AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, September 1, 2015

Ο Ρόλος της Λαϊκής Ενότητας ως ντε-φάκτο Αξιωματική Αντιπολίτευση

0 comments
Οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι απλά καταιγιστικές. Είμαστε λίγο πριν μια νέα απότομη στροφή της ιστορίας με σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Ο μνημονιακός και βαθύτατα διασπασμένος ΣΥΡΙΖΑ (ο Τσίπρας κράτησε το όνομα αλλά όχι και τα μέλη ή τις συνιστώσες) είναι σε τροχιά συνεργασίας με δυνάμεις του προηγούμενου πολιτικού κατεστημένου. Ο γάμος αυτός θα επισφραγίσει αυτό που έχει ήδη γίνει - δλδ τη συνεργασία στις μνημονιακές ψηφορορίες και την στάση υποταγής στους δανειστές. Είτε αυτό γίνει μετά από μία, είτε μετά από δύο πολιτικές αναμετρήσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: θα έχουμε κυβέρνηση παν-μνημονιακού μετώπου. Ο Τσίπρας θα συνεχίσει να λέει αισχρά ψεύδη για δήθεν ισοδύναμα και παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης αλλά όλοι ξέρουμε: Μνημόνιο σημαίνει διόγκωση του χρέους, ύφεση και αντιλαϊκά μέτρα. Τα είδαμε - τους είδαμε. Και μάλιστα όχι μόνο αυτό: ο Τσίπρας προσπαθεί να πληγώσει πισώπλατα όσους ακόμα δίνουν τον αντιμνημονιακό αγώνα. Πουλημένος και αυτός και η ομάδα εξουσίας γύρω, πίσω και πάνω από αυτόν.

Σε αυτό το πεδίο, η Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ και οι άλλες εκλογικά μικρότερες δυνάμεις της αριστεράς και του ευρύτερου κινήματος (πχ. ΕΠΑΜ) αποτελούν τα τελευταία πολιτικά οχυρώματα του λαού για τον αγώνα για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την προκοπή. Ακούγεται υποχώρηση σε σχέση με εκεί που φτάσαμε - ως προς τις δυνατότητες που άνοιγαν - με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια: το βήμα έμεινε για την ώρα μετέωρο. Η τομή αυτή όμως μας φέρνει με μικρότερο εκλογικό συσχετισμό για την ώρα αλλά θετική πολιτική τομή ως προς τα προγραμματικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της αριστεράς χωρίς να έχει υποχωρήσει στο ελάχιστο ο μαζικός λόγος, στίγμα και πρακτικές.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Ενότητα αποτελεί γνήσιο τέκνο της πεντάχρονης πλέον αγωνίας για την απεμπλοκή από τα μνημόνια, την υποταγή στους δανειστές, την ύφεση και τη φτώχεια αλλά και πολιτικό αποτέλεσμα της πατριωτικής, αγωνιστικής και ριζοσπαστικής στάσης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού - και ιδιαίτερα της νεολαίας - που οδήγησε στο 62% του 'ΟΧΙ της αξιοπρέπειας. 

Η Λαϊκή Ενότητα κομίζει ένα αρχικό πολιτικό πρόγραμμα που πατά πάνω στις βασικές ανάγκες και τα ώριμα πολιτικά συμπεράσματα του πεντάχρονου αντιμνημονιακού και δημοκρατικού αγώνα. Συγκεκριμένα:

