AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, September 9, 2015

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας θα έχει την τύχη των Παπανδρέου και Σαμαρά

0 comments


ΦΩΤΟ: IN TIME

Καταδικασμένο στην ίδια μοίρα με τους δύο προηγούμενους μνημονιακούς πρωθυπουργούς “βλέπει” τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2010, δύο πρωθυπουργοί εκδιώχθηκαν από το Μαξίμου αφού αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν ένα μη εφαρμόσιμο πακέτο μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο από την τρόικα, όπως είναι γνωστοί οι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Με θλίβει να βλέπω καταδικασμένο στην ίδια μοίρα και τον τρίτο πρωθυπουργό, τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα”, αναφέρει σε άρθρο του στους New York Times.

Ο Γ. Βαρουφάκης διαχωρίζει τη θέση του από τη ΛΑΕ τονίζοντας ότι δεν θα ενταχθεί “με εκείνους που νομίζουν ότι το να φύγουμε από την Ευρωζώνη είναι από μόνο του ένα πρόγραμμα για την ανάνηψη της Ελλάδας”.

Επαναλαμβάνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές διότι, όπως λέει, “δεν μπορώ να υποστηρίξω την υιοθέτηση ενός προγράμματος της τρόικας που όλοι ξέρουν ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει”, ενώ τονίζει ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Σόιμπλε και στελέχη του ΔΝΤ αποδέχονται ότι η νέα δανειακή συμφωνία δεν είναι βιώσιμη.

Αναφέρεται εκτεταμένα στο «εναλλακτικό σχέδιο»: «Τον Μάρτιο ανέλαβα το έργο να συντάξω ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας με τη συμμετοχή του οικονομολόγου Τζέφρι Σακς και τη συμβολή μιας ομάδας ειδικών όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και ο βρετανός πρώην υπουργός Νόρμαν Λάμοντ. Η στρατηγική μας βασιζόταν σε μια στρατηγική για ανταλλαγή χρέους (debt swaps) προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Το μέτρο αυτό θα μας επέτρεπε να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Θέσαμε ως στόχο τα πλεονάσματα αυτά να μην είναι μεγαλύτερα από το 2% του ΑΕΠ. Με μικρότερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών, η ελληνική οικονομία θα προσέλκυε επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης η Ελλάδα θα ήταν επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα προσθέτει ότι το σχέδιο περιελάμβανε τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για τον δημόσιο πλούτο και μιας «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια.

«Το πλάνο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Το παρουσίασα στον Σόιμπλε και σε άλλους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ έγκριση από τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι του το απαγόρευσε η Τρόικα. Του κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοιο έγγραφο θα θεωρούνταν εχθρική κίνηση και θα ήταν μια υπαναχώρηση από τις συνθήκες του υπάρχοντος προγράμματος της Τρόικας. Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα έκανε λόγο για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν είχε πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως αυτό δείχνει την αποτυχία της Ευρωζώνης, ενώ η «Άνοιξη της Αθήνας» έχει να μας διδάξει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μόνο αν η ΕΕ κάνει μια μετάβαση από το «Εμείς τα κράτη» στο «Εμείς οι ευρωπαϊκοί λαοί».

Καταλήγει με το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος εμπνευσμένου από την «Άνοιξη της Αθήνας» προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. «Φυσικά αυτό θα πάρει χρόνια να ωριμάσει – χρόνια που η Ελλάδα δνε έχει. Στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσω να προωθώ το πλάνο για την ανάπτυξη της Ελλάδας σαν μια αληθινά βιώσιμη εναλλακτική στο αδύνατο πρόγραμμα της Τρόικας».

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+