεδιασμό [μέτρων] έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που κάτι απροσδόκητα πάει στραβά. Είναι η συνετή πολιτική του κάθε υπουργού Οικονομικών να σκέφτεται σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί εκτός από την επιθυμητή πορεία». «Με την παρότρυνση ορισμένων χωρών, η σύνοδος της Ευρωομάδας αναβλήθηκε επειδή σκεφτήκαμε ότι θα κατέληγε σε αποτυχία", σημείωσε ο Ντε Γέγκερ. «Σε διαφορετική περίπτωση εγώ, ο Γερμανός και ο Φιλανδός ομόλογός μου δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και θα είχαμε μόνο τη δυνατότητα να πούμε όχι».

Φιγιόν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια ελληνική χρεοκοπία, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επώδυνο για τη Γηραιά Ήπειρο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αυτό θα ήταν δραματικό για τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και για τους Ευρωπαίους» δήλωσε ο Φιγιόν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ζεεχόφερ: Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει αν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη

Την ίδια ώρα πάντως, ο Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας CSU, εταίρου του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει η ίδια να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «εάν δεν είναι διατεθειμένη ή σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Ζεεχόφερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ένα «όχι» των βουλευτών του κόμματός του κατά την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Κάτω Βουλή, για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου.

Υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα το 48% των Γερμανών

Εν τω μεταξύ, υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση στη Γερμανία.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Infratest-Dimap» για τον τηλεοπτικό σταθμό ARD και παρουσιάστηκε σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίστοιχη έρευνα πριν από δύο εβδομάδες το «ναι» είχε συγκεντρώσει 50% και το «όχι» 40%.

Στην πρόθεση ψήφου προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% (καμία μεταβολή), ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 29% (καμία μεταβολή), οι Πράσινοι με 16% (+1%), η Αριστερά με 7% (καμία μεταβολή), οι Φιλελεύθεροι με 3% (καμία μεταβολή) και το Κόμμα των Πειρατών με 6% (καμία μεταβολή).

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+