AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, October 16, 2015

Ο Συριακός Εμφύλιος Μεταφέρεται στην Τουρκία

0 comments
(Κυρ. 11/10/15 - 13:15)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΡΓΟΥ*

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση για τα θύματα της διπλής βομβιστικής ενέργειας που εκδηλώθηκε το Σάββατο το πρωί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, στη διάρκεια συγκέντρωσης προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων για το Κουρδικό πρόβλημα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον 95 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση, ενώ 48 άλλοι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε κρίσιμη κατάσταση.

Η δίδυμη έκρηξη έπληξε προσυγκέντρωση του αριστερού, φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), λίγο προτού ξεκινήσει η «Πορεία Ειρήνης», την οποία οργάνωναν συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και αριστερά, προοδευτικά κόμματα. Οι οργανωτές κατήγγειλαν τις συνεχιζόμενες, αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και της ένοπλης, αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ και ζητούσαν την άμεση επιστροφή στην εκεχειρία, που κατέρρευσε στα τέλη Ιουλίου.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη της επίθεσης, ενώ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις περί βομβιστών αυτοκτονίας και έστρεψε τις υποψίες σε τέσσερις, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, κατευθύνσεις: τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το ΡΚΚ και τις αριστερίστικες οργανώσεις DHKP-C και MLKP. Αντίθετα, ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντειμρτάς ενοχοποίησε το «κράτος Μαφία», παραπέμποντας στις μυστικές υπηρεσίες και εθνικιστικούς, παρακρατικούς μηχανισμούς.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είχε συμφέρον από αυτό το μακελειό που δυναμιτίζει την ήδη εκρηκτική πολιτική ατμόσφαιρα της Τουρκίας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες- και κρίσιμες- βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου; Η απάντηση δεν είναι προφανής και τα πρόσφατα προηγούμενα επιτρέπουν πολύ διαφορετικές ερμηνείες.

Στις 5 Ιουνίου, μόλις δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, επίθεση αυτοκτονίας, που είχε αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος, έβαψε στο αίμα προεκλογική συγκέντρωση του HDP στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, το Ντιγιάρμπακιρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Το αιματηρό επεισόδιο προκάλεσε κύμα οργής στον κουρδικό πληθυσμό εναντίον των Ερντογάν- Νταβούτογλου, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ανομολόγητη υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες τζιχαντιστών, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα, στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, σε βάρος των Κούρδων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, μεγάλο μέρος των Κούρδων που είχαν ψηφίσει το κυβερνών, ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ στράφηκαν στο HDP, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη, συγκεντρώνοντας το 13% των ψήφων, ενώ το ΑΚΡ έχασε, μετά από 13 χρόνια, την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία.

Αντίθετα αποτελέσματα είχε η βομβιστική ενέργεια εναντίον συγκέντρωσης Κούρδων στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ακριβώς απέναντι από το Κομπάνι, στις 20 Ιουλίου. Μια επίθεση που επίσης αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και κόστισε τη ζωή 33 ανθρώπων. Το μακελειό εκείνο αξιοποιήθηκε από τους Ερντογάν- Νταβούτογλου ως πρόσχημα για να εξαπολύσουν στρατιωτική εκστρατεία στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, αλλά και σε νοτιοανατολικές περιοχές της ίδιας της Τουρκίας. Μια εκστρατεία υποτίθεται διμέτωπη, εναντίον τόσο του Ισλαμικού Κράτους, όσο και του ΡΚΚ, στην πράξη, όμως, εστιασμένη στους Κούρδους αποσχιστές. Πέραν των άλλων, η κλιμάκωση του πολέμου κατά του ΡΚΚ εξυπηρετούσε και την προσπάθεια του ΑΚΡ να εξασφαλίσει την ποθητή αυτοδυναμία στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, παίζοντας το εθνικιστικό χαρτί σε βάρος των Κούρδων.

Είναι νωρίς να προδικάσουμε ποιον θα ωφελήσει, τελικά, το νέο μακελειό στην Άγκυρα- η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στη σύγχρονη ιστορία της. Δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε ότι έλαβε χώρα την ημέρα που, όπως γνώριζαν οι πάντες στην Άγκυρα, το ΡΚΚ επρόκειτο να ανακοινώσει μονομερή κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να βοηθήσει την εκλογική προσπάθεια του HDP και να αποκλιμακώσει την ένταση γύρω από το Κουρδικό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι η Τουρκία πληρώνει το τίμημα της μεγαλομανούς «νεοοθωμανικής» εξωτερικής πολιτικής των Ερντογάν- Νταβούτογλου και της εμπλοκής της στο συριακό εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πρώτη στιγμή της συριακής κρίσης, το 2011. Αντί να πέσει γρήγορα ο Άσαντ και να αναδειχθεί η Τουρκία σε ηγεμονική δύναμη στο σουνιτικό, μουσουλμανικό κόσμο, όπως υπολόγιζαν οι Ερντογάν- Νταβούτογλου, συνέβη κάτι πολύ διαφορετικό: ο Άσαντ αποδείχθηκε πολύ περισσότερο ανθεκτικός και η μακροημέρευση του εμφυλίου πολέμου τείνει να φέρει ένα ντε φάκτο κουρδικό κράτος στο συριακό Βορρά, απέναντι από τα τουρκικά σύνορα. Αντί να διαμορφώσει η Άγκυρα μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, ο εναέριος χώρος ελέγχεται τώρα από τη Ρωσία, μαχητικά αεροπλάνα της οποίας εμπλέκονται σε αερομαχίες με τούρκικα και παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Ακόμη χειρότερα, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος μεταφέρεται τώρα στο εσωτερικό της τουρκικής επικράτειας, όπως δείχνει η ταυτόχρονη ριζοσπαστικοποίηση των Κούρδων, αλλά και μερίδας των ισλαμιστών, μέρος των οποίων έλκεται από το Ισλαμικό Κράτος. Ταυτόχρονα, η τουρκική οικονομία χωλαίνει ολοένα και περισσότερο, ενώ οι πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία φτάνουν ήδη τα δύο εκατομμύρια. Όλα αυτά προοιωνίζονται μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, κάτι που θα επιτείνει την ήδη εκρηκτική γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας.

Κυριάκη 11 Οκτωβρίου 2015

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+