  1. Έχει σαφή θέση για μονομερή διαγραφή του μεγάλου μέρους του χρέους: συγκεκριμένα όλου του ληστρικού χρέους. Ήταν η δύναμη (ως αριστερή πλατφόρμα και άλλες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες τότε) που στήριξε το λογιστικό έλεγχο που προώθησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Είναι η δύναμη που αντιστάθηκε στην πολιτική επιλογή-προδοσίας του Α. Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές. 
  2. Δεν αυτοπεριορίζεται ως προς τη θέση για Έξοδο από το Ευρώ αλλά αντίθετα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και την αναγκαιότητα ενός νέου εθνικού νομίσματος όχι με την οικονομίστικη θεωρία της υποτίμησης (όπως ο Τσίπρας, τα ΜΜΕ και όλο το μνημονιακό μέτωπο θέλουν κατηγορήσουν) αλλά ως αναγκαίος όρος αυτονομίας και ανεξαρτησίας, ελέγχου της νομισματικής ροής (για να μην μας επιβάλλουν Capital Controls όποτε θέλουν) και προϋπόθεση για την διαμόρφωση των όρων ανακατάληψης της εσωτερικής αγοράς από την εσωτερική παραγωγή πράγμα που επιτρέπει και επιταχύνει την ανάπτυξη. 
  3. Τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο γιατί σε κάθε περίπτωση ο Ελλήνικός λαός έχει χρυσοπληρώσει και σώσει τις διαλυμμένες τράπεζες πολλές φορές (τυπικά του ανήκουν) αλλά κυρίως γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση και εργαλείο για έλεγχο της εσωτερικής αγοράς και των ροών κεφαλαίου για να καταπολεμηθεί η προσπάθεια αισχροκέρδιας και να εγγυηθεί η ροή του νέου εθνικού νομίσματος απρόσκοπτα. 
  4. Σκοπεύει στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού πλαίσιου διεθνούς πολιτικής και συμμαχιών που από παριά της Ευρώπης θα μας κάνει πολιτικό κέντρο της περιοχής: με άνοιγμα στις άλλες αγορές, απεύθυνση στις 4 μεριές του ορίζοντα, επίθεση-ενότητας στις χώρες της ΕΕ και διαμόρφωση νέων σχέσεων στο πλαίσιο ανεξαρτησίας της χώρας (και όχι στο πλαίσιο υποταγής) και σταθερή πυξίδια την πολιτική ειρήνης στην περιοχή (όχι στις συνεργασίες του πολέμου όπως αυτές που έκαναν οι Τσίπρας/Καμμένος με Ισραήλ).
  5. Σε αυτά τα πλαίσια έχει ευρύτερο πλαίσιο λογικής ενάντια στο μνημόνιο και πραγματική εναλλακτική. Ο αντιμνημονιακός αγώνας για την Λαϊκή Ενότητα δεν είναι σύνθημα αταίριαστο με την ευρύτερη πολιτική της: είναι αιχμή αλλά και λογικό ακόλουθο της πολιτικής της σκέψης.
Και θα πρέπει να τονισθεί ότι για όλα τα παραπάνω, η Λαϊκή Ενότητα και τα στελέχη της δεν έχουν απλά "γνώμη". Δεν τα υπόσχονται αλλά ποτέ δεν τα έκαναν. Η Λαϊκή Ενότητα προτίμησε να έχει τα στελέχη της να μην είναι υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης, να χάσουν τα προνόμια τους για να δοθεί αυτός ο αγώνας. Και η Αριστερή Πλατφόρμα και η Ζ. Κωνσταντοπούλου και όλα τα μέλη που σήμερα γίνονται κομμάτι αυτής της προσπάθειας δεν πήγανε πίσω ποτέ. Είναι εκείνοι που έδωσαν τον αγώνα από την αρχή, κυρίως μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν το κόμμα που κυοφορούσε την ελπίδα, φτάσανε μέχρι το οριακό αυτό σημείο και στην κρίσιμη ερώτηση υποταγή/ανεξαρτησία επιλέξανε ανεξαρτησία παρά το προσωπικό κόστος. 

Επιπρόσθετα, η Λαϊκή Ενότητα σήμερα γίνεται υποδοχέας ενός πλήθους αγωνιστών που είτε είναι νέοι και προηγούμενα καθημερινά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή είναι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με ίσως μικρότερη κεντρικοπολιτική εμπειρία αλλά εμπειρία στον κοινωνικό αγώνα και περγαμηνές τιμιότητας - τιμιότητας που συχνά πληρώσει αλλά την κράτησαν γιατί... για κάποιους δεν τα παίρνει όλα ο άνεμος και δεν τα διαλύει όλα ο μύλος της ζωής και η δύναμη των ισχυρών. Κάτι που μάλλον ποτέ δεν άκουσε ή δεν κατάλαβε ο Τσίπρας...

