AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, August 20, 2015

Ο Λαός στο Προσκήνιο. Με κόμμα, πρόγραμμα, ενότητα.

0 comments
Ο βοναπαρτίσκος Αλέξης Τσίπρας έκανε άλλον ένα χυδαίο και αντιδημοκρατικό πολιτικό τακτικισμό. Με την προσπάθεια για την πιο έκτακτη σύγκλιση εκλογών στη χώρα - πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία και αντίληψη - επιδιώκει να κλέψει την ψήφο του λαού. Όπως έκλεψε την ελπίδα μας. Όπως έκλεψε την αξιοπρέπεια της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έκλεψε και κλέβει τις τσέπες μας μέσα από το νέο μνημόνιο και τη θηριώδη δανειακή σύμβαση-λαιμητόμο για τη χώρα που υπέγραψε. 

Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας: ένας χυδαίος οπορτούνας που κάνει τα πάντα για την εξουσία χωρίς αρχές και με τραγικό λογαριασμό για το λαό. Θα το γράψει η ιστορία όσο και αν νομίζει ότι με τα χαζοχαμόγελα και το πάντα-πληγωμένο ύφος θα την γλιτώσει.

Αυτό όμως σήμερα δεν είναι το κυρίαρχο. Τον Τσίπρα θα τον φάει η ιστορία. Το θέμα είναι να ορθοποδήσει ο λαός - να βρει η ελπίδα ξανά το δρόμο της και να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση από όσους τα πρόδοσαν. Είτε αυτοί είναι μπλε, είτε πράσινοι, είτε ντυμένοι με τη σημαία της ΕΕ και πανηγυρίζουν με την Ευρω-φτώχεια (ποτάμι), φαιοί (ΧΑ), είτε αυτό το πολιτικό μπάσταρδο που ακούει πλέον στο όνομα "Κόμμα Τσίπρα και παρατρεχάμενων". Είτε αυτοί κατοικούν εντός Ελλάδας είτε νομίζουν ότι μπορούν να εξουσιάζουν χώρες και λαούς από τα οβάλ γραφεία και τα κομπιούτερ των Βρυξελλών και του Βερολίνου. 

Ο κύβος ερρίφθη. Θέλουμε-δεν θέλουμε. Ο κόσμος του αγώνα, ο κόσμος της αντιμνημονιακής πάλης, της πάλης για την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία κοιτά μπροστά. Το στοίχημα είναι τα βήματα να είναι τέτοια ώστε να μπουν οι όροι και να γίνουν αποφασιστικά βήματα για την οργάνωση της άμεσης αντεπίθεσης και νίκης του λαού. 

Κορυφαίο στοίχημα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η οικοδόμηση του αναγκαίου νέου αντιμνημονιακού, δημοκρατικού, πατριωτικού και ριζοσπαστικού μετώπου σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Απαιτείται τόσο η οργάνωση του κόμματος που θα εκφράσει την αγωνία για την εθνική ανεξαρτησία, προκοπή και αξιοπρέπεια (το μήνυμα του "ΌΧΙ" του δημοψηφίσματος) αλλά και του κοινωνικό-πολιτικού ρεύματος που θα ενορχηστρώσει τον αγώνα της επόμενης μέρας. Στόχος θα πρέπει να είναι η κατάρρευση της σχεδιαζόμενης νέας μνημονιακής κυβερνητικής συμμαχίας στο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Κάθε μέρα κοστίζει... χρόνια. 

