AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, October 27, 2015

#LIVE: Ισχυρές πιέσεις και για το προσφυγικό

0 comments
http://www.thepressproject.gr/
Κέντρο φιλοξενίας στο ποδηλατοδρόμιο δίπλα από το ΟΑΚΑ
Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, που εκτείνεται σε έκταση 40 στρεμμάτων δίπλα από το ΟΑΚΑ, εξετάζει η κυβέρνηση για την κατασκευή και τη διαμόρφωση μόνιμου χώρου στέγασης προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενοικίαση σπιτιών ιδιωτών στα οποία θα φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους, όπως αναφέρει το Έθνος.

Το σχέδιο για να μείνουν οι πρόσφυγες σε σπίτια ιδιωτών που έχουν μείνει ξενοίκιαστα θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Τα σπίτια θα είναι διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια και η διαμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή, με διάρκεια παραμονής τους δύο ή τρεις μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά σε ποια χώρα θα μείνουν.
9:20
Σχοινάς: Να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα και η δουλειά
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο πρόβλημα των προσφύγων, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ελλάδα, αυτό που είναι σήμερα, είναι συνέπεια μεγάλων προσφυγικών κινήσεων, έχουμε γονείς, παππούδες που ήταν πρόσφυγες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που θα γυρίσει την πλάτη της στο πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εμπροσθοφυλακής, έχουμε ρόλο, έχουμε λόγο, έχουμε ευθύνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα», υπογράμμισε.

«Eίχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση με τους αρχηγούς κρατών των χωρών της Βαλκανικής, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική Δημοκρατία δούλεψαν χέρι-χέρι. Πιστεύω ότι πρέπει να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα και η δουλειά, όχι οι κραυγές και οι εύκολες αναλύσεις», πρόσθεσε.
8:47
Επιδότηση ενοικίου σε 20.000 πρόσφυγες
Ισχυρές πιέσεις στη μίνι-Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε από τους εταίρους να δεχτεί την παραμονή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων σε ελληνικό έδαφος.

Η Αθήνα συναίνεσε, σύμφωνα με την παράγραφο 5 της Δήλωσης των Ηγετών, να αυξήσει τη δυναμικότητα υποδοχής σε 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2015. Παράλληλα, η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), θα αναλάβουν να παράσχουν επιδότηση ενοικίου και προγράμματα οικογενειακής φιλοξενίας σε άλλους 20.000 πρόσφυγες. Το εν λόγω μέτρο χαρακτηρίζεται ως «σημαντική προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσει ο έκτακτος μηχανισμός μετεγκατάστασης».
21:43
Μουζάλας: Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα στρατόπεδο προσφύγων
Η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής.

Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε από ένα δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου για το σχέδιο δημιουργίας hot spot 60.000 προσφύγων, οπότε πήγε «διαβασμένη» στη χθεσινή Σύνοδο.
20:19
Τέλος στην επ αόριστον διαμονή προσφύγων βάζει το Βέλγιο
H ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου βάζει τέλος στο δικαίωμα επ' αόριστο διαμονής για όσους έχουν αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα, ύστερα από πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος N-VA, σύμφωνα με την εφημερίδα De Tijd

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι χαρακτηρισμένοι ως «πρόσφυγες» θα αποκτούν στο εξής δικαίωμα προσωρινής διαμονής στο Βέλγιο για τα πρώτα πέντε χρόνια. Εάν στο μεταξύ η κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να επαναπατριστούν. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποκτούν την δυνατότητα της επ' αόριστον διαμονής στο Βέλγιο.
20:19
ΝΔ: Ασαφής η απόφαση για το μεταναστευτικό
«Ασαφή» χαρακτηρίζει την απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για το μεταναστευτικό, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι, η απόφαση αυτή «μπορεί να επιφυλάξει σοβαρούς κινδύνους», ενώ «προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, κυρίως στους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Επίσης καταλογίζει στον πρωθυπουργό, ότι «αποκρύπτει σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήθηκαν» και ότι «δεν είπε σε τι ακριβώς συμφώνησε και ποιες μπορεί να είναι οι  συνέπειες για τη χώρα, τα εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες».
20:15
Τέλος στο δικαίωμα επ" αόριστον διαμονής στο Βέλγιο
Τέλος στο δικαίωμα επ' αόριστο διαμονής στο Βέλγιο για όσους έχουν αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ύστερα από πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος N-VA, αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «To N-VA επιβάλλει την προσωρινή διαμονή για τους πρόσφυγες».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι χαρακτηρισμένοι ως «πρόσφυγες» θα αποκτούν στο εξής δικαίωμα προσωρινής διαμονής στο Βέλγιο για τα πρώτα πέντε χρόνια. Εάν στο μεταξύ η κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να επαναπατριστούν. Εάν όχι, θα αποκτούν την δυνατότητα της επ' αόριστον διαμονής στο Βέλγιο, εξηγεί η εφημερίδα.
17:18
Πρόσφυγες περιμένουν στη Σλοβενία, μέχρι να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αυστρία
14:12
ΚΚΕ: Σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 εγκλωβισμένων προσφύγων η Ελλάδα
Σε ανακοίνωση για τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
 
