AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, December 1, 2015

Αναμένοντας την Απάντηση της Ρωσίας

0 comments

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Αρνήθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε αίτημα να συναντηθούν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το κλίμα που έγινε στο Παρίσι και εισέπραξε την αρνητική απάντηση του Ρώσου ηγέτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά.

Δυναμώνει αντί να καταλαγιάζει η «φωτιά» που έχει ανάψει στην ευρύτερη γεωγραφική «γειτονιά μας» (Ουκρανία, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, νοτιανατολική Τουρκία, Συρία, Ιράκ). Η αναμενόμενη «απάντηση» της Ρωσίας, στην κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού ΣΟΥΧΟΪ-24από τουρκικά μαχητικά, είναι πολύ πιθανόν, να αποτελέσει την αφετηρία δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου είναι μάλλον ανησυχητική, εφόσον φυσικά απηχεί τις πραγματικές προθέσεις του Προέδρου Βλ. Πούτιν και δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για τα “μέτρα που εγγυώνται την Εθνική Ασφάλεια στην Ρωσική Ομοσπονδία και προστατεύουν τους Ρώσους πολίτες έναντι εγκληματικών και παράνομων πράξεων, αλλά και για τα ειδικά οικονομικά μέτρα εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας”. O Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του B.Πούτιν, αποκάλεσε τη συμπεριφορά της τουρκικής Αεροπορίας "σκέτη τρέλα" . Σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεοπτική εκπομπή “News on Saturday”, ο Πεσκόφ είπε. “Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει προδοτικά ένα ρωσικό αεροπλάνο από πίσω. Το τίμημα θα είναι βαρύ”.

Είναι «ακατανόητη», με όρους διεθνούς Δικαίου και διπλωματικής πρακτικής, η επιλογή της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό βομβαρδιστικό. Μία πιθανή ερμηνεία είναι ότι η διαφαινόμενη προσέγγισητης Δύσης (κυρίως ΗΠΑ- Γαλλίας) με την Ρωσία στην εξουδετέρωση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και της πολιτικής λύσης στο Συριακό πρόβλημα, θα έθετε στην Τουρκία, αν όχι στην πλευρά των «χαμένων», αλλά σίγουρα στο περιθώριο των εξελίξεων. Η προοπτική αυτή, δεν είναι μόνο «ανυπόφορη» για τα «μεγάλα» σχέδια του Τ. Ερντογάν, αλλά απειλεί ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, ειδικά εφόσον θα αναγνωρίζονταν αυτονομιστικά δικαιώματα και στους Κούρδους της Συρίας.

ΝΕΟΙ “ΠΑΙΧΤΕΣ” ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το σοβαρό επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, πρόσθεσε , στην δύσκολη πολυπαραγοντική εξίσωση της κρίσης στη Συρία, μια ακόμη παράμετρο, τουςΤουρκμένιους, που είναι ισχυροί σύμμαχοι της Τουρκίας και κατοικούν στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης.

Πρόκειται για μια εθνική μειονότητα (τουρκογενείς), που κατοικεί στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης που ανήκει στο Ιράκ, αλλά τώρα κατέχεται από τους Τζιχαντιστές τους Ισλαμικού Κράτους(ISIS). Οι Τουρκμένιοι έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία, λόγω κοινής καταγωγής, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα και με πρόσχημα τα δικαιώματά τους η Τουρκία προβάλει αξιώσεις στη διανομή του ορυκτού πλούτου της περιοχής της Μοσούλης.

Αναφέρω την Μοσούλη διότι το Ισλαμικό Κράτος, έχει κατορθώσει να αυτοχρηματοδοτείται. Σύμφωνα με δυτικές πηγές, ελέγχει 13 κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ ( Μοσούλη – Κιρκούκ) και 7στη Συρία, και μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου εισρέει πακτωλός δολαρίων στα Ταμεία του ISIS και όχι μόνο...

Η περιοχή της Μοσούλης με τις πετρελαιοπηγές και τα διυλιστήρια, που κατέχονται από τους τζιχαντιστές τους Ισλαμικού Κράτους, δεν είχε δεχτεί μέχρι πρότινος αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, διότι από τη λαθρεμπορία πετρελαίου έμπαιναν στα Ταμεία του Ισλαμικού Κράτους περίπου 1,5 εκατ. δολάρια τη μέρα! Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Διεθνή Τύπο, συνεργοί στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των Τζιχαντιστών, ήταν Τούρκοι αλλά και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ συνέπρατταν και οιΤουρκμένιοι. Τις τελευταίες μέρες, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουνστόχους στη Μοσούλη. Η Τουρκία αντέδρασε, υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές, γι΄ αυτό και κατέρριψε το Ρωσικό βομβαρδιστικό.

Οι Τουρκμένιοι αντάρτες συνεργάζονται με την τοπικά ισχυρή δύναμη την οργάνωση ΑΛ ΝΟΥΣΡΑ, που είναι παρακλάδι της ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ, και μετέχουν στον πόλεμο για την ανατροπή του καθεστώτοςΑΣΑΝΤ, στο πλευρό των Τζιχαντιστών του ISIS . Βασικός αντίπαλος τους είναι οι Κούρδοι αντάρτες. Είναι καθημερινές οι μάχες Κούρδων εναντίον των Τζιχαντιστών και Τουρκμένιων ανταρτών. Όμως, οι Κούρδοι, ειδικά της Συρίας, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με το ΡΚΚ (Κούρδοι της Τουρκίας), είναι σεένοπλη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως, οι Κούρδοι είναι οι πιο πιστοί σύμμαχοι τωνΑμερικανών, αλλά τώρα και των Ρώσων, στους οποίους μάλιστα, έχουν υποσχεθεί και την ίδρυση του Ανεξάρτητου κράτους του ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, που είναι, ο χειρότερος εφιάλτης για την Τουρκία.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+