AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, September 1, 2015

Π. Λαφαζάνης: Η "Λαϊκή Ενότητα" Ισχυρή Αντιπολίτευση στη Μετεκλογική Συγκυβέρνηση της Μνημονιακής Συναίνεσης

0 comments
«Μετά τις εκλογές προβλέπω ότι τα κόμματα της νέας μνημονιακής συναίνεσης θα συγκυβερνήσουν με περισσότερο πιθανό σενάριο τη συνεργασία του εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, καθώς έχουν έναν κοινό προγραμματικό προσανατολισμό: Το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή του». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Νίκο Χατζηνικολάου στον REAL FM.

Ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυχτός» την εφαρμογή ενός«παράλληλου προγράμματος» που να μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του μνημονίου. «Ανάπτυξη με μνημόνιο δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το μνημόνιο, η λιτότητα, η υποτέλεια, το ξεπούλημα της χώρας, οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, η φορολεηλασία καταστρέφουν και στραγγαλίζουν την οικονομία και δεν της αφήνουν καμία προοπτική ανάσας. Αυτό θα συμβεί και τα επόμενα τρία χρόνια κι ίσως δώσει και τη χαριστική βολή στην οικονομία».

Ερωτηθείς αν ισχύει η άποψη πως και η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα φέρει και αυτή μνημόνιο δήλωσε κατηγορηματικά «όχι, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που δεν θα είναι μία επιστροφή, θα είναι μία συγκρότηση νέου νομίσματος με νέους δημοκρατικούς και κοινωνικούς όρους, δεν σημαίνει καθόλου μνημόνιο».

«Το εθνικό νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Είναι μία προϋπόθεση. Είναι ένα μέσον για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, δεν είναι αυτοσκοπός. Το εθνικό νόμισμα θα προσφέρει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να υπάρξει ισχυρή ρευστότητα στην οικονομία. Όλες οι οικονομίες του κόσμου στηρίζονται στο εθνικό τους νόμισμα για να παρέχουν ρευστότητα και να τονώνουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Η Ελλάδα αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει , αφού η νομισματική πολιτική της χώρας καθορίζεται στην Φρανκφούρτη», με γερμανικά κριτήρια δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επισήμανε ότι με το εθνικό νόμισμα μπορεί να υπάρξει μια περιορισμένη υποτίμηση, αλλά αυτό δεν είναι κακό, αλλά, αντίθετα, αυτό «θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα δώσει ώθηση σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις», καθώς «θα ενισχύσει τις εξαγωγές μας, θα περιορίσει και θα υποκαταστήσει τις εισαγωγές που θα αντικατασταθούν με εγχώρια προϊόντα, θα τονώσει τον τουρισμό, την παραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας και την απασχόληση».

Στο ερώτημα αν, μιλώντας για συγκρότηση νέου νομίσματος, μιλάει και για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μόνο από την Ευρωζώνη, ο Π. Λαφαζάνης απάντησε:

«Αυτό το αντιδραστικό μόρφωμα, η Ε.Ε., κινείται πλέον σε όλο και πιο ολοκληρωτικές και αντιδημοκρατικές κατευθύνσεις. Δυστυχώς η Ευρωζώνη και η Ε.Ε, με την πορεία που ακολουθούν,τείνουν να ακυρώσουν κάθε ίχνος δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό που λένε οι ευρωπαϊκοί κατεστημένοι κύκλοι ότι έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει και έξοδο από την Ε.Ε., δεν ισχύει, διότι είναι αρκετές οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ και είναι στην Ε.Ε. Άρα, μπορείς να φύγεις από την Ευρωζώνη και να συνεχίζεις να παραμένεις στην Ε.Ε. Εμείς δεν θέτουμε θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ, αλλά θέτουμε θέμα μετ΄ επιτάσεως ριζικής αλλαγής και ανατροπής των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και επιλογών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις σε βάρος του ότι έριξε την κυβέρνηση , ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Και επισήμανε ότι δεν τόλμησε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατίφοβόταν τη συζήτηση και επειδή φοβόταν ότι θα την πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα ενισχύονταν και με μια ενδεχόμενη αποχή του Ποταμιού.

Άλλωστε, για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου διέθετε 220 και πλέον βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΠΟΤΑΜΙ.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα που διαβεβαίωνε ότι με ψήφο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα έφερνε συμφωνία σε 3 μέρες επισήμανε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είπε «ψηφίστε όχι για να φέρω νέο μνημόνιο». Αντίθετα τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το δημοψήφισμα έγινε ακριβώς για να καταδικάσει ο λαός την προοπτική ενός τρίτου μνημονίου. «Εμείς συνεχίζουμε το δρόμο του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μέχρι τη νίκη», κατέληξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+