«"Επιδότηση υποκρισίας" πρέπει να πάρει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ψήφισε επώδυνες και επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό αποφάσεις, αλλά ισχυρίζεται κιόλας ότι δήθεν τις απέτρεψε. Με τις αποφάσεις της Συνόδου, που συμπληρώνουν προηγούμενες αποφάσεις για τη δημιουργία των κέντρων διαλογής προσφύγων (hot-spots), η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 -για αρχή- εγκλωβισμένων προσφύγων. Επιπλέον, μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το "κλείσιμο" των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και για ανάθεση στον Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα.
 
Ο ελληνικός λαός, που στη μεγάλη πλειοψηφία του έχει σταθεί αλληλέγγυος στο προσφυγικό δράμα, χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά και αποφασιστικά σ’ αυτές τις επικίνδυνες και αντιδραστικές αποφάσεις. Να μην εξοικειωθεί με τα καθημερινά δελτία των νεκρών παιδιών κι ενηλίκων στο Αιγαίο. Να παλέψει ενάντια στα κέντρα διαλογής (hot-spots) και τους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Για την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και για τη διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
 
Για τη γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
 
Για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.
 
Για την κατάργηση του Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.
 
Για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».
13:58
Eυχάριστη η προθυμία της Ελλάδας για την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, λέει το Βερολίνο
Είναι ευχάριστο, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα.»
 
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισήμανε, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 
«Έχουμε πει πάντα ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της τάξης που θέλουμε να βάλουμε σε διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι "άτακτες". Και η προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για εγκατάσταση και διαμόρφωση τέτοιων Hotspots. Υπό αυτή την έννοια κάναμε χθες ένα καλό βήμα», πρόσθεσε
13:09
Nεκρός 20χρονος πρόσφυγας σε ναυάγιο στη Χίο
Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015, βάρκα με 36 πρόσφυγες και μετανάστες, ναυάγησε έξω από τον Καταρράκτη, με απολογισμό έναν νεκρό, ο οποίος εντοπίσθηκε αργότερα στην ίδια περιοχή.
12:29
Δεν πέρασε η πρόταση για το τερατώδες στρατόπεδο προσφύγων, λέει ο Μουζάλας
Στα αποτελέσματα της μίνι διάσκεψης για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον realfm 97.8
 
Σχετικά με το αν στο σχέδιο και την τελική απόφαση πέρασε η άποψη της Α. Μέρκελ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε:
 
«Το σχέδιο ήταν να ζητήσουν και ζήτησαν τη δημιουργία ενός στρατοπέδου προσφύγων 50 με 60 χιλιάδων θέσεων και μάλιστα το είχαν προσδιορίσει στα ολυμπιακά ακίνητα. Αυτό δεν πέρασε. 
 
Αυτό το οποίο πέρασε είναι ότι συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική προσωρινών θέσεων που είχαμε επεξεργαστεί και συμφωνήσει με την Ευρώπη μέχρι τώρα που αφορά τα hot spot και 10.000 θέσεις στην Αττική, προσωρινής φιλοξενίας και 10.000 θέσεις στη Μακεδονία. Αυτό, όμως, ήταν προαποφασισμένο από εμάς και είχε γίνει δεκτό από την Ευρώπη εδώ και 20 μέρες. 
 
