AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, September 16, 2015

Με το Τρίτο Μνημόνιο, Υπάρχει Ελπίδα για τη ΔΕΗ;

0 comments
http://iskra.gr
Του ΘΟΔΩΡΗ ΣΤΡΙΓΓΟΥ*
Οι προβλέψεις του 3ου Μνημονίου για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας είναι το ίδιο καταστροφικές με τα προηγούμενα σχέδια της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, οδηγούν στην διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ και την καταλήστευση – εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας ΠΟΤΕ δεν έπαψε να είναι όρος των δανειστών, παρά τις πολύμηνες «διαπραγματεύσεις».
Γι αυτό και το νομοθετικό πλαίσιο Σαμαρά – Βενιζέλου για την πώληση τόσο της Μικρής ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ (Ν. 4237/2014 και Ν. 4273/2014) ουδέποτε καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπήρχαν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.
Χαριεντισμοί ότι «αποφύγαμε καταρχήν την πώληση του ΑΔΜΗΕ και της Μικρής ΔΕΗ» είναι για προεκλογική κατανάλωση και δε στέκουν στην κοινή λογική.
Τι προβλέπει για τον όμιλο ΔΕΗ το τρίτο μνημόνιο:
  • Το 17% του Ομίλου ΔΕΗ θα εκποιηθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ
  • Μέχρι το 2020 η ΔΕΗ υποχρεώνεται να μειώσει την εγχεόμενη από αυτήν ενέργεια (παραγωγή /εισαγωγές) στο 50% του συνόλου από περίπου 70% που είναι σήμερα.
  • Μέσα στον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να εκχωρήσει το 25% του μεριδίου της στην αγορά λιανικής μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Δηλαδή, να πουλά σε τιμές κόστους (ουσιαστικά να ΧΑΡΙΖΕΙ) την παραγόμενη από αυτήν ενέργεια, σε ιδιώτες μεταπράτες προμηθευτές λιανικής.
  • Ο ΑΔΜΗΕ (θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ) θα πρέπει είτε να ιδιωτικοποιηθεί είτε να βρεθεί εναλλακτικό σύστημα με ισοδύναμο αποτέλεσμα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές των επενδύσεων στη μεταφορά.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα παραπάνω, οι θεσμοί θα εισηγηθούν δραστικά διαρθρωτικά μέτρα …
Τι προέβλεπαν οι νόμοι της κυβέρνησης Σαμαρά:
  • Την πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ του 17% του Ομίλου ΔΕΗ
  • Την πώληση του 30% των μονάδων παραγωγής (Μικρή ΔΕΗ)
  • Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Αν τα βάλει κανείς δίπλα-δίπλα δε διαφέρουν και πολύ…
Η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση οδηγεί τον όμιλο ΔΕΗ σε χρεοκοπία καθώς μέχρι το 2020 θα πρέπει υποχρεωτικά να περιορίσει τη συμμετοχή της στην αγορά (άρα και το τζίρο της) κατά περίπου 20%, το οποίο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο αν συνεχιστεί η μείωση του φορτίου λόγω της ύφεσης. Αν συνυπολογιστούν και οι σημερινοί απλήρωτοι λογαριασμοί που ξεπερνούν τα 2δις €, δημιουργείται μια κατάσταση μη αναστρέψιμης επιχειρηματικής ασφυξίας.
Ο όμιλος ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ούτε να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ούτε να εξασφαλίσει δάνεια. Μετατρέπεται σε προβληματική επιχείρηση και είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο με αυτές τις συνθήκες.
Σε ότι αφορά την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να είναι η κύρια επιλογή των θεσμών. Η ιδιωτικοποίηση αναφέρεται ρητά ως πρώτη προτεραιότητα στο 3ο μνημόνιο
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για τον ΑΔΜΗΕ, η εναλλακτική πρόταση της απερχόμενης κυβέρνησης προβλέπει την απόσχιση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό, (δηλαδή του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, της ανάπτυξης συστήματος, του διασυνοριακού εμπορίου και της εκκαθάρισης της αγοράς). Οι δραστηριότητες αυτές θα μεταβιβαστούν σε μια νέα εταιρία που θα ανήκει μεν στο Δημόσιο αλλά στη συνέχεια θα … μετοχοποιηθεί.
Η απερχόμενη κυβέρνηση, επαναφέρει το παλιό σχήμα του ΔΕΣΜΗΕ το οποίο δοκιμάστηκε και απέτυχε : μια μικρή εταιρία, χωρίς κανένα ειδικό βάρος στην αγορά ενέργειας, χωρίς κεφάλαια, χωρίς να μπορεί να αντισταθεί στις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου και τις εντολές της ΡΑΕ. Μην ξεχνάμε ότι υπό το σχήμα αυτό (άλλος ο διαχειριστής και άλλος ο ιδιοκτήτης των παγίων) και κάτω από τις πιέσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων δημιουργήθηκαν οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις της αγοράς (ΑΔΙ, ΜΑΜΚ, εγγυημένες τιμές ΑΠΕ κλπ).
Μπορεί τα πάγια του συστήματος μεταφοράς να παραμένουν στον όμιλο ΔΕΗ (προσωρινά;) αλλά αυτό από μόνο του δε λέει και πολλά . Το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας είναι μια υποδομή στρατηγικού χαρακτήρα, θυμηθείτε ποιος ήταν ο πρώτος στόχος στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Θυμηθείτε ότι η απεργία της ΓΕΝΟΠ τον Ιούλιο του 2014 βγήκε παράνομη με βάση  εκτιμήσεις του διαχειριστή για την ασφάλεια του συστήματος.
Στρατηγικής σημασίας υποδομές ή υπηρεσίες εκχωρούνται σε μικρές, κατακερματισμένες εταιρίες που θα πωληθούν η μία μετά την άλλη. Ο εναπομένων ΑΔΜΗΕ κρατά τα χέρια αλλά  χάνει το  κεφάλι  τι είδους δημόσιος έλεγχος μπορεί να υπάρξει σε ένα τέτοιο σχήμα;
Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν από τον όμιλο ΔΕΗ ; τι δικαιώματα και τι μισθολόγιο θα έχουν ; ποια συλλογική σύμβαση θα τους καλύπτει ;
Είτε με την άμεση είτε με την έμμεση ιδιωτικοποίηση, ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Στρατηγικής υποδομής του Συστήματος Μεταφοράς, έχει χαθεί. Η ασφάλεια του συστήματος κινδυνεύει γιατί όλοι ξέρουν ότι είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ελέγχου, ανάπτυξης και συντήρησης . Αυτά είναι αδιαίρετα.
Η πρόταση των θεσμών δε μπορεί να γίνει αποδεκτή όχι μόνο στο όνομα της κατάργησης των ακραίων φιλελεύθερων πολιτικών που κωδικοποιήθηκαν με τα μνημόνια αλλά και στο όνομα του ορθολογισμού και της λογικής.
Γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην ηττηθεί το ΟΧΙ του λαού .
Η Λαϊκή ενότητα είναι η δύναμη που μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να εκφράσει με συνέχεια και συνέπεια αυτόν τον αγώνα  ,   συνδυάζει  την πάλη για το σήμερα με το όραμα μιας σοσιαλιστικής προοπτικής.
* Ο Θοδωρής Στρίγγος είναι μέλος της Οργάνωσης της Λαϊκής Ενότητας του ομίλου ΔΕΗ.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+