AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, November 19, 2015

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

0 comments
(Τετ. 18/11/15 - 19:58)

Του ΘΩΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Δύο βδομάδες μετά την προγραμματισμένη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση της συριακής κρίσης και την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (σύνοδος υπουργών εξωτερικών στη Βιέννη, G20 στην Αττάλεια) η πρωτεύουσα της Γαλλίας έγινε στόχος των τζιχαντιστών. (βλ και προηγούμενο άρθρο «ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ»)ΓΙΑΤΙ Η ΓΑΛΛΙΑ;

Όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, οι λόγοι για τους οποίους το ΙSIS επέλεξε το Παρίσι για να τρομοκρατήσει τη Δυτική κοινή γνώμη είναι τόσο συμβολικοί, όσο και ουσιαστικοί.

Καταρχήν, η Γαλλία θεωρείται η μητέρα της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους, το αντίθετο δηλαδή, σε συμβολικό επίπεδο, από το απόλυτο θεοκρατικό σύστημα που το ΙΚ εφαρμόζει στις περιοχές που ελέγχει.

Επιπλέον, η γαλλική πρωτεύουσα συμπυκνώνει εκείνες τις αντιθέσεις, κυρίως σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού, όπου η σκοταδιστική οπτική των ισλαμοφασιστών τους επιτρέπει να αντλούν πολιτική νομιμοποίηση για τα τυφλά τους χτυπήματα.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Ισλαμικό Κράτος, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, προειδοποίησε ότι επόμενός του στόχος θα είναι το Λονδίνο και η Ρώμη. Οι μαχητές του δεν δεσμεύονται, σε καμία περίπτωση, από τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου του πολέμου, το οποίο προσπαθεί να περιγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο δύναται να γίνει μια στρατιωτική αναμέτρηση και να προστατέψει τον άμαχο πληθυσμό.

Μ' αυτόν τον τρόπο, οι στρατηγοί του επιδιώκουν μέσω του τρόμου να αποτρέψουν μια εκστρατεία εναντίον του, όπου ο πόλεμος θα κλιμακωνόταν με τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούσαν να πετύχουν και τα αποφασιστικότερα πλήγματα οδηγώντας στην στρατιωτική συντριβή του.

Γνωρίζουν πολύ καλά, επίσης, πως η Δυτική κοινή γνώμη μετά τις εκατόμβες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, είναι τρομερά ευαίσθητη στις απώλειες στρατιωτών, ειδικά όταν το θέατρο του πολέμου διαδραματίζεται σε μια περιοχή όπου δεν διακυβεύονται τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των χωρών που συμμετέχουν.

Ούτως ή άλλως όμως, το πρόβλημα με το Ισλαμικό Κράτος είναι πρόβλημα διαφορετικής ποιότητας από τα προηγούμενα που αντιμετώπισε η Δύση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και βρισκόμαστε στη μέση της διαδικασίας για την επίλυσή του.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤTΑΛΕΙΑ

Προς το παρόν, αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, είναι να καταπολεμηθεί η «ροή των ξένων εξτρεμιστών».

Οι Αμερικάνοι, φοβούμενοι ότι θα είναι ο επόμενος στόχος, δήλωσαν ότι δεν θα αναλάβουν επιπλέον στρατιωτική δράση για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, αλλά δεν θα σταθούν εμπόδιο αν η Γαλλία το αποφασίσει.

Στη Βιέννη, ωστόσο, μια ημέρα πριν την σύνοδο των G20 που έληξε χθες, αποφασίστηκε η διενέργεια εκλογών στη Συρία σε 18 μήνες και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης σε 6 μήνες από τώρα, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία για τον ρόλο του Άσσαντ.

Με το Ισλαμικό Κράτος να επιτίθεται στην καρδιά της Ευρώπης, την κατάσταση για το μέλλον της Συρίας ρευστή ενώ εντείνεται η προσφυγική κρίση και η οικονομική κρίση, στην υπάρχουσα «αβεβαιότητα» προστίθενται νέα χαρακτηριστικά τα οποία είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια που μπορούν να μας οδηγήσουν.

*Ο Θωμάς Νικολάου είναι διεθνολόγος

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+