Στο σχέδιο που θέλανε να προσθέσουν σε αυτά 50 με 60 χιλιάδες θέσεις, ένα τερατώδες στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, εμείς αντιπαρατεθήκαμε και αντικαταστήσαμε αυτό το σχέδιο με πρόταση που εμείς κάναμε ότι το μάξιμουμ που μπορούμε να δεχθούμε είναι 20.000 θέσεις, αλλά θέσεις επιδοτουμένων ενοικίων. Καταλαβαίνετε πόσο πολύ αυτό απέχει από το γκέτο ενός στρατοπέδου». 
10:44
Γεροβασίλη: Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης
«Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ξανά» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το προσφυγικό, μετά τη σύνοδο κορυφής.
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Αθήνα έχει φέρει αντιρρήσεις στα περί φιλοξενίας 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχει ο όρος «ισοτίμως» και «αναλόγως» για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τόνισε, δε, πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το βάρος που της αναλογεί, προσθέτοντας ότι αναμένει οικονομική στήριξη. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να δοθεί στήριξη και στην Τουρκία, καθώς είναι χώρα εισόδου, με στόχο να διασφαλίζονται ανθρωπιστικές συνθήκες και να ελαττωθούν οι ροές.
10:25

9:54
2.000 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά
Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, αποβιβάστηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά τις πρωινές ώρες σήμερα, ενώ αναμένεται να φτάσουν, σήμερα, πάνω από 4.000 ακόμη.
 
Συγκεκριμένα, από το πλοίο «Νήσος Μύκονος» αποβιβάστηκαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα 473 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβιβάστηκαν 1.493, από τους οποίους οι 904 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 566 στη Χίο.
 
Επίσης, αναμένεται να καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία «Αριάδνη», με 1.577 πρόσφυγες από τους οποίους οι 1.041 έχουν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 536 στη Χίο και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.500 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.
9:54
Ψαράδες διέσωσαν 41 πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου
Συνολικά 41 πρόσφυγε διέσωσαν αργά χθες το απόγευμα οι ψαράδες του αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης».
 
Επρόκειτο συγκεκριμένα για 28 άνδρες, επτά γυναίκες και έξι παιδιά, οι οποίοι εντοπίστηκαν από το Λιμενικό Σώμα στο ακατοίκητο νησί Παναγιά, ένα από τα μικρονήσια Τουκμάκια ανατολικά της Λέσβου, ανοικτά του Μανταμάδου.
 
Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ και ήταν αδύνατον να πλησιάσουν άλλα σκάφη. Έτσι ο καπετάνιος του αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης» που έπλεε εκείνη την ώρα στην περιοχή ακούγοντας την έκκληση του Λιμεναρχείου για βοήθεια αποφάσισε να πλησιάσει και να αρχίσει τη διαδικασία διάσωσης.
 
Με μια ξύλινη βάρκα του αλιευτικού σκάφους που έριξε στο νερό, το πλήρωμα του σκάφους άρχισε να μεταφέρει σιγά τους ναυαγούς στο αλιευτικό.
9:50
Τραγωδία με μία γυναίκα νεκρή σε ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου
Ναυάγιο με θύμα μια γυναίκα σήμερα στις 7 το πρωί στην ακτή Φυκιότρυπα, έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Πλαστική λέμβος με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων προσφύγων παρασύρθηκε από τη θαλασσοταραχή και έπεσε στα βράχια.
 
Στην περιοχή έσπευσαν από τη ακτή και από τη θάλασσα μέσα του Λιμενικού Σώματος και εθελοντές οι οποίοι ανέσυραν τη σορό μιας γυναίκας και περίπου 35 διασωθέντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
 
Ανάλογο τραγικό δυστύχημα συνέβη την ίδια περίπου ώρα χθες Κυριακή, δυο χιλιόμετρα βορειότερα στην περιοχή του καρά Τεπέ όταν πάλι οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν και πέταξαν στα βράχια πλαστική λέμβο. Αποτέλεσμα τρεις νεκροί, ένα βρέφος, ένα κορίτσι περίπου έξη ετών και μια γυναίκα. Από αυτό το ναυάγιο αγνοούνται 24 ώρες μετά επτά άτομα.
9:28
Γιατί είναι ικανοποιημένος ο Τσίπρας
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι νίκη η απόρριψη της πρότασης για την δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης προσφύγων που θα ήταν ασφυκτική. Στην θέση της θα δημιουργηθούν μικρά κέντρα, μοιράζοντας τους πρόσφυγες στα νησιά, την Αθήνα και την Βόρεια Ελλάδα.
 
Αντί για «την δημιουργίας μίας κωμόπολης πετύχαμε την δημιουργία παροχής ενοικίου για 20.000 θέσεις που θα βοηθήσει την οικονομία» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι είναι μία «ιδέα αμοιβαία επωφελής.»

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+