AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, September 16, 2015

Μην ξεχνάμε τι μέρες είναι [Παύλος Φύσσας]

0 comments

Βρισκόμαστε 2 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή μετά τη δολοφονία αυτή και ότι πολιτικές εξελίξεις αυτό δρομολόγησε. Η ελπίδα που ένιωσε ότι βρήκε άκρη το Γενάρη και το περήφανο ΌΧΙ του Ιούλη είναι φωτεινές στιγμές που πήρανε μπόι πάνω στον Παύλο Φύσσα ως σύμβολο. Άρα στο παλικάρι αυτό χρωστάμε. Όχι απλά να τον θυμόμαστε και να λέμε δύο λόγια: να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά σε αυτό που και ο ίδιος οραματίζονταν. Όχι αυτό το χάλι. Όχι μια Ελλάδα της υποταγής. Μια Πατρίδα τόσο θαραλλέα ήταν και ο ίδιος. 

Ο Παύλος είπε το δικό του ΌΧΙ σε όσους πήγαν να τον εκβιάσουν και να τον υποτάξουν. Με άλλα μέσα και σε άλλο επίπεδο. Αλλά αυτός δεν υπολόγισε το κόστος των θέσεων του. Με άλλα λόγια "δεν παραδέχθηκε την ήττα". Είχε τον κώδικα τιμής του και τον πήγε μέχρι τέλους.

Το να τιμήσει κανείς τον Παύλο σημαίνει μια σειρά ελάχιστων όρων και πρακτικών που θα πρέπει να τηρεί. 

Ας πούμε το βασικό: θα πρέπει να μάχεται τον φασισμό και να επιδιώκει με κάθε τρόπο να του φράξει το δρόμο της ιστορίας. Δεν αρκεί να έχεις κονκάρδα "όχι στον φασισμό και το ρατσισμό". Πρέπει να του φράζεις τον δρόμο και να τον κλείνεις πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Να είσαι κάπως κομμάτι αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Κατά την ίδια έννοια το μνημονιακό πεντάπτυχο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ δεν τιμά το Παύλο Φύσσα. Για όλους τους άλλους πλην του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα: αυτοί τον θρέψανε. Να θυμηθούμε το "παιχνίδι υψηλού ρίσκου" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή τη συνέντευξη-ξέπλυμα του Μιχαλολιάκου από τον Θεοδωράκη. Θα πούμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι και το κρίμα της εποχής και το αναπάντεχο για τόσους πολλούς από εμάς: μετατρέπωντας ένα μεγάλο κόμμα της αριστεράς σε μνημονιακή δύναμη, ο Αλέξης Τσίπρας και όλο το σχήμα Μαξίμου άνοιξε ξανά το δρόμο στο φασισμό και την Χρυσή Αυγή. Το "όλοι ίδιοι είναι", "αριστερά-δεξιά ξεπουλάνε την Ελλάδα", "μόνη λύση ο εθνικοσοσιαλισμός" είναι συνθήματα που θα ακουστούν ξανά και θα βρουν αυτιά. Ο Αλέξης Τσίπρας κουβαλά σημαντικό μέρος της ευθύνης για το αίμα από τα κεφάλια που θα ανοίξουν οι φανατικοί του φασισμού. Εκεί που ο αγώνας του λαού και η επιλογή του ανεβάσει την αριστερά στην εξουσία έκλεινε την πόρτα στης ιστορίας στον χρυσαυγιτισμό, ο Τσίπρας και το σύστημα μαξίμου τους ανοίξαν το παράθυρο. Κρίμα, Ντροπή και Απογοήτευση. 

Τον Παύλο Φύσσα θα πρέπει να τον τιμήσουμε με λόγια και με έργα. Το πιο σημαντικό έργο είναι ο αγώνας για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την προκοπή.

Ο Παύλος σίγουρα θα ψήφιζε ΌΧΙ στο δημοψήφισμα. Θα τραγουδούσε για το ΌΧΙ. Και το ΌΧΙ του θα ήταν από αυτά τα όχι που δεν γίνονται ναι. Την υποταγή δεν θα την ανεχόταν.

Πάνω στην περηφάνια και την άξια στάση του Παύλου Φύσσα κανείς δεν μπορεί να κάνει ψηφοθηρία. Αυτό θα ήταν τραγικό λάθος και ασέβεια. Όμως έχουμε υποχρέωση να καταδείξουμε τις ευθύνες όσων κάνουν χώρο στο φασισμό. Και όχι μόνο στο εσωτερικό μέτωπο. Στις μέρες μας έχουμε υποχρέωση να σταθούμε κόντρα στην ηθικά σάπια Ευρώπη που έγινε φρούριο απέναντι στους πρόσφυγες. Στην Ευρώπη που απέναντι στους πληγωμένους εμπόλεμων περιοχών έχτισε φράχτες, πέταξε δακρυγόνα και έστησε πολυβόλα (Ουγγαρία - σήμερα). Αυτή η Ευρώπη δεν είναι "το πιο ασφαλές λιμάνι". Αυτή η Ευρώπη είναι μια καρικατούρα του ονόματος και της ιστορίας της, ένα καρκινική μετάλλαξη που πρέπει να διαλύσουμε τη σημερινή μορφή της για να οικοδομήσουμε το αύριο.

Μπροστά στις προκλήσεις της εποχής λοιπόν έχουμε χρέος να κάνουμε μια στάση για να τιμήσουμε την στάση ενός νέου που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω του. Να αξιώσουμε τη στάση του και να δούμε πως σαν λαός θα φαντούμε αντάξιοι της.  Πρωτίστως γιατί η συμβουλή του...

Σιγά μην κλάψω - Σιγά μην φοβηθώ

...είναι ο οδηγός του σήμερα.

Κώστας Αλέξης

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+