AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, May 18, 2015

Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία Ελλάδας - θεσμών

0 comments
in.gr
Με ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα», το οποίο έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει μπροστά προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» και οι ευρωπαίοι εταίροι να φτάσουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο κείμενο, που παρουσιάζεται αποκλειστικά από Το Βήμα και υπογράφεται από τον Ζώη Τσώλη, τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και είναι ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους, μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.


Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:


-2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μεταξύ των μέτρων ύψους 5 δισ. που πρέπει να ληφθούν είναι η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα προ μείωσης επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η επανεξέταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, η επανεξέταση του θέματος των συλλογικών συμβάσεων, η ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, κ.ά.

Στο κείμενο, που αποτελεί στην ουσία έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας, αποτυπώνονται και οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που οδηγούν τους Ευρωπαίους στο συμπέρασμα ότι το Ταμείο δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις του.

Επίσης, στο κείμενο προτείνεται και ο τρόπος καταβολής των πόρων.Σύμφωνα με Το Βήμα, η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπόλοιπων θεσμών (ΕΚΤ και ΔΝΤ), και τις επόμενες ημέρες -αν όχι ώρες- αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκληση EwG, Eurogroup) για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τι λένε Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, EFSF, Βερολίνο


Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ, χωρίς να διαψεύδει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει και δεν είναι εις γνώσιν μιας τέτοιας πρότασης. «Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία» δήλωσε.

Από την πλευρά του, σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο «οδικού χάρτη» για την Ελλάδα στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να εισπράξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τον EFSF , εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε πως δεν έχει τίποτα να προσφέρει σχετικά με αυτό θέμα.

Από την ΕΚΤ ωστόσο εκπρόσωπος της δήλωσε πως δεν γνωρίζει για κάποιο τέτοιο σχέδιο.

Εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε στο in.gr τα εξής: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας (comprehensive deal), μαζί με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το Eurogroup. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αν και με αργούς ρυθμούς».

H αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ερωτηθείσα εάν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να εισπράξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε για μια τέτοια πρόταση».

Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+