AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, November 29, 2015

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Έδωσαν τα πάντα στην Τουρκία! Συνένοχος ο Τσίπρας

0 comments


http://iskra.gr/

...ΥΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ


Η Τουρκία βγαίνει ως μεγάληκερδισμένη και παίρνει τα πάντα από τηΣύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σε βάρος και της Κύπρου αλλά και των ελληνικών συμφερόντων, εκβιάζοντας με τοπροσφυγικό και δείχνοντας τι σημαίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις στην πράξηκαι όχι κατ' όνομα.

Εντυπωσιακή μέχρι τώρα ήταν η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης Τσίπρα, όταν από τη δήλωση Τουρκίας-ΕΕ βλάπτονται καίρια συμφέροντα της Κύπρου και της χώρας μας.

Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει τίποτα ως αντάλλαγμα για το βάρος του προσφυγικούπαρά μόνο μνημονιακές πιέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν επί της «κοινής δήλωσης» ενόψει της σημερινήςΣυνόδου Κορυφής, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Το τελικό κείμενο, διαγράφει την επίμαχη αναφορά του προσχεδίου «κοινής δήλωσης», στην οποία η ΕΕχαιρέτιζε τη συμφωνία Κομισιόν και Τουρκίας να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 Ενέργεια, 23 Θεμελιώδη Δικαιώματα, 24 Δικαιοσύνη, 26 Παιδεία-Πολιτισμός και 31 Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια.

Ωστόσο, η Τουρκία η οποία είχε απειλήσει με αναβολή της Συνόδου Κορυφής και αξίωνε ονομαστική αναφορά επί των πέντε κεφαλαίων, απαίτησε γραπτή δέσμευση από την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει στο ξεπάγωμά τους, τον προσεχή Μάρτιο. Όπως πληροφορούμαστε, η Κομισιόν ικανοποίησε το αίτημα της Άγκυρας, πράγμα που η ίδια θεώρησε μεγάλη επιτυχία.

Η Τουρκία εξασφάλισε επίσης οικονομική στήριξη 3 δισ. ευρώ για την παραμονή 2,2 εκατομμυρίωνΣύρων προσφύγων στο έδαφός της, ενώ όπως καταγράφεται στη «κοινή δήλωση», το ποσό αυτό είναι μια «αρχική» συμβολή της ΕΕ.

Η Άγκυρα, επίσης, εξασφαλίζει μεταξύ άλλων το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική (το οποίο είχε παγώσει μονομερώς η Γαλλία), κάτι που θα λάβει χώρα στις 14 Δεκεμβρίου. Επίσης, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνόδων κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, δύο φορές ανά έτος, καθώς και «άρση των απαιτήσεων για θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, μέχρι τον Οκτώβριο 2016, όταν τα κριτήρια του οδικού χάρτη εκπληρωθούν». Η Άγκυρα διατηρεί την υποχρέωση της εκπλήρωσης των κριτηρίων του οδικού χάρτη, καθώς και της προϋπόθεσης για πλήρη εκπλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών, με όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη.

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα στην πορεία ένταξης» της Τουρκίας προσήλθε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο με τους «28» στις Βρυξέλλες για το «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «νέα αρχή» στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία, τονίζοντας ότι «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας».

«Μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, περιλαμβανομένου ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό» ανέφερε.

«Είμαι ευγνώμων προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες γι' αυτό το νέο ξεκίνημα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός πριν προσέλθει στις εργασίες της Συνόδου.

«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας» είπε από πλευράς της προσερχόμενη η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ως προς ξεπάγωμα της τελματωμένης διαπραγμάτευσης πως «πρόκειται για μία ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι το «σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων -σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

Ως προς αυτό καθεαυτό το ζήτημα του προσφυγικού, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελανέφερε πως «βασικό σκέλος του σχεδίου δράσης είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων εντός της Τουρκίας».

«Η σύνοδος κορυφής αφορά στη διαπραγμάτευση μίας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σε θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» είπε προσθέτοντας πως «σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας».

Ο Φρανσουά Ολάντ την ίδια στιγμή δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και αυτή είναι προς το συμφέρον όλων. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες πως περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής εντός του 2015.

«Έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία, την οποία ελπίζω θα αποδεχθούν όλες οι πλευρές σήμερα» είπε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους φθάνοντας στην αίθουσα της συνόδου.

Σημείωσε όμως ότι καμία συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ΕΕ από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εάν η ίδια η Ευρώπη δεν ελέγξει αποφασιστικά τα εξωτερικά της σύνορα. Και προειδοποίησε πως χωρίς τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+