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό και λίγο πριν την νέα εκλογική μάχη, η Λαϊκή Ενότητα οφείλει να προετοιμάζεται να δράσει ως ντε-φάκτο Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μάλλον θα είναι και εκλογικά η τρίτη δύναμη. Αλλά και σε κάθε περίπτωση είναι εξ' αντικειμένου η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπολιτευθεί στην μνημονιακή κυβέρνηση συνεργασίας που μας προετοιμάζουν και στον ευθύ πολιτικό παρεμβατισμό και οικονομικό έλεγχο που ασκούν οι δανειστές-ληστές. Τα ΜΜΕ προσπαθούν να βγάλουν λαγούς από το καπέλο και να μας πουν ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις αντίστασης όπως ο πολιτικός-κλόουν Βασίλης Λεβέντης, τονίζουν την "σταθερότητα" του ΚΚΕ μιας και το ίδιο δεν τους ζήτησε να πάρει την εξουσία ποτέ (!) (συντρόφοι αλλάξτε!) ή θυμήθηκαν να βγάζουν στο γυαλί τα φασισταριά της ΧΑ μπας και διοχετεύσουν καμιά ψήφο δυσαρέσκειας προς τα εκεί. 

Είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν η Λαϊκή Ενότητα πετύχει ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που να την κατοχυρώνει ως δύναμη - και θα το πετύχει - τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η κοινοβουλευτική δύναμη της νέας κυβέρνησης θα είναι σαθρή μιας και όλοι οι τάχα-μου-αριστεροί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καν την πολιτική καταγωγή που θα τους επιτρέψει να συγκρουστούν με την βιαιότητα που απαιτεί η εκβιαστική υποταγή των μνημονίων απέναντι σε έναν λαό που αντιδρά. Ο Λαός μας θα τους φάει και αυτούς πολύ γρήγορα. Η κρίσιμη προϋπόθεση για το μέλλον είναι η προγραμματική (πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, πολιτικά, παραγωγικά, θεσμικά, σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών) και οργανωτική συγκρότηση (μαζικότητα και έντονη δημοκρατική εσωτερική ζωή) της Λαϊκής Ενότητας και η πολιτική της πάλη για τη συγκρότηση του Μετώπου του Λαού. Η Ελλάδα του 2015 απαιτεί τη συγκρότηση ενός πολιτικού κινήματος μέσα από τους κόλπους του λαού, ένα κίνημα ζωντανό και πανελλαδικά οργανωμένο και συντονισμένο με στόχο την επιβολή των επόμενων πολιτικών εξελίξεων, την άμεση κατάρρευση της νέας κυβέρνησης που έχουν στα σκαριά,την ανάδειξη ενός μετώπου γύρω από την Λαϊκή Ενότητα σε κυβέρνηση και την κοινή πορεία λαού-κυβέρνησης μέχρι την επίτευξη των βασικών προγραμματικών στόχων που αναφέρθηκαν και παραπάνω. Σε όλη αυτή την πορεία ο λαός είναι ο μόνος τελικός εγγυητής του αγώνα και της μέχρι τέλους ρήξης με τους δανειστές - ο μόνος που μπορεί να πάρει στις πλάτες του την ανασυγκρότηση του τόπο μας. Αυτό τον αγώνα η Λαϊκή Ενότητα και όλοι μας οφείλουμε να υπηρετήσουμε. Πήγαν να μας κλέψουν την ελπίδα και να μας οδηγήσουν στην λουμπενοποίηση και την υποταγή. Θρέψανε όμως τον μεγαλύτερο εφιάλτη τους. Πριν απογοητευτεί κανείς και πιστέψει ότι ένας απαταιώνας όπως ο Τσίπρας μας κατάφερε την τελική μαχαιριά, ας θυμηθούμε τα λόγια που τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει
όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα.
Έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω,
πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.
Μιλάτε,δείχνετε πληγές αλλόφρονες στους δρόμους,
τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σαν σημαία.
Καρφώσατε σ' εξώστες, με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα.
Η πρόγνωσή σας ασφαλής. Θα πέσει η πόλις.

Κώστας Αλέξης

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+