AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, December 3, 2015

Επάνοδος του Grexit μέσω... Σέγκεν!

0 comments


ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ FRONTEX Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κορυφώνεται το ψυχόδραμα γύρω από την απειλή των κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε. να εκδιώξουντην Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν, που θεσπίζει την ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό της Ένωσης. Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλοςεπιβεβαίωσε έμμεσα ότι το σενάριο αυτό, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με ρεπορτάζ των Financial Times, είναι υπαρκτό, συνιστώντας στη... χώρα του να πάρει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών μέχρι την 17η Δεκεμβρίου, ημερομηνία της επόμενης συνόδου της Ε.Ε., αν δεν θέλει να δρομολογηθούν παρόμοια σχέδια.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ προσβλητικών και εκβιαστικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων από τον φιλογερμανικό πυρήνα της Ε.Ε. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν, αφού αποδεικνύεται ανίκανη να φυλάξει τα σύνορά της. Ο Βέλγος, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, παρομοίασε τα ελληνικά σύνορα με (τρύπιο) “ελβετικό τυρί”. Ο Φινλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινενκαι ο Ολλανδός επίτροπος Φρανς Τίμερμανς αξίωσαν, εν είδει τελεσίγραφου, να ανατεθεί στηFrontex η φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ και να αποσταλούν ευρωπαϊκές, συνοριακές δυνάμεις ταχείας επέμβασης (RABIT) στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής προεδρίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διετούς αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, αν δεν ανταποκριθεί άμεσα στις ευρωπαϊκές “υποχρεώσεις” της.

Λόγος γίνεται για τις δεσμεύσεις που ήδη έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σε προηγούμενες συνόδους της Ε.Ε. για τη δημιουργία πέντε “hotspots” καταγραφής των προσφύγων (έχει δημιουργηθεί ένα, στη Λέσβο), για τη δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και για τηνανάσχεση της μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της Ένωσης. Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι “εταίροι” ζητούν από την Ελλάδα μια επιθετική πολιτική παρεμπόδισης των προσφύγων και των μεταναστών να φτάνουν στη χώρα μας. Κάτι που σημαίνει ουσιαστικά- αν και δεν το λένε, βέβαια, ανοιχτά - να... πνίγει τους “ανεπιθύμητους” που προσπαθούν να περάσουν το Αιγαίο πάνω σε πλαστικές βάρκες!

Είναι φανερό πλέον ότι, υπό την πίεση του προσφυγικού κύματος και της ανόδου των ξενοφοβικών,εθνικιστικών, έως και ανοιχτά ακροδεξιών τάσεων στο εσωτερικό της, η Ε.Ε. στρέφεται σεεξοργιστικά απάνθρωπες πολιτικές, οι οποίες, συν τοις άλλοις, είναι εντελώς ατελέσφορες. Όπως είναι γνωστό, η Frontex εμπλέκεται ήδη, από το 2006, με την επιχείρηση “Ποσειδών” στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά και στα χερσαία ελληνοαλβανικά, ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς να μπορεί να εμποδίσει τη δράση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης, που ξεκινούν κυρίως από την Τουρκία.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, η “απειλή” προσωρινής ή και μόνιμης εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Η μόνη επίπτωση θα είναι ότι για να ταξιδέψει κανείς σε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα χρειάζεται διαβατήριο. Άλλωστε και η Βρετανία, όπως και ηΙρλανδία, δύο χώρες - μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται, με δική τους επιλογή, εκτός Ζώνης Σένγκεν.

Αν κάτι έχει σημασία από τα τελεσίγραφα των “εταίρων” είναι η νοοτροπία που αποπνέουν ως προς την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι “χρυσώνουν” την Τουρκία του Ερντογάνμε τρία δισ. ευρώ (ως πρώτη δόση) για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, δίνουν για το ίδιο πρόβλημα μόλις 30 εκ. ευρώ στην Ελλάδα, μια χώρα που στενάζει κάτω από το μνημονιακό ζυγό και μαστίζεται από χρόνια, μαζική ανεργία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, της ζητάνε να παραιτηθείακόμη και από την πιο στοιχειώδη έννοια εθνικής κυριαρχίας, αναθέτοντας τη φύλαξη των συνόρων της, με Τουρκία και ΠΓΔΜ, σε τρίτους.

Πέραν των εσωτερικών, πολιτικών σκοπιμοτήτων (κατευνασμός των εθνικιστικών, ξενοφοβικών ρευμάτων με τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποδιοπομπαίο τράγο), τα σενάρια για διάσπαση τηςΖώνης Σένγκεν ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το γερμανικό σχέδιο για μια “Ευρώπη δύο ταχυτήτων” που είχαν αναθερμανθεί με τις απειλές Σόιμπλε για “προσωρινή” έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος στις κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. οι σκέψεις που θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη σημερινή της μορφή πνέει τα λοίσθια και ότι μόνο μια αντιδραστική διάσπασή της σε “σκληρό πυρήνα-υποτελή περιφέρεια” μπορεί να τη διασώσει. Σ' αυτό το φόντο, το μέγα θέμα της θέσης της Ελλάδας σ' αυτή την ολοένα και περισσότερο αποκρουστική, “υπαρκτή Ε.Ε.” έρχεται με ιδιαίτερη ένταση στην ημερήσια διάταξη.

Α.Θ.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+