AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, November 1, 2015

Κ. 'Ησυχος: Στον Δεύτερο Γύρο οι Προεδρικές στην Αργεντινή

0 comments

Του ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ*

Στις 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή.

Οι δύο αντίπαλοι, ο διάδοχος της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, Ούγκο Σκιόλι (36,9 %), και ο «μπερλουσκονικός», εκλεκτός των μιντιαρχών και των τραπεζιτών Μαουρίσιο Μάκρι (34,6 %) θα αναμετρηθούν στο πλαίσιο ενός οριακού αποτελέσματος και πολωμένης εκλογικής καταγραφής που ουσιαστικά διχοτομεί τη χώρα.

Το στρατόπεδο του Μάκρι αναζητεί συνταγές του παρελθόντος με την επιστροφή της Αργεντινής στον «Δυτικό κόσμο», τον κόσμο των αγορών, των δανειστών, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ισχυροποίησης των μίντια και των χρηματοπιστωτικών κύκλων. Ενώ ο «κεντρο-αριστερός» εκ των αριστερών περονιστών, Ούγκο Σκιόλι, αναζητά το καλύτερο «μείγμα» μεταξύ των αριστερών ριζοσπαστών στο κόμμα του και των κύκλων της αγοράς.

Η κριτική της Αριστεράς (Μέτωπο της Αριστεράς - 3,4%), που πέτυχε για πρώτη φορά την υποστήριξη800.000 πολιτών από το 1983, με τον υποψήφιό της Ρ. Ντελ Κάνιο και πάνω από 1.000.000 ψήφουςγια μια θέση στο λατινο-αμερικανικό Κοινοβούλιο, εστιάζεται στην ανάγκη μεγαλύτερων και πιο μεθοδευμένων ρήξεων με την αργεντίνικη ολιγαρχία, τον βορειο-αμερικανικό παράγοντα και την πραγματική και ουσιαστική δρομολόγηση σοσιαλιστικών επιλογών.

Ο αποσχισθείς από τη δεξιά πτέρυγα των περονιστών Σ. Μάσα (21,2%) ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον δεύτερο γύρο.

Στις 22/11/2015 θα έχουμε μια κλασική δικομματική αναμέτρηση που επαναλαμβάνεται στην Αργεντινή μετά από μια δωδεκαετή διαδρομή του λεγόμενου «αριστερού περονισμού», που έβγαλε τη χώρα από τη ρότα του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των δανειστών της το 2001-2003.

Η πολιτική αυτή έφερε στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας, στην ίδια Γ.Σ. του ΟΗΕ, τον νικηφόρο αγώνα της χώρας ενάντια στα αρπακτικά σκοτεινά funds.

Ηδη ο ΟΗΕ προσμετρά το πρώτο διεθνές θεσμοθετημένο πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων χωρών έναντι της ασυδοσίας και των αποικιοκρατικών μεθοδεύσεων των δανειστών.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, η Ελλάδα στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση απείχε από την ψηφοφορία όπως και οι δανειστές της!

Τα κοινωνικά, πολιτικά αλλά και γεωπολιτικά επιτεύγματα των «κιρχνεριστών», όπως ονομάζεται η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 12 χρόνια, βρίσκουν τη χώρα να παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του ονείρου μιας ενωμένης Λατινικής Αμερικής, μακριά από τη βορειο-αμερικανική ηγεμονία.

Με ένα ισχυρότατο νομοθετικό και κοινωνικό οπλοστάσιο, δίκτυο στήριξης και ενσωμάτωσης στον χώρο της εργασίας, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης των φτωχότερων στρωμάτων και τον εξαθλιωμένων συνταξιούχων από τα πέτρινα χρόνια του ΔΝΤ (1990-2001) η σημερινή Αργεντινή κάλυψε την τελευταία δεκαετία, σε σημαντικό βαθμό, την τεράστια λεηλασία που δέχτηκε η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς τη δεκαετία του ‘90.

Η κινηματική Αριστερά της Αργεντινής, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, τα αντι-νεοφιλελεύθερα κινήματα των αστικών κέντρων, το φοιτητικό κίνημα, τα συνδικάτα, παραμένουν σημαντικός μοχλός πίεσης και νικηφόρων αγώνων προς όφελος των ταπεινών, των εργατών, της νεολαίας.

Οι γεωπολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές και κοινωνικές ισορροπίες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με αιχμή τη σημερινή Βενεζουέλα, την Κούβα, τον Ισημερινό, τη Βολιβία, τηνΟυρουγουάη, που μέσα από αντιφάσεις και προωθητικές ρήξεις, μέσα από την Unasur (πολιτική ενότητα), την ALBA (εναλλακτική ολοκλήρωση), Mercosur (εμπορική συνεργασία) θα κρίνουν με το επικείμενο αποτέλεσμα των εκλογών στην Αργεντινή το επόμενο βήμα σε μια πορεία εξαιρετικά ελπιδοφόρα, όχι μόνο για τους λαούς της ηπείρου αλλά για όλους εκείνους που θεωρούν ότι η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση δεν είναι δεμένη με την ΤΙΝΑ, μιας δήθεν νομοτελειακής λογικής που και στην Ελλάδα πρόσφατα μέχρι χθες ριζοσπάστες αριστεροί ηγέτες την αποδέχτηκαν, μη λογαριάζοντας δυναμικές, ιστορικές προκλήσεις και τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση των ίδιων και των λαών που όταν θέλουν μπορούν.

*Πηγή:efsyn.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+