AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, October 30, 2015

DESMOND LACHMAN (ΔΝΤ): ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑΣ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΞΟΔΟΣ

0 comments

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΣΙΠΡΑ

Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της, εάν θέλει να καταστεί βιώσιμο, τονίζει σε δηλώσεις του στο bankingnews.gr ένας εκ των των κορυφαίων Αμερικανών οικονομολόγων, ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν ερευνητής στο American Enterprise Institute, Desmond Lachman.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο bankingnews.gr, το πρώην ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι σε έναν χρόνο η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί ξανά σε ύφεση και πως όλοι θα μιλούν πάλι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιμένει στην πάγια θέση του ότι το Ταμείο και η Ε.Ε. πρέπει να παρέχουν στη χώρα μας την τεχνική βοήθεια για να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

“Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν μεγάλο κακό στην Ελλάδα με την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας στον ζουρλομανδύα του ευρώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Lachman και επισημαίνει πως οι Έλληνες κατάλαβαν τελικά ότι αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ δεν έχουν εναλλακτική λύση από το να λυγίσουν στις απαιτήσεις των εταίρων τους.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Desmond Lachman στο bankingnews.gr:

- Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο λόγος που δεν διακρίναμε στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου την απογοήτευση των Ελλήνων από τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες και έφερε ένα τρίτο μνημόνιο;

Παρά την οικονομική δυσπραγία που έφερε η ένταξη του ευρώ στην Ελλάδα, οι έλληνες ψηφοφόροι εξακολουθούν να θέλουν πάρα πολύ να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Στις τελευταίες εκλογές προσήλθαν στις κάλπες με την πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να εφαρμόσει τις απαιτήσεις δανειστών (σ.σ. το μνημόνιο).

Κατάλαβαν επίσης ότι αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ δεν είχε εναλλακτική λύση από το να λυγίσει στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων της.

- Σε πρόσφατη δήλωσή σας υποστηρίζατε ότι θα ήταν καλύτερα το ΔΝΤ να παράσχει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να οργανώσει ένα σχέδιο Β και να βγει από το ευρώ.

Στηρίζετε ακόμα αυτή την άποψη;

Με το ευρώ, η Ελλάδα βίωσε μια ύφεση αντίστοιχη με εκείνη που γνώρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1930.

Παρ 'όλα αυτά οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ακόμα και τώρα απαιτούν μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα και θεωρούν ότι οι πολιτικές αυτές θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 2% το 2015 και περισσότερο από 1% το 2016.

Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πολιτική βούληση να συνεχιστεί αυτή η πρακτική τα επόμενα χρόνια.

Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν μεγάλο κακό στην Ελλάδα με την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας στο όνομα του ζουρλομανδύα του ευρώ.

Η άποψή μου παραμένει ότι ακόμα και σε αυτό το στάδιο θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, εάν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. παρείχε στην Ελλάδα την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται για να βγει με επιτυχία από το ευρώ.

- Παρατηρούμε το ΔΝΤ να έχει υιοθετήσει κατά καιρούς μία πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην Ελλάδα και στην πολιτική σκληρής λιτότητας. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Φαίνεται ότι το ΔΝΤ έμαθε από το παρελθόν ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές είναι υψηλοί και οι ολοένα και περισσότερες μειώσεις στις δαπάνες του προϋπολογισμού μπορεί να είναι αυτοκαταστροφικές.

Για το λόγο αυτό προτείνουν λιγότερη λιτότητα από ό, τι οι Ευρωπαίοι.

- Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και συνδέει τη βιωσιμότητά του με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί ένα νέο γύρο μεταρρυθμίσεων σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα;

Πιστεύω ότι τα όρια ως προς το τι μπορούν να δεχτούν οι Έλληνες έχουν ξεπεραστεί.

Αυτό με κάνει να αμφιβάλλω ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο υποσχέθηκε στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους εταίρους του.

- Μπορεί το ελληνικό χρέος καταστεί βιώσιμο χωρίς κούρεμα;

Όχι, συμφωνώ με το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της, εάν θέλει να καταστεί βιώσιμο.

- Θα κάνατε κάποια πρόβλεψη για το πού θα βρίσκεται η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα;

Φοβάμαι ότι σε ένα χρόνο από τώρα η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί ξανά στην ύφεση.

Φοβάμαι επίσης ότι θα υπάρξει μια αντίδραση ενάντια στις πολιτικές του κ. Τσίπρα που θα καταστήσει αδύνατο για την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Πιστεύω ότι μέσα σε ένα χρόνο και πάλι όλοι θα μιλούν για Grexit.Πηγή: bankingnews.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+