AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, October 23, 2015

(Και) Αμερικάνικος Ενεργειακός Δορυφόρος η Ελλάδα

0 comments

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Η Βικτόρια Νούλαντ δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στην αμερικάνικη κυβέρνηση. Είναι βοηθός υπουργούεξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια επί ευρωπαϊκών και ευρασιατικών υποθέσεων. Αρμόδια δηλαδή για ένα χώρο, στον οποίον όποιος ηγεμονεύει ελέγχει απολύτως τον πλανήτη.

Η Β. Νούλαντ είχε στην Αθήνα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Όπως έγραφαν τα ΝΕΑ (22/10) μετά απ' αυτές τις συνομιλίες η κ. Β. Νούλαντ "έσταξε μέλι για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Χαρακτηριστικά τα ΝΕΑ τόνιζαν ότι "Τέτοιο ενθουσιασμό και τόσες ον κάμερα αβάντες από την ελληνική κυβέρνηση σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέϊτ Ντιπάρντμεντ είχε χρόνια να ζήσει το νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας" (βλ. Υπ. Εξωτερικών). Η περίπτωση των ΝΕΩΝ δεν ήταν εξαίρεση. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι λόγοι της αμερικάνικης αγαλλίασης απέναντι στην κυβέρνηση είναι πολλοί.

Η κ. Νούλαντ ανέφερε τον "καλό δρόμο" που βρίσκονται οι μνημονιακές "μεταρρυθμίσεις" στη χώρα μας, εξέφρασε τη χαρά της για τα "μέτρα που πέρασαν από τη Βουλή", χωρίς να παραλείψει την"αρκετή ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει", ενώ τόνισε ότι έχει "εντυπωσιαστεί από την ελληνική γενναιοδωρία και το άνοιγμα της ελληνικής κοινωνίας στο θέμα των προσφύγων" (χωρίς βέβαια να πει ούτε κουβέντα για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της χώρας μας).

Εκεί, όμως, που η κ. Β. Νούλαντ εξέφρασε τον "ενθουσιασμό" της αμερικάνικης κυβέρνησης ήταν για τον "ρόλο της Ελλάδας στα θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας" τονίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν για τη χώρα μας, ενώ δεν έπαυε ούτε στιγμή να εξαίρει το ρόλο τουΤΑΡ (αγωγού, αμερικάνικης υποστήριξης, με αζέρικο αέριο, ο οποίος δεν αφήνει στη χώρα μας ούτε ένα ευρώ) καθώς και του διασυνδετήριου αγωγού IGB (συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία), που μπορεί να προμηθεύεται και LNG από το Β. Αιγαίο.

Ο μέγας ενθουσιασμός της Νούλαντ ήταν απόλυτα δικαιολογημένος. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την πολιτική Λαφαζάνη, η οποία είχε εξοργίσει την ίδια και τις ΗΠΑ, έχει θάψει στην κυριολεξία τον αγωγό στο ελληνικό έδαφος με ρώσικο φυσικό αέριο και τη σχετική διακρατική συμφωνία που υπέγραψε ηΕλλάδα με τη Ρωσία στην Πετρούπολη.

Οι ΗΠΑ, πλέον, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι για τις διελεύσεις φυσικού αερίου από τη χώρα μας και ρυθμιστές μιας ενεργειακής πολιτικής που θέλει να αποκλείσει άλλους, νότιους, ενεργειακούς δρόμους για τη Ρωσία, πέραν της υποχρεωτικής εξόδου της από το ναρκοθετημένο Ουκρανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ μέσω Ελλάδας επιτυγχάνουν έναν αντιπερισπασμό σε βάρος της Ρωσίας, μετά την "επιτυχία" της τελευταίας στη Συρία.

Πολιτικοί παρατηρητές δήλωναν γενικότερα εντυπωσιασμένοι για το πως η Ελλάδα της ψευδώς λεγόμενης "πρώτης φοράς Αριστεράς" ακολουθεί σε όλους σχεδόν τους τομείς, ακόμη και τους πλέον ευαίσθητους, μια πολιτική θερμής γονυκλισίας προς τις ΗΠΑ, την οποία θα ζήλευαν κυβερνήσεις υποτέλειας παλαιότερων δεκαετιών, χωρίς, μάλιστα, η Ελλάδα να αποκομίζει από αυτήν την στάση κάποιο ιδιαίτερο όφελος.

Πέραν αυτών ιδιαίτερα ανησυχητικές ήταν οι αναφορές της κ. Νούλαντ στη ΠΓΔΜ και το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για "κοινά αποδεκτές" λύσεις, μιας και είναι γνωστό ποιες περίπου "λύσεις" προωθούν σε αυτά τα θέματα οι ΗΠΑ. Ιδιαίτερα για το θέμα της Κύπρου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κύκλοι που κάνουν λόγο πως βαδίζουμε ολοταχώς για λύση τύπου Ανάν στο κυπριακό και ότι το "κλίμα " είναι τώρα πιο ευνοϊκό ώστε αυτή η "λύση" με την κατάλληλη φόρμουλα να γίνει αποδεκτή.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+