Κόμβοι σε αυτή την προσπάθεια είναι κατά βάση τρεις και όλοι αξίζουν της εξαιρετικής προσοχής μας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Απαιτείται κόμμα με πρόγραμμα εναλλακτικής εξουσίας και όχι κόμμα "αποκούμπι" των αγωνιστών: όχι απλά θα πρέπει να απαντηθεί η λασπολογεία του ότι όλη η πολιτική μας εξαντλείται στην δραχμή αλλά θα πρέπει να οργανωθεί ταχύτατα η συμπαγής πρόταση α) διαγραφής του μεγάλου μέρους του χρέους και εθνικοποίσης των τραπεζών, β) κρισιμότητα και πλεονεκτήματα της νομισματικής αυτονομίας και πως αυτό πραγματώνεται με εγκυρότητα, γ) δημοκρατικής ανεγέννησης της χώρας και δ) παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στις λαϊκές ανάγκες, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την καταγραφή ελλείψεων και περιοχών που απαιτούν ένταση γνώσης αλλά και σχέδιο κάλυψης των αγαθών που μας λείπουν από τρίτες πηγές. Τέλος απαιτείται τοποθέτηση για το ζήτημα των διεθνών συμμαχιών και οργάνωση παράλληλου πλαίσιου συντονισμού με ειρηνικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο είτε αυτές βρίσκονται στη μειοψηφία (Ευρώπη) είτε και στην εξουσία (χώρες της Λατινικής Αμερικής).
  • Απαιτείται η πιο πλατιά συστράτευση σε πλαίσιο αρχών και προγραμματικών στόχων και όχι ιδεολογικής συμφωνίας: τα βασικά στοιχεία προγραμματικής απεύθυνσης οφείλουν να γίνουν η βάση της πιο πλατιάς συμμαχίας. Μιας συμμαχίας λαϊκής ενότητας με στόχο την αποδέσμευση από τα δεσμά των δανειστών, την κατοχύρωση εκ νέου της εθνικής ανεξαρτησίας και της συμπόρευσης στην πορεία προκοπής της χώρας. Σε αυτό τον αγώνα χωράνε όλες οι πολιτικές ταυτότητες, οι σχηματισμοί και οι αγωνιστές που δεσμεύονται από ένα πλαίσιο αρχών. Χωράνε οι άλλες ιδεολογίες και οι διαφορετικοί αυτοπροσδιορισμοί. Χωράνε όσοι έχουν βαθύτερες στρατηγικές αλλά καταλαβαίνουν την κρισιμότητα των στιγμών. Μιλάμε για μέτωπο. 
  • Απαιτείται εν τέλει η οικοδόμηση του μετώπου στο λαό. Η κομματική έκφραση δεν φτάνει. Κρίσιμος όρος είναι το άνοιγμα και η οικοδόμηση του μετώπου στους κόλπους του λαού και με πανελλαδική κλίμακα. Με επιτροπές βάσης παντού. Για να συντονιστεί ο αγώνας. Για να γίνει η συζήτηση για την παραγωγή μαζί με αυτούς που όντως παράγουν. Για να ανοίξει ο δίαυλος να συνδράμουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας. Για να κατοχυρωθεί ο λαϊκός έλεγχος που θα εγγυάται την ριζοσπαστική πορεία. Για να φτιάξουμε το "κόμμα του λαού" με την κυριολεκτική σημασία της έννοιας. Όχι να νομίζουμε ότι τον εκφράζουμε: να είμαστε σάρκα από τη σάρκα του. 
Σε αυτό τον αγώνα δεν χωρούν ολιγωρίες και σκέψεις αναχωρητισμού. Τα πράγματα ήρθαν εδώ και σήμερα ο δρόμος είναι μόνο μπρος. Είναι ανηφόρα βέβαια. Αλλά αυτό που όλοι οι τυχάρπαστοι εξουσιομανείς, δορυφόροι κα υπηρέτες των συμφερόντων, δανειστές και μέλη των διεθνών διευθυντηρίων   δεν λένε να καταλάβουν είναι ότι... οι δυνάμεις ενός λαού είναι αστείρευτες. Ο λαός υπήρχε και θα υπάρχει. Ματώνει μα ζει. Θα νικήσει. Μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα. 

Αντί επιλόγου, ας σκεφτούμε τα λόγια του Καζαντζάκη και ας ακούσουμε τη φωνή του Ν. Ξυλούρη. Όχι για να θυμηθούμε τα παλιά. Για να πιάσουμε τις ρίζες του λαού και του ιστορικού αγώνα. Το μήνυμα της αντίστασης μεταφέρεται έτσι από γενιά σε γενιά. Μέχρι να νικήσει.

"Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.", Ν. Καζαντζάκης


Κώστας Αλέξης

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+