AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, November 20, 2015

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΉΣΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ σ. ΜΠΕΛΑΝΤΗ.

0 comments
15-9-15-1http://iskra.gr/
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΠΑΝΟΥΔΗ
Έχοντας το κείμενο του σ. Μπελαντή σαν βάση προβληματισμού, με το οποίο συμφωνώ σχεδον σε ολα τα σημεία, θέλω να συμπληρώσω κάποιες σκέψεις και εκτιμήσεις που άλλες δεν υπάρχουν καθόλου και κάποιες άλλες δεν αναδεικνύονται εμφανώς κατά την γνώμη μου.
 • Το ΚΚΕ δεν αποτέλεσε εξαίρεση απο την υπόλοιπη ριζοσπαστική αριστερά και συγκαταλέγεται και αυτό στην ομάδα των εκλογικάηττημένων. Ειδικά το ΚΚΕ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το γεγονός οτι επιβεβαιώθηκαν οι πολιτικές του εκτιμήσεις για τον συμβιβασμό και την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ.  Παρέμεινε στα ιδια μειωμένα ποσοστά του ετσι οπως αυτά διαμορφώθηκαν με τις εκλογές του 2012, μακριά από τα πριν το 2012 ποσοστά του.
 • Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για την ΛΑΕ και η νίκη του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε μια κατάσταση παθητικότητας, απογοήτευσης που είχε σαν αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η συναισθηματική "λογική" οτι η πάλη και οι διεκδικητικοί αγώνες είναι μάταιοι και που πισωγύρισε σε τελική ανάλυση το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Περα απο τις γνωστές αντικειμενικές δυσκολίες που οδήγησαν στην εκλογική ήττα της ΛΑΕ, υπήρξαν κατα την προεκλογική περίοδο σημαντικές αδυναμίες και λάθη.
 • Έλλειψη συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων που ειχε σαν αποτέλεσμα τη στήριξη όλου του προεκλογικού μας λογου αποκλειστικά πανω στο ΣΥΡΙΖΑ.
 • Η ΛΑΕ μίλησε μεν για την έξοδο απο την ευρωζώνη και για το εθνικό νόμισμα, ως μοναδικού δρόμου απεμπλοκής απο τα μνημόνια και την ανθρωπιστική κρίση, αλλά δεν εξήγησε επαρκώς το πολιτικό σχέδιο του εγχειρήματος. Σε πολλές περιπτώσεις δείχναμε μάλιστα να το αποφεύγουμεκαι σε κάθε περίπτωση δεν πείσαμε για την ορθότητα της θεσης μας για την ''ρήξη''  με την ευρωζώνη.
 • Παντελής έλλειψη αυτοκριτικής και ανάληψης μέρους της ευθύνης για την αποτυχία υλοποίησης των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και την μνημονική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος του οποίου ήμασταν κι εμείς. Και μόνο το γεγονός οτι ηγετικά στελέχη του ΑΡ συμμετείχαν χωρις ορους σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις και υπουργεία στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είχε σαν αποτέλεσμα ενα σημαντικό κομμάτι του αριστερού εκλογικού σώματος να μη μας βλέπει με εμπιστοσύνη.
 • Ο φόβος της χρέωσης της διάσπασης και η "συναισθηματική εξάρτηση" των πολιτικών μας στελεχών ειχαν σαν αποτέλεσμα την ολιγωρία και τελικά την μη έγκαιρη (τουλάχιστον ενα μήνα πριν) δημιουργία της ΛΑΕ. Κανείς δεν κατάλαβε και κυρίως ο έξω απο τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερός κόσμος το αντιφατικό  "στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζουμε μνημόνια".
Λάθη και αδυναμίες του ΑΡ και της ΑΠ, απο το Συνέδριο και μέχρι τις εκλογές.
 • Το γεγονός οτι το ΑΡ λειτουργούσε ευκαιριακά και όχι συντεταγμένα και οργανωμένα ως πολιτική-ιδεολογική τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ειχε σαν αποτέλεσμα να μη παράγεται πολιτική σκέψη καιδράση σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και να σύρεται μόνιμα πίσω απο τα γεγονότα χωρις να μπορεί να αντιδράσει επι της ουσίας.
 • Ο φόβος της χρέωσης μιας διάσπασης και κυρίως ενόψει της επερχόμενης ανάληψης τηςδιακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν επίσης σαν αποτέλεσμα την αδράνεια και η μόνη εμφανής αντίδραση προς τα έξω είχε την μορφή της γκρίνιας.
Αδυναμίες και λάθη κατά την διακυβέρνηση.
 • Ενώ σωστά υπήρξε αντίδραση εσωκομματική για την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, αντίθετα όταν άδειασαν τα ταμεία παίρνοντας ολα τα αποθεματικά τους για να πληρωθούν ολες οι μνημονιακές υποχρεώσεις, κάτι που δεν ήταν καν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίστηκεπαθητικά και αμήχανα.
 • Γενικά έπρεπε (και δυστυχώς αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος) το ΑΡ και η ΑΠ να συμπεριφέρεται ως εταίρος και να αντιδράει δυναμικά όταν η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Τι πρεπει να γίνει απο εδω και πέρα, για την συγκρότηση της ΛΑΕ και του ΑΡ.
 • Συγκρότηση του ΑΡ ως πολιτική οργάνωση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΉΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλ. πολιτική - ιδεολογική ταυτότητα, προγραμματικές θέσεις συγκεκριμένες για το άμεσο μέλλον, αλλά και προοπτικά διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα βάση του οποίου θα γίνεται ορατός ο δρόμος για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας στη λογική ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΏΝ, ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΟΛΙΑΚΏΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΏΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
 • Η συγκρότηση αυτή του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ μπορεί να γίνεται παράλληλα με τη συγκρότηση της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και η παρουσία μας μέσα σε αυτή να είναι οργανωμένη καισυντεταγμένη, έτσι ωστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε έναν  καθοδηγητικό ρόλο.
 • Η συγκρότηση της ΛΑΕ στη βάση ΕΝΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, εφόσον αυτό ειναι δυνατόν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά της ΛΑΕ δεν μπορούν να είναι υπερταξικά, πατριωτικά και εθνικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
 • Στόχος της ΛΑΕ προοπτικά πρέπει ειναι η συμπαράταξη ολων των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
 • Η ανάδειξη του ρόλου του εργατικού-λαϊκού κινήματος σαν μοναδικού καθοριστικού παράγοντα των εξελίξεων και του  μετασχηματισμού της κοινωνίας. Η πλούσια επαναστατική - ριζοσπαστική παρακαταθήκη του προηγούμενου αιώνα, να γίνει αντικείμενο μελέτης ετσι ωστε τα λάθη και οι παραλήψεις που θα εντοπιστούν, να εμπλουτίσουν το πολιτικό - ιδεολογικό μας οπλοστάσιο.
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+