AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, May 8, 2015

Π. Λαφαζάνης: Συνάντηση Π. Λαφαζάνη με τον Υπεύθυνο των ΗΠΑ για την Ενέργεια

0 comments
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ''ΡΩΣΙΚΟ''  ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜBΟΣ
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΠαναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον AmosHochstein, ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΑθήναDavid D. Pearce. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.  
Μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγ. Λαφαζάνης έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:  
''Με τον κύριο Hochstein μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Hochstein τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας.
Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη''.  
ΕΡ.: Σε ό,τι έχει να κάνει σχετικά με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ και τι μέλλει γενέσθαι πάνω σε αυτό το θέμα;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Hochstein για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.  
ΕΡ.: Ο κύριος Κοτζιάς είχε πει ότι ο κύριος Hochstein αναμένεται να φέρει κάποια ανταλλάγματα και κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση. Είχατε εσείς κάτι τέτοιο;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Hochstein. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Hochstein μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.
ΕΡ.: Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και όλες αυτές τις συζητήσεις και συναντήσεις που γίνονται στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι κάποια θέματα στα οποία έχει πει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, μάλλον αυτές οι κόκκινες γραμμές δεν είναι τόσο κόκκινες. Τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα, τι λέτε εσείς;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους λεγομένους «θεσμούς», αν και δεν ξέρω αν ο όρος είναι δόκιμος. Επιδιώκουμε λοιπόν μια συμφωνία με τους «θεσμούς», η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας και μια τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι θετικό, αν και οι δυσκολίες όπως βλέπετε είναι αρκετά μεγάλες. Κάνουμε, πάντως, μια μεγάλη προσπάθεια και δίνουμε μια σκληρή μάχη.  
ΕΡ.: Σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα, ποιο είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης ή το δικό σας;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι αυτήν την ώρα δεν πρέπει να σκέφτεται κανείς τι θα κάνει αν αποτύχει. Η προσπάθειά μας είναι να πετύχουμε μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα και δίνουμε μια σκληρή μάχη, όπως σας είπα, κάνουμε μια σκληρή προσπάθεια. Ελπίζουμε για το καλύτερο.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+