AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, August 14, 2015

Για νέο «πακέτο» επώδυνων μέτρων δεσμεύθηκε η κυβέρνηση στο Eurogroup

0 comments

Για νέο «πακέτο» προαπαιτούμενων μέτρων το φθινόπωρο προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας μέσω της δημιουργίας του οπεριβόητου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και για σημαντική ενίσχυση των τραπεζών, δεσμεύεται η κυβέρνηση όπως προκύπτει από το νέο non paper του Μεγάρου Μαξίμου με την οποία αποτιμάται η συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup.

Το non paper εστιάζει σε εννέα σημεία, με βάση και το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αν και αυτό αποσιωπάται σκοπίμως ότι η κυβέρνηση ανέλαβε δέσμευση «να υιοθετήσει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης. Θα καθορίσει τις πολιτικές για την πλήρη αποκατάσταση της δημοσιονομικής επίπτωσης από την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 και θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού πλεονάσματος, ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Επίσης η Ελλάδα δεσμεύθηκε για βασικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων, για να ανοίξει η οικονομία σε επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, όπως και να εκσυγχρονίσει και να αποπολιτικοποιήσει τον δημόσιο τομέα»

Κατά τ΄αλλα το non paper του Μεγάρου Μαξίμου εξηγεί πώς θα καταβληθεί το ποσό της πρώτης δόσης, επισημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αν και θα κληθούν να καταβάλουνκάποιο τίμημα οι ομολογιούχοι και τονίζει πως από το νέο ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα δημιουργηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να λειτουργήσει από το τέλος του 2015, τα 12.5 δισ. ευρώ (από τα 50 δισ. ευρώ συνολικά), θα διατεθούν για την ανάπτυξη.

Το non paper έχει ως εξής:

1. Σε εποικοδομητικό κλίμα κινήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, αποτιμήθηκαν θετικά οι προσπάθειες της κυβέρνησης και, πλέον, η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συμφωνία με τον ESM για τριετές πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

2. Στη συνεδρίαση του Eurogroup επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση [Οκτώβριος 2015].

3. Παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

4. Το Eurogroup αποφάσισε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και [έως] 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

5. Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις:

α. Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ,

β. Η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό [3 δισ. ευρώ] θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.

6. Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

7. Το Eurogroup απέκλεισε το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

8. Το Eurogroup συμφωνεί με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος [12,5 δις. ευρώ] και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη [12,5 δισ. ευρώ]. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου καθώς με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα όποια έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.

9. Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή. Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+